С нова конституция, а не поправки ГЕРБ опитва да спечели патриотите и ДПС (Обзор)

17.08.2020 22:30 Виктор Иванов
ГЕРБ внесоха своя проект в деловодството на парламента. За да бъде внесен официално за обсъждане, са нужни подписите на 120 депутати, а ГЕРБ имат само 95.
Шефката на парламента Цвета Караянчева и премиерът Бойко Борисов правят изявление в социалните мрежи.
Радев сред протестиращи и симпатизанти във Варна.
Поправката връща гласуването с хартиени бюлетини във всички секции.

Текст за правата на жените в проекта на управляващите

Край на Великото народно събрание

Съдии и прокурори с право да предлагат закони

Нареждане от Борисов - всичко да приключи до ноември

Напълно нова конституция, а не поправки на сегашната предлагат от ГЕРБ. Това стана ясно в понеделник, след като от управляващата партия разпратиха до депутатите проекта, за да търсят нужните им 120 народни представители, които да я внесат заедно с искането за свикване на Велико народно събрание.

Първоначално премиерът Бойко Борисов обяви идеите на ГЕРБ за поправки в конституцията, свързани главно с разделянето на Висшия съдебен съвет на съвети на съдии и прокурори, намаляване с 2 г. на мандатите на 3-мата големи в съдебната власт и свикване на ВНС, за да ореже наполовина броя на депутатите.

Проектът за нова конституция повтаря текстовете на старата с изключение на посочените от Борисов в петък поправки. Новост е премахването на статута на Великото народно събрание, стана ясно от разпространения текст.

С предложение за цяла нова конституция обаче, първо, се затваря дебатът защо да се свиква Велико НС и второ, дава се възможност да се пипа абсолютно всеки текст от нея, а не само предварително одобрени от сегашния парламент рамки на поправката, обясниха от управляващата партия. Критиците на офертата на Борисов за рестарт посочиха, че свиканото по тази схема Велико събрание ще има мандат да работи единствено по внесения от ГЕРБ проект.

“ВНС

може да промени

всеки един ред,

всяка буква и

да внесе какви

ли не други предложения, включително и президентът да е главен прокурор”, посочи Борисов в понеделник.

С проекта за нова конституция ГЕРБ прави реверанс и към коалиционните си партньори от “Обединени патриоти”, за да получи подкрепата им. Така те имат възможността във Велико народно събрание да добавят исканията си за забрана на хомосексуални бракове, задължителна казарма и пр., но без предварително да ангажират ГЕРБ с подобен проект, коментираха от партията на Борисов.

Всякакви такива теми за задължителна казарма или хомосексуални бракове се вкарват в конституцията, за да насочат в популизъм дебата, а не по същество, критикува вчера лидерът на “Да, България” Христо Иванов.

Подобен реверанс се прави и към ДПС, което също имало конституционни идеи. Засега от партията запазват мълчание, в петък обаче пуснаха последната новогодишна реч на Доган. В нея се говори за нуждата от рестарт, но и за диспропорцията в натрупването на богатства.

Партньори са нужни на Борисов, за да събере 120 депутати, които да внесат проекта, защото ГЕРБ имат само 95 народни представители. Заедно с патриотите това не би било проблем. Но ще му трябват 160 гласа, за да се одобри внесеният проект и да се свика ВНС.

Целта е 120-те подписа за внасяне

да са събрани

още на

2 септември, а

на 2 ноември да

е ясно ще има

ли мнозинство

за свикване на Велико народно събрание, обяви Борисов вчера. (Какво още каза премиерът - виж на 3-а стр.)

Закриването на Великото народно събрание като институция е една от основните промени, които предлагат ГЕРБ. Правомощията на ВНС - да променя територията на България, да променя държавното устройство и да приема нова конституция, се поемат от редовния парламент.

Явно в бързането обаче при пренасянето на текстовете от старата конституция юристите на ГЕРБ са запазили поста на председател на Велико народно събрание.

Народното събрание вече да се състои само от 120, а не от 240 депутати, залага проектът. В конституцията е вкарана и

специална глава

за омбудсмана, каквато досега нямаше.

