Свои и чужди пишат 3 сценария за Борисов. А ако ги изненада с 4-ти, при който само той печели?

10.08.2020 08:30 Виктор Иванов

Най-малко вероятен е най-желаният от Валери Симеонов - мандат докрай без промени 

Притиснат във въжетата и целият в аркади не е типична сцена, в която може да бъде видян почти несменяемият от 10 години премиер Бойко Борисов.

В бокса тук идва ролята на секундантите – екипът в ъгъла може да затвори аркадите и да нахъса боксьора за съкрушителен ъперкът и победа с нокаут или да хвърли кърпата.

Борисов обаче никога не е имал един екип в ъгъла, а в политиката винаги е опитвал да взема съвети от всекиго.

След като близо месец премиерът тестваше протестиращите в различни сценарии, но без да ги изговаря сам, изненадващо в сряда направи програмна реч пред националната конференция на партията. Там Борисов за първи път заговори за свое тактическо отстъпление – той подава оставка, а правителството остава до края на мандата. Направи го пред очите на коалиционните си партньори от “Обединени патриоти” Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, които преди три години и половина го накараха да се подпише под обещание, че на третия път няма да прекрати предсрочно управленския си мандат.

Само ден по-късно обаче Борисов, Симеонов и Каракачанов се събраха на коалиционен съвет и лидерът на НФСБ обяви, че никакви промени в правителството няма да има, а Борисов остава министър-председател до пролетта на 2021 г. И буквално зачеркна посланията от речта на Борисов, които част от анализаторите приеха дори като подадена ръка към лидера на “Демократична България” Христо Иванов.

В момента да влияят на решенията на Борисов, се борят поне два силни лагера, а сценариите са поне три.

А решението може да бъде взето или до дни, или чак през октомври. За бързия изход само Борисов може да вземе решение и протестиращите дори не осъзнават каква услуга му правят с предсрочен вот - месеците преди него единствено Борисов е този, който може да сложи ред в ГЕРБ.

Иначе, ако трябва да се изпълнят изброените пред активистите на партията му задачи – спешно приемане на актуализацията на бюджета, законови промени за пенсиите, регламентиране на социално-икономическите мерки срещу икономическата криза, ще трябва да се изчака до есента.

За ГЕРБ и премиера това бил най-добрият тактически вариант. При оставка през октомври Борисов ще успее до голяма степен да се освободи от негативите на пророкуваната от него тежка зима.

Ако управлението продължи, едно ново правителство ще има, макар и малък, кредит на доверие, с който да налага по-строги противоепидемични мерки. Ако се стигне до предсрочни избори пък, те вероятно ще се паднат през януари, когато вината за икономическите трудности на хората може да бъде прехвърлена на служебен кабинет на Румен Радев.

Вариант 1 за премиера остава той да подаде оставка от поста и да прехвърли управлението на правителство на ГЕРБ и патриотите, но с друг министър-председател. Този сценарий очевидно се подкрепя от вицепремиера Томислав Дончев и част от високопоставените партийни членове с позиции и в правителството.

В тази ситуация Борисов съвсем спокойно ще може да се отдаде на работа в ГЕРБ и изчистване на клиентелистката котерия, с която управляващата партия е обраснала. И да подготви партията си за редовни избори, при които да може едновременно да се похвали, че успешно е прекарал България през кризата и се е отървал от корумпираните ѝ дерибеи.

Твърди се, че Борисов вече имал варианти кой да го наследи на поста. Сред сочените традиционно са кметовете на Бургас и Стара Загора Димитър Николов и Живко Тодоров. След двете силни изяви на врачанския кмет Калин Каменов и на евродепутата Андрей Новаков се прибавиха две нови, съвсем свежи кандидатури.

Премиерът обаче се опасявал от евентуална загуба на частичен местен вот за кмет на някой от тези големи града, които той брои за възлови за управлението на ГЕРБ и витрина на това какво прави партията му за развитието на държавата.

Пак като традиционен вариант се завъртя и името на Томислав Дончев като преходен премиер. Той е доста по-диалогичен от Борисов, умее да говори витиевато и без да обижда, и би могъл да успокои протестиращите и така мандатът да бъде изкаран докрай.

