Huawei Matebook

10.08.2019 22:00

От втората половина на 2020 година, Huawei официално навлезе на пазара на лаптопи в България с четири нови устройства, позиционирани в средния ценови клас и премиум сегмента, като най-впечатляващото от тях е ултрабукът Huawei MateBook X Pro. Това е третата версия на устройството и първата, която се предлага на у нас, като машината притежава някои интересни характеристики и функции, с които цели да оправдае високата си цена и да пребори сериозната конкуренция.

Дизайн

Устройството притежава впечатляващ и подобаващ за неговия клас външен вид. Корпусът на Huawei MateBook X Pro е изработен изцяло от алуминий и с тегло от 1,33 кг и дебелина от 1,5 см прави машината достатъчно компактна и лесно преносима. Моделът е наличен в 4 цвята, от които впечатление определено прави тюркоазеният вариант, като освен него са налични бяла, сребриста и черна разцветка. Екранът разполага с тънки рамки, придаващи му съвременен и елегантен вид, а с интегрирането на камерата в клавиатурата, същинският екран заема 91% от лицевата повърхност.

По отношение на писането, клавишите са удобни и сравнително тихи, с лека степен на потъване, подсветката има три нива на яркост, а тракпадът е уголемен и има приятен клик, като по този начин работата с него става интуитивна и безпроблемна. Между клавишите f6 и f7 се намира бутнонът за камерата, появяваща се при неговото натискане. Тази функция е интересно въведение от гледна точка на сигурността, но крие известни недостатъци като ъгъла на зрителното поле при видеоразговори, в което могат да попаднат и пръстите ви при писане.

Другите елементи по корпуса са решетките на високоговорителите, бутонът за включване, в който е вграден и скенерът за пръстови отпечатъци, и портовете, представени от един USB-A 3.0, два USB-C порта и аудио жак, а в комплекта е включен и адаптер с допълнителни USB-A, USB-C, HDMI и VGA портове. Една от малкото липси на устройството е гъвкавостта на пантата, която позволява отваряне до ъгъл от 130-140 градуса, като по този начин отстъпва на конкуретните си, предлагащи 360-градусово завъртане на дисплея.

Екран и звук

Huawei са продължили дизайнерската традиция от последните две поколения и с този ултрабук, като са го оборудвали с атрактивен екран, вписващ се напълно в тенденциите на 2020 г. Дисплеят е 13.9-инчов IPS тъчскрийн и идва в съотношение 3:2, като поддържа работа със стилус. Компанията нарича този панел 3K FullView дисплей, тъй като предлага резолюция от 3000х2000 пиксела, равняващи се на гъстота на пикслите от 260 ppi, която в комбинация с пиковата яркост от 450 нита и 100% покритие на sRGB гамата предоставя напълно задоволително потребителско изживяване при ежедневна работа, гледане на мултимедия и обработка на файлове.

Недостатъците на панела са отблясъците при работа под пряка слънчева светлина, както и наличието на по-дебели черни ленти при гледане на видеосъдържание във формат 16:9 или 21:9. Звуковото оформление е удовлетворяващо при наличието на 4 високоговорителя, предоставящи висок и ясен звук с изненадващо дълбок бас и широкообхватно покритие, а благодарение на активната шумоизолация на микрофоните, гласовото разпознаване става лесно и от разстояние.

Производителност

Наличната в България конфигурация се базира на 10-то поколение Intel Core i7 (10510U) от серията Comet Lake, видеокарта NVIDIA GeForce MX250 в комбинация към вграденото решение на Intel, 16GB LPDDR3 RAM и 1TB SSD оперативна памет, като в чужбина ще бъде налична и по-достъпна версия с Core i5-10210U и 512GB SSD. Чипсетът е 4 ядрен, с 8 MB cache памет, пикова честота от 4.9 GHz и работна честота от 1.8 GHz, като успява напълно безпрепятствено да се справи с всички ежедневни задачи, като най-високата честота, измерена по време на тестването, е 3.9 GHz, а RAM-паметта е напълно достатъчна за разпределяне на тежък мултитаскинг.

