Шеф на прочут ресторант се самоуби от страх от фалит заради COVID-19
44-годишният Лука от Флоренция се ужасявал да не затъне в дългове - на ден ресторантите в италианския град губят по 6 милиона евро
44-годишният собственик на известен ресторант в центъра на Флоренция се самоуби, тъй като бил ужасен от мисълта да затъне в дългове заради епидемията от коронавирус. Според в. “Стампа” от месеци Лука, шеф на заведение на две крачки от централната “Пиаца Кроче”, чакал всеки ден напразно клиенти на прага му. Заради кризата броят на туристите рязко спадна във Флоренция.
Нощем ресторантьорът не можел да спи от мисълта, че затъва в дългове. Затова решил да сложи край на живота си в събота в пустия център на Флоренция малко след като си тръгнали служителите на ресторанта. Той ги поздравил, затворил заведението и се самоубил. Бил намерен няколко часа по-късно от служителите си.
С пандемията центърът на Флоренция се изпразни съвсем не само от туристи, а и от местни жители. През лятото те предпочитат да отидат на ресторант извън града и центърът опустя. Според изследване на Националната федерация на обществените заведения на ден ресторантите във Флоренция губят по 6 млн. евро заради пандемията.
Въпреки че ресторантът на Лука и брат му преди епидемията бил печеливш, а се намирал и на пъпа на града, сега се оказал затънал в дългове заради направени неотдавна инвестиции. Изплащането на кредитите за ресторант са спрени с правителствените укази за справяне с кризата, но от септември те трябва отново да започнат да се изплащат. Според брата на Лука страховете му били от несигурното бъдеще и от евентуални нови ограничителни мерки, които да го доведат до фалит.