Пясъкът по нашите плажове не става за детски замъци - в него няма глина за спойка

25.07.2020 23:00 Ваньо Стоилов
Фигурата на Кинг Конг е една от трите, с които тази година семейство Ани и Георги Златеви от Стара Загора участват в традиционния фестивал на пясъчните фигури в Бургас.

Изработените фигури за фестивали се пръскат с полимер, който ги пази от дъждовната вода

Лято, море, пясъчни замъци на плажа - такива спомени има всеки човек. Строенето на пясъчни фигури е забавление и за деца, и за щастливи хора. Вълните често развалят направеното и всичко започва отначало - пак пясък, миди, камъчета, причудливи кули и вълни.

Възрастните често правят от пясък по-големи и по-сложни конструкции. За фигурите далеч не всеки пясък е подходящ. Първо трябва да се открие подходящият, да се прочисти. Затова не се учудвайте, когато заедно с децата си градите пясъчни замъци на българския плаж и те се срутват, щом изсъхнат.

Просто пясъкът по нашите плажове не става за тази работа, в него няма глина за спойка.
Добри пясъчни
скулптури стават
от фин пясък
Той трябва обаче и да е мокър - някои казват, че съотношението е 8 части пясък и една част вода.

Страстта по правенето на пясъчни фигури провокира и провеждането на състезания. Историята разказва, че първите комерсиални фестивали на пясъчните фигури са се появиви през 50-те години на миналия век в САЩ.

В Европа първа ги открила Нидерландия.

“Там пясъкът е най-добър за това изкуство”, казват семейството художници Ани и Георги Златеви от Стара Загора, за които Нидерландия е мястото, където обичат да творят. От 13 години те правят пясъчни фигури. Твърдят, че възпитават вкус и естетика у зрителите им.

Избрали да работят с пясък, защото няма друг материал, с който скулпторите
да постигнат
за кратко време
голям обем
За последно били в Нидерландия преди няколко месеца - преди да избухне пандемията с коронавируса. От години са участници във фестивал в голям скулптурен парк, посещаван годишно от над 250 хил. зрители.

През тази зима темата била 75 г. от Втората световна война и авторите трябвало да пресъздадат от пясък най-големия въздушен десант в световната военна история - този от септември 1944 г. в Маркет Гардън, когато съюзниците хвърлили от небето 35 хил. парашутисти.

“По принцип най-много обичам да правя човешки фигури, а при десанта характерното бе, че войниците уж са различни, но всички са облечени еднакво. Това беше предизвикателство - трябваше да поберем мащабната военна сцена върху композиция с размери 12 на 5 метра - най-голямата, която бяхме правили до момента”, казва Ани Златева.

Тя е доцент по теория и методика на изобразителното изкуство в Педагогическия факултет на Тракийския университет, в момента е и негов главен секретар.

Двамата с Георги разказват, че пясъкът, с който сега работят, е много твърд, защото е примесен с много глина. Затова и ползват възможно най-здравите инструменти - лопати, кирки и тесли. Особено
ако пясъкът
е трамбован,
става много
плътен и тежък,
толкова, че пълна кофа с такъв материал няма вдигане.

Тази твърдост на пясъка е нож с две остриета, защото благодарение на нея фигурите ще бъдат по-трайни, но и може да се пукнат.
“Затова навсякъде по света готовите фигури се пръскат с нещо като лепило С200 - полимер, който покрива пясъка и го пази от проникване на дъждовна вода. Така фигурите издържат дълго - в Турция в един музей на открито наши работи стоят от 7 г. Пясъкът позволява да се правят и много сериозни неща”, разказва Георги, който е художник на свободна практика.

Напоследък започнали да ги търсят и за частни поръчки. Вдигнал един бизнесмен хотел и поискал да го украси с няколко пясъчни фигури отпред. Понякога, като разберат хората колко би им струвало, обикновено давали заден.

“Изглежда все едно е нищо, но истината е, че много пари са необходими”, разкрива Георги.

“Приказни и филмови герои” е името на тазгодишното издание на фестивала за пясъчни фигури, традиционно провеждащ се в Бургас в парк “Езеро”, близо до конната база. Посетителите ще разгледат фигурите на Маша и Мечока, Рапунцел, Алиса в Страната на чудесата и много други любими герои.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>