Видеокартата е най-базовият представител на гамата на Nvidia и оборудвана с 2GB собствена памет. Въпреки показанията от benchmark тестовете, тя не изпитва затрудения при лек рендъринг, видео обработка и игра на сравнително взискателни видеоигри, макар и на оптимални настройки, но потребителското изживяване е изненадващо приятно за такъв тип устройство.

По време на продължителна работа се усеща леко нагряване в областта на процесора, но с изключение на това, вентилаторът се справя успешно с охлаждането на машината и не позволява достигането на високи температури.

Батерия

Huawei MateBook X Pro разполага с 56W батерия, която в повечето ситуации се представя според очакванията за този клас, за което допринася и енергийната ефективност на чипсета. Ултрабукът спокойно издържа цял ден на сърфиране и файлова обработка, редувани с периоди на stand-by. При гледане на видео и филми на максимална яркост, батерията издържа 7 часа, като производителят обещава до 13 часа при оптимални настройки 150 нита яркост. При работа с видеоигри, издръжливостта намалява драстично и не надвишава 3 часа, но това е нормално с оглед предназначението на устройството.

За скоростното зареждане на батерията спомага включеното в комплекта 65W quick charge зарядно, с което за 30 минути получавате заряд за над 2 часа работа. Самото зарядно е компактно и е конструирано на принципа на смартфон зарядните, като може да послужи и за всяко друго устройство с USB Type-C порт.

Софтуер

В софтуерно отношение няма изненади и ултрабукът оперира под добре познатия Windows 10 Pro. Прави впечатление липсата на голямо количество предварително инсталиран софтуер. Единственото заводско приложение е асистентът PC Manager, служещо за извършване на рутинни проверки на състоянието на системата, както и за автоматично обновяване на драйвърите.

Интересно и удобно допълнение е функцията Huawei Share, работеща за жалост само с телефони под брандовете Huawei и Honor. Тя позволява сдвояване на устройствата чрез докoсване с NFC и проектиране на екрана на смартфона върху десктопа. Идеята за screen share приложение не е нова, но в този случай реализацията е отлична, тъй като са налице редица удобства като мигновено прехвърляне на файлове, отговаряне на съобщения в телефона през клавиатурата и приемане на разговори.

Операционната система е оптимизирана и работи гладко, като на моменти се забелязва съвсем леко забавяне при отваряне на помощни полета, а програмите стартират бързо благодарение на SSD паметта. Допълнително удобство представлява и взаймодействието на Microsoft Hallo със сензора за пръстов отпечатък, чрез което можете лесно да се регистрирате в сайтове и приложения.

Заключение

Флагманът в портфолиото на Huawei определено има качествата да се бори за лидерство в сегмента на премиум ултрабуците. MateBook X Pro определено ще се хареса на почитателите на марката, но и не само. С компактните си размери, поглъщащия си дисплей и подсилените мултимедийни възможности, устройството ще се хареса на всеки, търсещ лек и мощен спътник в ежедневието си. Придружаващите необичайния размер на екрана неудобства спират да правят впечатление след първата седмица на употреба, а оптимизираната работа на батерията гарантира, че вашият „другар“ ще ви съпровожда през целия ден. Ако не търсите изрично 2-in-1 convertible и върхова производителност, то Huawei MateBook X Pro притежава необходимото, за да удовлетвори всичките ви изисквания.

Други от От страната и света

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

“Фантастико” ще усвои терена на отдавна неработещия мултиплекс “Арена Запад”

На мястото ще има търговски комплекс На терена, на който се намира неработещото още от 2019 г. кино “Арена Запад”, “Фантастико” ще изгради търговски комплекс, съобщи в последния си брой “Капитал”

Полицейска операция тече в област Търговище за защита на политическите права и борба с престъпността

В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната престъпност

>