Почти не се пипа главата с правомощията на президента въпреки гласовете от патриотите и ГЕРБ правата на държавния глава или да бъдат силно орязани, или обратното - да бъдат увеличени. Единствената съществена промяна в тях е, че президентът вече ще може да разпуска парламента и да насрочва избори и в последните 3 месеца от мандата си. Досега това ограничение е забавяло насрочването на избори през 1997 г. заради смяната на президентите Желю Желев и Петър Стоянов и през 2017 г. при предаването на поста от Росен Плевнелиев на Румен Радев.

Предложенията в главата за съдебната власт обаче гласят, че

президентът вече

няма да

подписва указите

за назначаване

на главния

прокурор и на

председателите

на ВКС и ВАС

Сега тримата големи се назначават с указ на държавния глава, въпреки че се избират от ВСС. В проекта за нова конституция на ГЕРБ е записано, че шефовете на двата върховни съда се избират от съдебен съвет на съдиите, а главният прокурор - от съдебен съвет на прокурорите. Мандатите и на тримата вече ще са 5-годишни.

Право на законодателна инициатива дава ГЕРБ на съдиите и прокурорите. Да внасят закони, могат само народните представители и Министерският съвет по сегашните разпоредби.

Предвидено е съдиите да имат мнозинство в техния съдебен съвет, докато при прокурорите професионалната и политическата квота ще са равни - по 5-има членове плюс главния прокурор.

Предлага се и на всеки 6 месеца парламентът да приема доклад на главния прокурор, както и да може да го изслушва по конкретни дела. За висшите съдии отчетите остават на една година.

В новата конституция правата на гражданите са последна глава, а досега бяха във втора. Добавен е специален текст за правата на жените и че те са равнопоставени с мъжете. Въвежда се и правото на индивидуална жалба до Конституционния съд, но в същото време той може да се задейства само по досегашните правила - сезиран от депутати, президент или МС.

Бойко Борисов: Ако не съберем 160 депутати за ВНС, този парламент е изчерпан

Искаме да дадем правото на народа да вземе решенията, твърди премиерът

Премиерът Бойко Борисов има алтернативно категорично решение, ако ГЕРБ не успее да събере подкрепата на 160 депутати, за да бъде одобрен първоначално проектът на нова конституция и да бъде свикано Велико народно събрание, което да я приеме окончателно.

Проектът за нова конституция и свикване на ВНС целял да даде правото на народа да вземе решение, обясни той пред ръководството на ГЕРБ. Речта на Борисов бе излъчвана във фейсбук профила на министър-председателя, бяха поканени и избрани медии, които да я покажат пряко.

“Ако не искат да дадем властта на хората, за мен този парламент ще е изчерпан. Съсипани партии, слаби партии, слабо президентство, слаб парламент, само така можем да избегнем катастрофата на държавата. Ако не стане, имаме веднага категорично решение”, заяви Борисов пред изпълнителната комисия на ГЕРБ. 

Вариантът на Борисов, ако не получи подкрепа за нова конституция, е

да подаде оставка и

да бъдат свикани

предсрочни избори

за Народно събрание, научи “24 часа”. Вероятно за да избегнат този вариант, при който почти сигурно изпадат от парламента и правителството, “Обединени патриоти” ще подкрепят предложението на ГЕРБ.

“Единствената ни цел е да се даде правото на народа да вземе решение. Не платени, не конкурентни играчи, които в момента се заявяват, а народът. Упрекват ни, че не сме легитимни. Миналата година имахме два избора. Към днешна дата няма социологическа агенция, която да не дава, че ГЕРБ е първа сила. Народът иска справедливост, да управлява, да има максимално представителство. Единственият начин е с нова конституция”, заяви Борисов пред ръководството на ГЕРБ.

На площадите няма партии, които биха могли да вземат властта при предсрочни избори, вместо това следващ обикновен парламент ще е блокиран с 5-6 партии в него, обясни още лидерът на управляващата партия.

