Борисов махна 4-ма министри и вкара само двама нови (обзор)

23.07.2020 21:00 Виктор Иванов
Бойко Борисов представи заедно с Валери Симеонов промените в кабинета. Те бяха силно орязани спрямо първоначалната договорка на тримата, която само “24 часа” описа след срещата им в сряда. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
КАЛИН ВЕЛЬОВ
ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ
НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА
ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ
МЛАДЕН МАРИНОВ
КОРНЕЛИЯ НИНОВА
ХРИСТО ИВАНОВ
КРИСТИНА ТАСКОВА

След 2 часа разговори с партньорите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов

Добави причини да се раздели с Маринов, Горанов и Караниколов, а не само мълви за връзки с ДПС

Ангелкова си отива, за да е доволен лидерът на НФСБ

Ананиев се завръща във финансите, лекар начело на здравето, шефът на полицията поема МВР, а досегашен зам. - икономиката

Изкарвам мандата и отивам да си оправям партията, зарече се отново премиерът

Ще има рокади и на втория етаж

Четирима от досегашните министри напускат постовете си, в Министерския съвет обаче влизат само 2 нови фигури.

Този ремонт обяви премиерът Бойко Борисов след двучасови разговори с коалиционните партньори Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Рано сутринта вчера, когато тримата се събраха, мащабният проект за рокади включвал два пъти повече имена. Договорените смени ще бъдат одобрени още днес от парламента, а от началото на другата седмица правителството започва да обявява

нови

икономически и

социални мерки заради коронакризата.

Сменени ще бъдат министърът на финансите Владислав Горанов, на вътрешните работи Младен Маринов и на икономиката Емил Караниколов, чиито оставки Борисов поиска преди седмица. Тогава областни координатори на ГЕРБ му споделили, че тримата тежат заради мълви за връзки между тях и ДПС и по-конкретно - депутата и бизнесмен Делян Пеевски, съобщиха тогава от управляващата партия. Борисов добави вчера и конкретна причина за раздялата с всеки от тях.

Маринов си отива

заради

полицейското

насилие срещу

протестиращи, обясни той. “Убеден съм, че някои от действията на полицията не отговаряха на разбиранията ми как трябва да се действа при протест”, посочи премиерът. Добави и действията на полицията на “Росенец”, когато тя с часове не допусна протеста на Христо Иванов до плажа на летните сараи на Ахмед Доган. Според Борисов полицията е трябвало да осигури правото на провеждане на протест, а не да прехвърля топката към хора, които нямат отношение към темата. Вероятно премиерът визираше обвиненията към кмета на Бургас Димитър Николов за смесването на потока на протестиращи с този на активисти на ДПС. След насилието в столицата и сблъсъка в “Росенец” десните партии поискаха вътрешният министър да бъде сменен.

На мястото на Маринов обаче в МВР влиза шефът на националната полиция Христо Терзийски, който надзираваше действията на полицаите на “Росенец”.

“Владислав

Горанов постигна

наистина много, но дори и аз не мога да намеря отговор на въпроса защо 5 години контролът върху комисията за хазарта бе занижен”, заяви Борисов по адрес на напускащия министър на финансите. Така обвърза смяната на Горанов с делото срещу Васил Божков заради спестените 700 млн. лв. данъци от неговата “Национална лотария”.

За министър на финансите Борисов и коалиционните партньори се разбрали да върнат досегашния здравен Кирил Ананиев. Той бе зам.-министър на финансите в продължение на 20 години. Като здравен министър срещу Ананиев се натрупа недоволство заради спорни и противоречиви заповеди, издавани във връзка с епидемията от COVID-19.

В тежката

епидемична

обстановка

отново лекар

поема здравното министерство - хирургът и шеф на “Александровска болница проф. Костадин Ангелов. Именно той и Терзийски са двете изцяло нови имена в правителството.

Смяната на Емил Караниколов Борисов пък обясни с това, че започнал да чува за нередности при раздаването на грантовете за бизнеса, които правителството започна да отпуска заради икономическата криза, предизвикана от коронавируса. На негово място ще бъде назначен досегашният зам.-министър Лъчезар Борисов. Той е в политическия кабинет на икономическото министерство от служебното правителство на Огнян Герджиков и не е ново лице за правителството.

Лъчезар Борисов е бил предложен от двамата обединени патриоти Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Караниколов също бе квота на малката коалиция, но от името на “Атака” и след изгонването на Волен Сидеров от ОП имаше спорове между патриотите и ГЕРБ

чий

министър

е той

всъщност

Четвъртият, който си отива, е министърката на туризма Николина Ангелкова. Единствено за нейното освобождаване Борисов не посочи мотиви. От самото начало на третия му кабинет обаче Ангелкова бе в поредица от остри сблъсъци с Валери Симеонов и той поиска оставката ѝ още през 2018 г. Постът на Ангелкова ще бъде поет от вицепремиерката Марияна Николова, която е от квотата на НФСБ. До момента Николова нямаше портфейл, но надзираваше социалните работи и демографията. Източници от ГЕРБ пък обясниха тази смяна с думите: “И Валери трябваше да получи нещо.”

Ще има и

промени на

зам.-министри,

закани се

Борисов

Часове по-късно той махна зам.-министърката на икономиката Лилия Иванова и сложи на нейно място Яна Топалова, очакват се още смени във втория ешелон.

