Само ракия с бандерол пият вече мъжете, останали живи преди 5 г. след почерпка с менте в Якоруда

20.07.2020 15:40 Антоанета Маскръчка
Натровените мъже, на които лекарите спасиха живота, са категорични, че вече не пият съмнителен алкохол.
Тайфи Мекльов бе подкрепен в съда от съпругата и сина си.
Разследващи правят ексхумация на тялото на единия мъж, който починал без близките му да разберат, че се е отровил.

След 25 заседания на съда: 5 г. затвор за Тайфи Мекльов за смъртта на 4-ма, черпил ги, без да знае, със смъртоносен метанол

“Когато чухме присъдата в съдебната зала, останахме като попарени. Не очаквахме толкова малко наказание за човек, който е продавал отровна ракия, от която си отидоха на оня свят 6млади момчета”, каза пред наш репортер Ати Муртева, майка на 30-годишния Салих от Якоруда, починал от отровна ракия преди 5 г.

След 25 съдебни заседания преди дни окръжният съд в Благоевград призна за виновен Тайфи Мекльов за това, че от 20 до 28 декември 2015 г. в дървообработващия си цех е разпространил ракия с метилов алкохол. От нея са починали Юсуф Мемчов, Вайдин Мисанков, Салих Муртев и Мустафа Юсеинов.

Други 8 мъже също

бяха натровени,

но лекарите им спасиха живота.

Според съда за още двама, починали от метиловия алкохол - Симеон Гаджев и Рифат Тупев, не са намерени доказателства, че са пили от ракията, с която черпел Мекльов. Единият я закупил от лавка в Якоруда, а другият я придобил по неустановен начин.  

Магистратите приеха, че разпространителят на отровното питие е виновен за смъртта на 4-мата мъже, но е извършил престъплението по непредпазливост - не е знаел, че съдържа метилов алкохол.

Наказанието, което получи, е 5 г. затвор. Ще трябва да плати на 16 наследници на починалите и пострадалите общо 1,19 млн. лв. за причинени неимуществени вреди. Мекльов вероятно ще обжалва присъдата пред Софийския апелативен съд. Очаква се решението на прокуратурата дали ще протестира наказанието.

Трагедията в Якоруда се разигра около Коледа 2015 г. Тогава за няколко дни починаха 6-има мъже на възраст от 30 до 40 г., а още 8 получиха тежки натравяния и бяха настанени в болница.

Разбра се, че всички

са пили ракия, която

взели от Тайфи

Част от тях празнували на 25 декември 38-ия рожден ден н Вайдин, а други са били на т.нар. свинска сватба (ритуал за клане на прасе) в дома на Медо Биков. Вайдин и Салих купили ракията от Мекльов, а Медо пък получил 4 литра в замяна на породист заек.

На 26 декември рожденикът Вайдин починал. Погребали го, без съмнения, че е натровен. За няколко дни след това починали още 3-ма, а други бяха настанени в реанимацията на благоевградската болница. Едва тогава се появиха съмнения, че причината е метилов алкохол. Наложи се ексхумация на тялото на Вайдин, а експертизата установи, че действително е натровен.

Дни след масовата трагедия се разбра, че на 21 декември е починал и Юсуф Мемчов. Тялото му също бе ексхумирано и се установи, че и той е умрял от метилов алкохол.

Така жертвите на ракията менте станаха 6-има. В съда обаче не се доказа дали Симеон и Рифат са взели пиене от Мекльов и той бе оправдан за тяхната смърт.  

Пред съдебния състав обвиненият обясни, че ракията не била негова и никога не е произвеждал незаконно алкохол. Точно първият починал - Юсуф, му я донесъл в туба от 6 литра и я оставил в цеха му. От нея той дал на останалите, но не знаел, че е отровна.

“Синът ми

почина и не може

да се защити

Най-лесно е да прехвърлиш вината на мъртвия”, гневи се Айше, майката на Юсуф.

“5 г. чакам синът ми да се върне и да го прегърна. Златно момче беше. Работеше в строителството в София, помагаше ми със средства, за да се издържам. Вече 5 г. децата ни гният в земята, а убиецът получи 5 г. затвор! Къде е правосъдието”, плаче майката на Салих. Тя е потресена от твърденията, че починалите били пияници.

“Салко правеше най-хубавите къщи и хотели в София. Може ли пропаднал човек, какъвто искаха да го изкарат, да разчита технически планове, чертежи, да изпълнява такива обекти! Това е долна клевета”, непримирима е Ати Муртева.

Казва, че от 5 г. всеки ден ходи на гробищата, след това на работа и обратно вкъщи. Не излиза в града, почти не се среща с други хора.

“Разболях се, вече съм половин човек. Пия една шепа хапчета. Питам се всеки ден защо човек, алчен за пари, погреба младите момчета.

Нямам дори сили

да живея вече”,

допълни почернената майка.

Настанените в болницата, които бяха спасени благодарение на усилията на лекарите, казаха, че ракията на Тайфи била много приятна на вкус и мирис и въобще не допускали, че е отровна.

“Срам и позор е тази ниска присъда. Млади хора бяха изтровени. Майките им плачеха в залата, животът им е съсипан. Ние оцеляхме, но и нашето здраве не е същото. Аз вече не съм онова здраво момче, което бях преди - този метил ми е съсипал органите, има поражения, които вероятно ще останат до края на живота ми.

Непрекъснато имам болежки. Куче да убиеш, ще ти дадат 5-6 г.”, възмущава се оцелелият Иван Неделчев, който бе в кома. Казва, че повече твърд алкохол не близвал. Понякога се случвало да изпие една студена бира, но нищо повече. Другите пострадали също вече спрели с употребата на алкохол. Случвало се по важен повод да се почерпят, но само с купен от магазина - шишенце от 200 грама, истински, с бандерол.

Пострадалите са категорични, че ще обжалват наказанието, защото смятат 5-годишната присъда за прекалено ниска.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>