От миналата седмица като потенциален премиер на преходно правителство на ГЕРБ и патриотите се открои кметът на Враца Калин Каменов. Изненадващо именно неговият град бе избран от Борисов за подгряваща разходка с джипката преди националната конференция, а Каменов бе поставен и за водещ на събитието. В негова полза било, че засега се е опитвал да свети със собствена светлина, има успехи в управлението на Враца и е млад. Решителното му предимство за издигане е, че няма партиен пост. А Борисов неколкократно през този мандат подчертава, че се опитва да раздели партията от държавата, поне номинално.

Подобно разделение на партийна и държавна власт Борисов виждал в още един алтернативен министър-председател. Става дума за евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков, на когото също бе отделена специална роля в националната конференция на ГЕРБ.

Като подвариант на този първи сценарий за правителство на ГЕРБ без Бойко Борисов е обсъждан за министър-председател Мариана Николова – сегашната вицепремиерка от квотата на НФСБ.

Той се лансира главно от хора, били публично близки до Борисов през годините, но в момента стоящи в сянка. Въпреки това премиерът продължавал да се чува с тях и да ползва съветите им. В този сценарий обаче Борисов щял да изтегли всички досегашни министри на ГЕРБ без вицепремиерката Екатерина Захариева. Така формално ще може да твърди, че не е виновен за тежката зима, но коалиционните партньори от “Обединени патриоти” приемали това като оферта да си купят мелница на 8 септември.

Вариант 2 е този, за който настояват патриотите – довършване на мандата без промени или в краен случай нова козметична смяна на министри, ако събитията го наложат. Това е единственият начин Симеонов и Каракачанов да могат да твърдят, че управлението с тяхно участие всъщност е било успешно. И съответно да се надяват на ново влизане в Народното събрание, макар и вероятно с по-малка група депутати.

Поддръжници на този вариант са и част от ГЕРБ, обединени около Красимир Велчев, Цвета Караянчева и Даниела Дариткова. Според партийната мълва те се опасявали, че при коренна промяна в управленската философия на ГЕРБ първо те ще изпаднат от челните позиции. Освен това убеждавали, че ГЕРБ е партията на Борисов и неговото публично оттегляне ще е пагубно за политическата сила.

В последните дни именно тези сценаристи начело с Валери Симеонов се чувствали победители от ситуацията, още повече че веднага след коалиционния съвет полицията се втурна да разваля палатковите лагери. Макар единственият ефект да е, че само втвърди протестиращите и блокадите станаха барикади. Този вариант е и най-малко вероятният изход от ситуацията, твърдят от ГЕРБ.

Една важна забележка - блокадите се върнаха, но полицията не ги изтласка и изгони, което по-вероятно е станало по настояване на Борисов, който от всички лоши неща за един политик най не обича сблъсъците.

Че вариантът Борисов да доизкара мандата като министър-председател, както настоява Валери Симеонов, не е най-вероятният сценарий, говори и коментарът на ГЕРБ след коалиционния съвет в четвъртък. Докато Симеонов гръмко обявяваше победата си, от голямата управляваща партия кротко обясниха: “Нищо окончателно няма. Разговорите продължават.”

Много по-вероятен за Борисов е вариант 3 - за да спре постоянното извиване на ръце от страна на патриотите, премиерът подава оставка на цялото правителство и отива на предсрочни избори.

ГЕРБ и донякъде ДПС са единствените партии, които могат да спечелят от това, защото само те са способни бързо да влязат в предизборен режим. Борисов вече обясни, че този сценарий също е в главата му с обясненията, че не го е страх от служебно правителство на президента Радев. Трудно обаче засега овладява настроенията в ГЕРБ, че макар временно, едно президентско управление може да доведе до чистки на хора от партийния актив. Натиск върху кметове и при всички случаи разваляне на комфорта на патриотите също са сигурни ефекти от служебен кабинет на Румен Радев.

Твърде е рано за избор на който и да било вариант, коментира пред “24 часа” приближен до министър-председателя. Вероятно преди края на септември развръзка на ситуацията няма да има. Който и от вариантите обаче да избере Борисов, за първи път той е въвлечен в игра, в която не държи всички карти. А хазартът на случаен принцип никога не е била силна страна на премиера, който не обича да губи. В каквато и да било игра. И въобще не е изключено да избере четвърти, при който печели само той. Както мнозина вече са забелязали, Борисов обича да помага на хора, но също така няма никакви скрупули да се отръска от тях, когато му дотежат. Защото обича най-вече себе си.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>