Писател, учителка и бял хакер организираха единствената успешна блокада на шосе

08.08.2020 19:31 Ваньо Стоилов
Писателят Никола Райков (с черна риза) разговаря с кмета Живко Тодоров. СНИМКА: АВТОРЪТ

Без единен организатор стана единствената успешна пътна блокада, част от антиправителствените протести. Седмица група от поне 25 човека успяваше да блокира движението по пътя Стара Загора-Хасково.

На 31 юли автоколона от Стара Загора опита да блокира магистрала “Тракия”. Бе спряна обаче от контраблокада на полицията и така остана повече от 7 дни, докато през нощта срещу петък не бе вдигната от полицаите. Преди дни бе направен опит за блокада и на магистрала “Марица”, която не издържа и няколко часа.

Поне 25 души са сочени като организатори на пътната блокада до Стара Загора. В групата имаше хора от различни партии - основно “Възраждане”, “Да, България” и “БОЕЦ", но нямаше активисти на БСП. Любопитно бе, че сред протестиращите сега ги нямаше лицата от протеста през зимата на 2013 г. срещу високата цена на тока, след който първото правителство на Бойко Борисов подаде оставка.

Ядрото на пътната блокада бяха хора, станали известни покрай протестите в защита от застрояването на парк “Бедечка” в Стара Загора.

Когато на 3 август при протестиращите на шосето отиде кметът на Стара Загора Живко Тодоров, разговора с него проведе един от протестиращите - детският писател Никола Райков. Името на 39-годишния автор на детски книги и игри нашумя напоследък с това, че успя да пробие с творбите си на необятния китайски пазар. Райков е завършил информационни технологии в Чикаго, САЩ, в България живее в старозагорското село Арнаутито. На протеста с него бе и съпругата му, физик по образование.

Като говорител на протестиращите може да бъде определена майката на 3 дъщери Милка Колдамова, която изпраща периодично съобщения до медиите от името на протестиращите.

Определят я като “будната съвест на Стара Загора”, тъй като често се включва в протестни акции по различни поводи.

Тя казва в интервю, че приема за себе си определението “луда” като комплимент.

Сред протестиращите бяха общинската съветничка от “Възраждане” и лидер на тази партия в Стара Загора Искра Михайлова, “белият хакер” Петко Петков, който преди години демонстративно източи данни от масива на община Стара Загора, за да докаже, че те не са надеждно защитени, автоинструкторът Митко Трайков, който често се изказва критично за системата на обучение на младите шофьори у нас, познатият от протестите през миналата година срещу унищожаването на домашните животни в сливенското село Крушаре Тихомир Томов, бивш заместник-кмет на Стара Загора.

Участваха и семейство Мишел и Милена Камполо - французин и старозагорка, които пострадаха от фалита на КТБ.

Протестиращите на пътя влязоха дори в съдебна битка с полицията кой всъщност блокира шосето за Хасково. Те заведоха дело в Административния съд в Стара Загора с твърдението, че блокадата е направена от полицията.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>