“Христо Иванов е цар

на задкулисието,

знае как се прави задкулисие и мнозинство в парламента. Или целта му е само да има служебно правителство и да даде еднолична власт на Румен Радев. Такава ситуация е изключително рискована и трябва да сме предупредили хората. Нямам страх. Той (президентът) така се е омазал, че нямам никакъв страх от него”, заяви още Борисов.

Одобрението на новата конституция трябва да бъде направено максимално бързо и да се върви на свикване на Велико народно събрание, нареди Борисов на председателката на парламента Цвета Караянчева и на шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. До 2 септември трябва да е ясно дали ГЕРБ разполагат с нужните за внасяне на новата конституция 120 депутати. Ако това е така, да се направи индикативно гласуване, което да покаже дали има подкрепата на 160 народни представители, за да бъде приета, нареди Борисов. Така до 2 ноември, когато е най-ранният срок за официално гласуване, ще е ясно дали управляващите имат подкрепа и няма да се протака излишно.

“Обръщам се и към

протестиращите да мислят

с главите си. 2 септември

е след 10 дена,

ние тогава трябва да влезем със 120 подписа. След това правилникът може да не е такъв, но би било добре за хората, които наблюдават процеса, да намерите начин в парламента да направите техническо гласуване дали можем да съберем 160 подписа за след това. Защото има двумесечен срок. Но да не чакаме да стане 2 ноември да се съберат подписите и отново да се упражняват на нашия гръб. Спрете да тормозите другите хора, останете на тротоара и пак протестирайте. И ни дайте тези две седмици да дадем властта на народа„, каза Борисов.

“И дъщеря ми си е дошла и е живяла толкова в Щатите, но не бих ѝ дал да управлява по никакъв начин. Добро дете, умно, но няма житейски опит”, каза той по повод упреците, че не говори английски език, а има млади и подготвени хора, които могат да управляват страната.

Президентът от Варна: Това е недоносче. Граждани го освиркват, поддръжници на Радев пък атакуваха и кмета Портних

АЛБЕНА МАРАШЛИЕВА

“Министър-председателят явно не харесва как е съсипал държавата за последните 10 години и иска да му дадем възможност да я съсипе отново. Иска да вземе цялата държава като заложник за своето собствено оцеляване.” Това каза президентът Румен Радев във Варна, където се срещна с протестиращи при палатковия лагер до общината.

В морската ни столица президентът бе посрещнат с освирквания и викове “червени боклуци” от част от гражданите и плакати с надписи “Радев вън”.

Двата лагера - на поддръжници на Радев и симпатизанти на ГЕРБ и правителството почти стигнаха до физически сблъсъци. На косъм да пострада от гнева на протестиращите бе и лично кмета на града Иван Портних. 

“Виждате какво става с хората 40 дни. Най-големият страх на това управление е честни избори с машинно гласуване”, заяви той. “Единственият отговор на тези мераци е категоричен отказ”, обяви Радев и нарече “недоносче” текстовете на ГЕРБ за нова конституция.

“Изобщо не трябва да се коментират предложенията на министър-председателя”, настоя президентът. Целта била “да забравим, че му искаме оставката”.

“Дневният ред е ясен: оставка незабавна и безусловна”, отсече държавния глава. И отново разви тезата си, че сегашният парламент е изчерпан от легитимност и доверие.

ВМРО като Мая - иска референдум за промените заедно с вота догодина

Референдум какви трябва да са основните промени в конституцията да се проведе заедно с изборите за Велико народно събрание. Такава идея лансира в понеделник зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов, след като от ГЕРБ изготвиха цяла нова конституция.

“Хубаво е ведно с изборите за ВНС да се произведе референдум с основните насоки на новата конституция. Например за пряк избор на титуляря на изпълнителната власт, за отзоваването, за съдебната власт, за самоуправление на регионите, а и дали да съществува изобщо институтът на ВНС и пр. Така бъдещите депутати ще знаят и каква е волята на народа, а няма да се упражняват да говорят празни приказки от негово име”, написа той във фейсбук.

