С пари на US фондация сканираха 7 млрд. точки по Чинията на Бузлуджа, спират рушенето на мозайките

10.08.2020 19:00 Ваньо Стоилов
Паметникът е често посещаван от всички поколения българи.
Проф. Томас Данцъл от Техническия университет в Мюнхен ръководи международния екип, който започна консервацията на паната.
Дора Иванова е в основата на инициативата за запазването на паметника на връх Бузлуджа.
Работата върви, консервацията на паната трябва да завърши преди началото на зимата.
Проф. Томас Данцл от Техническия университет в Мюнхен, Германия, който ръководи международния екип в "чинията", работи тук заедно със своята асистентка. ,
Проф. Томас Данцл от Техническия университет в Мюнхен, Германия, който ръководи международния екип в "чинията", пред изчегъркания и възстановен със спрей образ на Тодор Живков на едно от паната във вътрешния кръг.
За ръководителя на катедра "Реставрация" в Националната художествена академия в София доц. Стефан Белишки работата в "чинията" също е голямо предизвикателство.
Гъркинята Лаура Тапини оглежда състоянието на паната от външния кръг на "чинията". Тя е завършила реставрация в Равена, Италия.
Консервацията на паната в "чинията" трябва да завърши преди началото на зимата.
Тази зима част от камъчетата, с които бил изграден образът на Фридрих Енгелс върху едно от паната, са паднали от студа. Те са събрани и екипът обмисля дали да ги върне на мястото им.
Проф. Томас Данцл от Техническия университет в Мюнхен, Германия, който ръководи международния екип в "чинията", работи тук заедно със своята асистентка. ,
Екипът събира и описва всички паднали от мозайките камъчета, които учените наричат тесари.
Въпреки разрухата, една трета от мозайките в "чинията" все още са добре запазени.
Тази зима част от камъчетата, с които бил изграден образът на Фридрих Енгелс върху едно от паната, са паднали от студа. Те са събрани и екипът обмисля дали да ги върне на мястото им.
Паното на покрива на залата в "чинията" е сред най-запазените, тъй като е изградено върху бетонна плоча.

Специалисти от 4 държави започнаха работа в утробата на някогашния дом-паметник на БКП

3 август е повратната точка - започва стабилизация, каза германски професор, който ръководи екипа

Проф. Томас Данцъл от катедрата по консервационни науки в Техническия университет в Мюнхен е ръководител на международния екип, който започна работа по консервацията на паната в бившия Дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа, известен повече като Чинията.

Специалисти от 4 държави - Германия, Швейцария, Гърция и България, обединяват усилията си, за

да бъдат

запечатани и

запазени в

сегашното им

състояние

паната,

дело на най-добрите български художници от 70-те години на миналия век.

От близо 30 години те са изоставени и се рушат, но въпреки това 1/3 от мозайките все още са в добро състояние, показа последният оглед на обекта.  

Консервацията става възможна благодарение на нов грант в размер на $ 60 000, който американската фондация Getty е отпуснала в рамките на инициативата си “Запазване на съвременността”, обясни арх. Дора Иванова от фондация “Проект Бузлуджа”.

За осъществяването на проекта, наречен “Стабилизиране на мозайките на паметника “Бузлуджа”, са привлечени специалисти по мозайки от ХХ век. Дора Иванова го определя като първата мярка за по-нататъшното стабилизиране и запазване на цялата Чиния, интересът към която като към паметник на архитектурата у нас и чужбина расте непрекъснато.

Известно е, че във вътрешността на бившия дом-паметник са използвани 2 275 000 камъка с размери 2 на 2 сантиметра, за да се направят 937 квадратни метра мозаечни пана във вътрешния и външния кръг на постройката.

“Досега тук всичко се е рушило. Първият ден на нашата работа - 3 август, е повратната точка, от която на Бузлуджа започва стабилизация”, каза пред “24 часа” проф. Данцъл. Той намира този проект за истинско предизвикателство. Преди това е консервирал фасадни пана от времето на социализма по сградата на някогашен културен дом в Дрезден, но смята, че

обектът насред

Стара планина

е много

по-труден и

интересен

Ръководителят на катедра “Реставрация” в Националната художествена галерия доц. Стефан Белишки, който също участва в проекта, го определя като едно от най-големите предизвикателства в практиката си по реставрацията на обект от ХХ век.  

Проф. Данцъл признава, че все още не знае как точно ще работят занапред. В момента 14 души, сред които и студенти доброволци от Художествената академия в София, правят първите проучвания на състоянието на паната и събират изпопадалите от тях камъчета, с които са били направени.

Изследват площта им сантиметър по сантиметър, за да проверят къде материалът се е надигнал и е готов да падне, за да започнат от тези места укрепването.

Всички работят с маски и заради COVID-19 и защото навремето при строителството са изпозвали за изолация стъклена вата, която сега може да бъде опасна при вдишване.

“Тепърва ще изясним как ще стабилизираме мозайките, но вече е ясно, че ще приложим различни технологии, тъй като самите мозайки са правени по различни способи. Много от тях са били толкова напредничави за времето си, че се използват и днес”, каза още проф. Томас Данцъл.

Задачата е

консервацията

на мозайките

да завърши

преди зимата

Екипът, който ще нарасне през септември на 20 души, накрая ще изгради предпазни съоръжения, подобни на покриви, над всяко пано, за да бъде предпазено от атмосферните влияния, които повреждат мозайките. След това предстои да се мисли как да бъде затворен целият обект и така защитен от външни влияния.  

Целта на реставраторите е да запечатат паната в сегашното им състояние, а не да ги реставрират. Обмислят обаче възможността като изключение да върнат на мястото им камъчетата от образа на Фридрих Енгелс на една от мозайките, за които се знае, че са паднали от студа през последната зима.

Преди време фондация Getty отпусна $ 185 000 за проучване на състоянието на паметника. То вече започна и показа, че обектът може да бъде опазен за поколенията от конструктивна и техническа гледна точка, тъй като основната му конструкция е запазена. По нея

няма

необратими

дефекти и

повреди

За да стигнат до този извод, експертите, сред който и студенти от УАСГ, са направили задълбочено конструктивно обследване, при което са сканирани близо 7 млрд. точки по цялата повърхност на сградата - на практика на всеки сантиметър. Благодарение на това е изготвен детайлен дигитален модел на паметника, базиран на 3D лазерното сканиране.

Отделно са проучени множество архивни документи, като е отделено специално внимание на ВиК и елинсталациите, на това как са функционирали вентилацията и отоплението на дома.

В рамките на същия проект предстои да бъде изготвен и бизнес план за опазване и управление на обекта на Бузлуджа така, че той да заживее самостоятелно и да започне да се самоиздържа. Всичко това се осъществява от международен екип.

Паметникът е една от 10-те сгради на световната модернистична архитектура, които получават безвъзмездна финансова помощ от Getty. В нейно прессъобщение от лятото на м.г. се казва: “Новите грантове на Getty ще помогнат да се запазят 10 скъпоценни камъка от модернистичната архитектура по света. С тях се финансират необходимите изследвания, тестове, анализи, планиране и/или лечение за иновативни сгради от ХХ век.”

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>