"Ислямска държава" се премества в Югоизточна Азия

25.08.2020 11:25 Сергей Строкан, "Комерсант"
СНИМКА: Ройтерс

При терористична атака в Южните Филипини бяха убити и ранени десетки души. Две експлозии отекнаха една след друга в столицата на предимно мюсюлманската провинция Сулу - град Холо. Полицията разглежда версия, според която в атентатите е замесена групировката "Абу Саяф", чиято цел е в южните региони да бъде създадена независима мюсюлманска държава. Атентатите в град Холо са ново предизвикателство към "силната ръка" на Филипините - президента Родриго Дутерте, обещал да смаже сепаратизма в 106-милионната страна от Югоизточна Азия.

Взривовете в град Холо, столица на островната филипинска провинция Сулу - част от обособения от центъра мюсюлмански юг на страната, проехтяха в понеделник преди обяд. В 11.53 ч. местно време избухна натъпкан с експлозиви мотоциклет, паркиран до армейски камион, в който се намираха тогава военнослужещи от 21-ви пехотен батальон.

А само след час, в 13.00 ч., на сто метра от мястото на първия инцидент, в търговския център "Парадайз фудшоп", гръмна нова експлозия. За извършител се сочи атентатор самоубиец.

Правоохранителните органи съобщиха за общо 13 загинали и над 70 ранени. Сред жертвите има не само мирни жители, но и шестима войници от 21-и пехотен батальон, пострадали са още към 20 военни. "Установяваме виновниците за взрива. Проверяваме има ли връзка с ареста на лидера на "Абу Саяф" Иданг Сусукан", заяви Роналдо Матео, представляващ 21-и пехотен батальон.

При все че действащата в мюсюлманския Юг групировка "Абу Саяф" и други организации, включително "Ислямският освободителен фронт Моро", не поеха веднага отговорността за двойния атентат в Сулу, в експлозиите ясно личи характерният почерк на ислямистката нелегална мрежа. Миналата година "Абу Саяф" два пъти напомни за себе си по същия начин в провинция Сулу, смятана за нейна крепост.

През януари две експлозии край католическата катедрала в град Холо, недалеч от мястото на последния атентат, убиха 23 души, а над 100 бяха ранени. След половин година при два взрива във военен лагер в град Инданан - все в същата размирна провинция, загинаха 8 души и бяха ранени още 22.

Атаките в град Холо станаха ново предизвикателство към "силната ръка" на Филипините - президента Родриго Дутерте, дошъл на власт през 2016 г., който обеща да сложи край на ислямския тероризъм, като изтръгне и корените му.

В стремеж да засили контрола на централната власт над филипинския Юг, който доскоро бе "държава в държавата" - огнище на сепаратизма, президентът Дутерте предложи административна реорганизация на Мюсюлмански Минданао. След като президентската реформа бе одобрена с референдум на 21 януари м. г., Мюсюлмански Минданао изгуби статута на единствен филипински регион със собствено правителство и получи официалното име Автономен регион Бангсаморо в мюсюлмански Минданао.

Ще отбележим, че миналогодишните експлозии край катедралата в град Холо отекнаха на 27 януари - веднага след решението за реинтеграция на мюсюлманския Юг.

Не твърде изпъкваща на фона на главните сили от световния терористичен интернационал - "Ал Каида" и "Ислямска държава", групировката "Абу Саяф" се прояви за пръв път още в началото на 2000-те с дръзки нападения срещу филипински военни и отвличания на хора за откуп, включително граждани на САЩ.

През 2002 г., когато президент на САЩ бе Джордж Буш младши, сред жертвите на "Абу Саяф" се нареди и американският мисионер Мартин Бърнам, прекарал при терористите дълго време като заложник заедно с жена си. По време на антитерористичната кампания на САЩ "Абу Саяф" бе включена в черния списък с организации, поддържащи връзка с Ал Каида на Осама бин Ладен. Вашингтон определи борбата с "Абу Саяф" като една от приоритетните задачи в Югоизточна Азия и предложи за главата на тогавашния водач на групировката Абу Сабая награда от 5 милиона долара. След ликвидирането му президентът Буш се обади на тогавашния филипински държавен глава Глория Аройо и заяви: "Щастлив съм, че проблемът с Абу Сабая е решен".

Останала без своя лидер, "Абу Саяф" успя обаче не само да не изгуби, но и да укрепи позициите си, като положи клетва за вярност пред "Ислямска държава".

През май 2017 г. няколкостотин бойци на "Абу Саяф" начело с новия й предводител Иснилон Хапилон атакуваха правителствени войски, започнали в град Марави (провинция Южен Ланао) операция с цел да бъде заловен Хапилон, назначен за емир на крилото на ИД в Югоизточна Азия. Заради ескалацията в Марави филипинският президент Родриго Дутерте, заминал на посещение в Русия, бе принуден да прекъсне визитата в Москва и да се върне в страната си. Хапилон бе премахнат едва през октомври 2017 г., след половингодишни бойни действия, по време на които бяха унищожени близо хиляда бойци на "Абу Саяф".

Но последните терористични атентати, предприети може би в отговор на ареста на един от главатарите на "Абу Саяф" - Иданг (Абдулджихад) Сусукан, заловен на 13 август в град Давао и обвинен в многобройни убийства и екзекуции на заложници, показват, че съпротивата на филипинските ислямисти не е сломена и те все още са преден пост на "Ислямска държава" в Югоизточна Азия.

/От БТА/

Други от От страната и света

Всеки ден обират средно по 5 жилища у нас, крадците търся злато или пари

Всеки ден средно 5 жилища биват обирани у нас, показва статистиката на Главна дирекция „Национална полиция". За 9 месеца домовите кражби за 2476. За сравнение по време на същия период миналата година

В нощта срещу неделя минаваме на зимен часовник – добър е за здравето ни

За седмица може времето, в което ни се спи, да се разминава с графика на социалния ни живот. Връщаме се с час назад и в естествения ритъм на природата

Майката за загиналия парашутист: Иска ми се да му кажа „Мише, Мишленце” и да го гушна

„Мустакатко. Седи отгоре и ни се смее в момента. Както казва баща му: „Такъв шамар ни удари, че не знаем на кой свят сме". Ние тук страдаме за него, скърбим, защото ще ни липсва

МВР: Внимавайте за джебчии по време на „Черния петък"

С наближаването на „Черния петък" и предстоящите коледни празници, от МВР за пореден път предупреждават да бъдем особено внимателни за багажа си и да се оглеждаме за джебчии

22% от българите са били принудени да взимат заеми, за да покрият разходите си

22% от българите са били принудени да прибягнат до някаква форма на заем, за да покрият разходите си за жилище. В същото време 82% от българите заявяват

>