“Ако не искаме на всеки няколко години да сме свидетели на взривове от протести, трябва да си променим конституцията, да направим държавата интерактивна”, категоричен е той.

“Такава промяна предполага широк обществен дебат, в това число участието на извънпарламентарните формации, а не да бъде направена скрито. Няма логика да се участва в обсъждането на подобни несъстоятелни идеи”, коментира пък соцдепутатът Димитър Данчев. Премиерът не може да предлага нова конституция, настоя той пред БНР. БСП трябвало да излезе с позиция преди вътрешните си избори за партиен лидер.

От ДПС се въздържаха от коментар. А от “Воля” на Веселин Марешки по принцип настояват, че няма нужда от ВНС.

Мажоритарните ще се избират в само един тур, гласуването може да е две денонощия

Спешна поправка в Изборния кодекс внесе ГЕРБ в понеделник по нареждане на премиера и партиен лидер Бойко Борисов. Целта е кодексът да е ремонтиран до насрочването на следващите избори, които ГЕРБ планира да са за Велико народно събрание.

Първата поправка предвижда отново

да се разреши

гласуването с

хартиени

бюлетини

в секциите с над 300 гласоподаватели. По сегашните текстове на кодекса в тези секции трябва да се гласува само машинно. Това обаче означаваше да се осигури прекалено голям брой машини, за да има и резервни, а те не могат да бъдат произведени и доставени за по-малко от половин година. 

Всеки сам ще може да избере как да подаде гласа си в тези секции. Освен това хартиените бюлетини ще са алтернатива при авария на машините за гласуване, обясни Борисов пред ръководството на ГЕРБ, което вчера събра.

Отговорна за закупуването или наемането на машините ще е ЦИК, предвижда друга поправка в Изборния кодекс. Комисията ще определя и техническите изисквания както за устройствата, така и за софтуера.

За Централната

избирателна

комисия трябва

бързо да бъде

закупена сграда, а не да се помещава в парламента, нареди още Борисов в понеделник.

ГЕРБ предлагат и нова глава в кодекса, която да е за избори за Велико народно събрание.

В нея е предвидено, че за ВНС се избират 200 депутати с партийни листи и 200 мажоритарно. Сега визборните правила е разписано, че за велики депутати се гласува по реда на изборите за обикновено народно събрание.

Мажоритарните депутати обаче ще се избират още на първи тур, а не в два. Това означава, че в парламента ще влиза кандидатът с най-висок резултат, независимо дали е събрал повече от половината гласове. Според политически анализатори това

облагодетелства

големите партии,

тъй като хората гласуват по един и същи начин и за партийна листа, и за мажоритарен кандидат.

При извънредна епидемична обстановка изборният ден може да бъде удължаван до 48 часа, предвижда последната от идеите на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс.

Други от От страната и света

Над 40 полицаи са ангажирани за изборите за кметове на селата Висока поляна и Ясенково в Шуменска област

Над 40 полицейски служители са ангажирани за провеждането на частичните избори за кметове в село Висока поляна в община Хитрино и в село Ясенково в община Венец на 20 октомври

Министрите на отбраната на страните от Г-7 подкрепят "необратимия път" на Украйна към членство в НАТО

Министрите на отбраната на страните от Г-7 заявиха, че подкрепят "необратимия път на Украйна към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО", предаде Ройтерс, цитиран от БТА

АПИ съобщи, че е пуснато движението по детелината на булевард "България"

Въпреки че от СО не е изпълнено изискването за рамка за височина на камионите, удобството на гражданите е най-важно и затова движението по детелината на булевард "България" е пуснато

Столична община отваря за движение моста на бул. “България” и няма да се съобрази с АПИ

Столична община отваря за движение пътната връзка от бул. "България" към Околовръстен път в посока "Младост" под компрометираното съоръжение. "Разпространената от АПИ позиция в петък не отговаря на

Няколко души, сред които и кмет по първоначална информация, са убити при израелски въздушен удар в Ливан

Няколко души, сред които и кмет, бяха убити при израелски въздушен удар по село в западната част на долината Бекаа в Ливан, съобщи ливанската новинарска агенция ННА

>