18 месеца условно за прокурорски син, убил двама в катастрофа (обзор)

20.07.2020 21:27
Бисер Андреев
Загиналите в катастрофата Николай и Паола

Присъдата е окончателна

Бисер Андреев отърва затвора, защото и друг шофьор бил виновен за инцидента

Бисер Андреев няма да лежи в затвора

Година и половина условно с 3 г. изпитателен срок е окончателната присъда на прокурорския син Бисер Андреев за смъртта на двама души в катастрофа. Решението на последната инстанция от Върховния касационен съд идва 9 г. след инцидента, при който загинаха Николай Спасов и приятелката му Паола Тодорова.

Катастрофата стана около 1 след полунощ на 5 август 2011. Тогава Андреев, син на върховния прокурор Венцислав Андреев, е служител на Съдебна охрана в сградата, където работи и баща му. В този ден Бисер карал беемвето си по столичния бул. “България”. Пътят бил почти празен, но мокър.

На кръстовището на бул. “България” с бул. “Акад. Иван Гешов” имало знак В 26, който разрешавал максимална скорост от 70 км/ч.

На около 430 м оттам е бензиностанция “Шел”. Преди спирка пл. “Ручей” на булеварда, наближавайки бензиностанцията, Людмил Славов, който също се движел по бул. “България”, забелязал зад себе си светлини. Те постепенно се преместили вляво. Това било беемвето на Андреев, който тръгнал да го изпреварва, като се престроил от дясната в лявата лента.

Славов тъкмо щял да завие леко вляво. Направил маневрата и продължил напред. Автомобилът на Андреев се движел попътно на аудито в лявата лента с 97,13 км/ч. При достигане на спирката беемвето на прокурорския син започнало да губи странична устойчивост и колата се завъртяла, пише в делото.

Лявата му задна част започнала да изпреварва предната и колата навлязла в съседната лента. Това занасяне

завъртяло

беемвето по

посока на

часовниковата

стрелка

Тогава предната лява част на аудито на Славов, който, вместо да остави Андреев да го изпревари, ускорил до 96,84 км/ч, се ударила с предната дясна врата на беемвето. От сблъсъка двете коли загубили устойчивостта си и излезли от шосето. Достигнали до десния тротоар в зоната на автобусната спирка, преминали през бордюра и след движение по самия тротоар навлезли в тревата. По пътя си помели кошчета, тръби, дървета.

Преди да успее да овладее и спре колата, Андреев прегазил пешеходците Паола и Николай, които се движили по тротоара. Двамата били с гръб към колите. Били на гости и решили да се приберат пеша, тъй като живеели наблизо в кв. “Борово”.

След като ги блъснал, прокурорският син се обадил на тел. 112, опитал и да им помогне. Това е една от причините той да получи условна присъда, посочват върховните магистрати. Неговото позвъняване на тел. 112 било първото, пояснил къде е станала катастрофата. Точните детайли дала свидетелка, която взела телефона от ръцете му. Според съда това е била адекватна спрямо уменията на Андреев помощ. Така вместо по повдигнатото му от прокуратурата обвинение за причиняване на смърт на двама души при катастрофа Бисер е осъден по член от Наказателния кодекс, който предвижда по-ниска присъда, ако шофьорът е направил всичко възможно, за да помогне на пострадалите.

Друг от мотивите на върховните магистрати за условната присъда е, че освен прокурорския син, който карал с превишена скорост и предприел рисковта маневра, Славов също нарушил Закона за движение по пътищата. Когато видял, че Андреев иска да го изпревари, трябвало да го остави, а не да натиска газта. “В случая не може да бъде пренебрегнат фактът, че единственият привлечен към отговорност е подсъдимият Бисер Андреев, поради което няма как да бъде игнорирано

значителното

съпричиняване

на тежките

съставомерни

последици от

свидетеля

Людмил Славов

и то да не бъде съобразено при определяне на размера на наказанието, което подсъдимият Андреев следва да понесе”, пише в мотивите на ВКС. 

Съдиите посочват и че делото се е гледало 9 години, което е твърде дълго въпреки сложността на процеса. Той за пръв път стигна до ВКС през тази година. Преди това през 2014 г. Андреев получи 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок от Софийския градски съд. Апелативните магистрати обаче върнаха делото за доразследване.

Така през 2017 г. Андреев отново получи 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок. 2 години по-късно обаче Софийският апелативен съд намали наполовина присъдата, след като прие, че прокурорският син е положил всички усилия да спаси живота на Спасов и Тодорова.

ВКС се съгласява с долната инстанция и потвърждава присъдата от година и половина условно с 3 г. изпитателен срок. Освен това Андреев няма да има право да шофира в следващите 4 години. Решението е окончателно.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>