След това щяла да бъде променена и програмата на управляващите, като се даде приоритет на забавени предложения на “Обединени патриоти”.

След като изкараме мандата, отивам да си оправям партията, зарече се отново Борисов.

“Протестът е знак на демокрация”, бе пък отговорът му на въпрос надява ли се тези смени да успокоят продължаващите трета седмица протести. А с уговорката, че категорично бил против всякакви показни акции, коментира искането за оставката на Иван Гешев с думите: “Знам отдавна мераците на Христо Иванов да е главен прокурор”.

Калин Вельов - депутат за 5 дни. Ако Горанов се откаже, се кълне отново

Заради промените в правителството музикантът Калин Вельов ще се окаже депутатът с най-кратък мандат - едва 5 дни. 

Причината е, че финансовият министър Владислав Горанов бе избран през 2017 г. за депутат от 24-и МИР в София, където водеше листата на ГЕРБ. Мястото му се пази и Горанов трябва да се върне като народен представител, а Калин Вельов ще напусне парламента.

Музикантът се закле в НС миналия петък - 17 юли, като зае мястото на бившата шефка на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова. Но от момента на гласуването на министерската оставка на Горанов днес музикантът вече няма да е народен представител.

Досегашният финансов министър обаче най-вероятно ще подаде заявление да бъде освободен като депутат, научи “24 часа”. Това трябва да мине през гласуване в пленарната зала, а дотогава Вельов е вън от парламента. И за да седне отново на банката, ЦИК трябва отвово да го обяви за избран и той да се закълне втори път като депутат, което би могло да стане най-рано другата сряда.

Николина Ангелкова също ще се върне в НС, като мястото си ще трябва да освободи депутатът от ГЕРБ Мартин Тинчев. Тя бе водач на листата на партията в София-област.

Другите двама освободени министри - Младен Маринов и Емил Караниколов, не са избирани за депутати. Преди да поеме МВР, Маринов бе главен секретар на ведомството, а Караниколов - директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Маринов вероятно няма да се върне в структурите на МВР, а ще се включи в семейния бизнес, като помага във фирмата на съпругата си.

Опозицията не хареса рокадите, били филм, който вече сме гледали

Христо Иванов: Не е вярно, че мечтата ми е да стана главен прокурор

От “Воля” пък очаквали експертен кабинет, в който да влязат нови хора с по-голяма обществена подкрепа

“Това е имитация на промяна. Сменят се министри, но мафиотският модел на управление остава. Този филм сме го гледали 12 пъти. Толкова пъти са сменяни министри в този кабинет, но всичко продължава по старому. Резултатът от действията на премиера е: агонията продължава.” Такава оценка даде лидерът на БСП Корнелия Нинова на смяната на министрите в кабинета “Борисов 3”.

Управляващите не чуват протеста, който иска оставката на премиера Бойко Борисов, заяви тя. “Той спасява себе си, вземайки оставки на министри. При това с доста объркани мотиви. Само преди дни по неговите думи поиска оставката на Горанов, Маринов и Караниколов заради това, че са свързани с ДПС. А днес ни убеждава, че го прави заради полицейското насилие, проблемите в комисията по хазарта, раздавани бонуси в Министерство на икономиката. Г-жа Ангелкова е освободена без мотиви, поне не чухме такива. Очевидно

това е сделката

с Валери Симеонов НФСБ да остане в коалицията и да не напуска. Тоест сегашните действия на премиера са оцеляване на всяка цена без оглед на последиците за държавата и за народа”, каза още Нинова. Тя продължава да настоява за предсрочни избори.

На въпрос на “24 часа” дали БСП наистина е готова за избори в този момент, тя отговори: “Да, готови сме по всяко време. Затова сме партия, парламентарна, масова, народна - за да сме готови за избори по всяко време.”

“Той да си подаде оставката, нас да не ни мисли. Да въвеждаме бързо машинното гласуване, за да бъдат изборите честни, и след това народът да решава кой да го управлява”, добави Нинова.

“Разместване столовете на палубата на “Титаник”, включи се с метафора лидерът на “Да, България” Христо Иванов. Той отрече твърдението на Борисов, че мечтата на Иванов била да стане главен прокурор. Тези твърдения били опорка, обясни лидерът на “Да, България”. 

“В една нормална демокрация политици като мен не стават главни прокурори. Дори Борисов знае това”, заяви Иванов в социлната мрежа и обвини премиера, че думите му издавали “огромния му страх от истински независим главен прокурор, подчинен единствено на закона и демократичната отчетност”. С действията си сега Борисов признавал, че го държат, всъщност “имаме

премиер на трупчета

в прокуратурата”,

заключи бившият му правосъден министър и настоящ водач на протестите срещу кабинета.

С изненада пък посрещнаха обявените от лидерите на управляващата коалиция промени хората на Веселин Марешки. Очакванията на “Воля” били за съставяне на експертен кабинет. 

“Очаквахме много по-широк експертен кабинет с много по-голяма обществена и политическа подкрепа от хора с обществено доверие, които по най-бързия начин да изведат държавата ни от икономическата и политическата криза”, каза зам.-шефката на парламентарната група на партията Кристина Таскова.

 

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>