Коалицията остава, но май без Борисов. ГЕРБ и патриотите тестват протеста (Обзор)

16.07.2020 22:00 Виктор Иванов
Веселин Марешки
проф. Огнян Герджиков
Привърженици на президента Румен Радев го посрещнаха в Пловдив, скандирайки името му, а младежи от ГЕРБ - с викове "Оставка"

l Мащабен ремонт на кабинета, след като бъде отхвърлен вотът на БСП. Дотогава оставките на тримата важни министри са на трупчета

l Премиерът нападна Румен Радев - бил безхаберник, на когото Шиши реди служебното правителство

Сегашната управляваща коалиция на ГЕРБ и “Обединени патриоти” ще остане на власт, докато завърши мандата си през пролетта на следващата година, когато трябва да се проведат редовните парламентарни избори.

Това обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов след сбирка на коалиционния съвет в кабинета на премиера Бойко Борисов рано сутринта в четвъртък.

Докато управляващите не отхвърлят вота на недоверие, внесен от БСП, оставки в правителството няма да има, а впоследствие ще се състои мащабен ремонт, стана ясно още от изявленията на Борисов, Симеонов и вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Това стана часове след като късно вечерта в сряда премиерът Бойко Борисов поиска оставките на министрите на финансите Владислав Горанов, на вътрешните работи Младен Маринов и на икономиката Емил Караниколов, за да няма съмнения, че зависи от ДПС или бизнесмена и депутат от движението Делян Пеевски.

В четвъртък Борисов защити тримата, като изброи заслугите им. Заради Горанов България е в топ 3 на Европа по стабилни финанси и бе приета в чакалнята на еврозоната, Маринов е в основата за разкриването на всяко убийство, докато е министър, а Караниколов е допринесъл за ръста на БВП и чуждестранните инвестиции, изброи Борисов вчера.

И точно те се привързват към Пеевски и ДПС и се сочат с пръст, възмути се той.

Горанов, Маринов и Караниколов също присъствали на коалиционния съвет вчера.

Оставките им

вече били

връчени

на премиера,

но остават за

след вторник,

когато управляващата коалиция отхвърли вота на недоверие, внесен от БСП. Тогава ще е гласуването, а дебатите в Народното събрание по 5-ия вот срещу кабинета “Борисов” бяха насрочени за понеделник.

Най-веротяно е смяната и на тримата министри да стане част от мащабен ремонт на правителството. Какъв ще е точно той, засега не бе обяснено. Не стана ясно и

дали Борисов

ще е премиер

на следващо правителство в този парламент. Решението щяло да бъде взето след вота на недоверие. Изчакването обаче цели най-вече да се види каква ще е реакцията на протестиращите на заявката на управляващите да си изкарат мандата, обясниха пред “24 часа” участници в коалиционния съвет.

“Оттук нататък има два варианта: или ново правителство в рамките на този парламент и това мнозинство със или без сегашния министър-председател - въпрос на разговори в коалицията, или предсрочни избори”, коментира вчера по обед вицепремиерът Красимир Каракачанов.

“Диалогът трябва да доведе до разбирателство, до ясна програма в рамките на следващите 7-8 месеца,

разписана по

месеци и дните

в месеца кога

какво ще се

случва,

и то предимно мерки, свързани с икономиката, преодоляване на обедняването поради коронавируса, част от приоритетите, които са поставили “Обединени патриоти”, добави той.

Вариантите са много повече от три или пет, Борисов винаги е готов да поднесе изненада, коментира източник от ГЕРБ.

Реално нито един от обсъжданите по-рано в ГЕРБ варианти не е отпаднал освен този за предсрочни избори и служебен кабинет, стана ясно от изявлението на самия Борисов.

“Служебно правителство - абсурд. Тогава

ще се подмени

протестът с

наши протести”,

заяви Борисов.

Тежки времена и бурно море в следващите месеци предрече премиерът. Според него от ноември до февруари икономическото положение ще е много тежко и в този момент е нужно национално съгласие, а не да управлява една партия или служебен кабинет на президента Румен Радев.

“На този президент - незрял или както го нарекоха - фигурант, на когото Шиши му реди кабинета, но срещу когото нямаше протести. Христо Иванов не излезе да каже Шиши как нареди на Радев служебното правителство, а излезе и сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати.

Защо няма протест? Как Шиши го нареди и за зависимостта на Радев от Пеевски, който му е редил кабинета”, нападна Борисов президента. Той използва по отношение на депутата от ДПС Делян Пеевски прякор, споменат в подслушани от прокуратурата разговори между избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков и издателя на сайта “Фрогнюз” Огнян Стефанов. И уточни, че нямало да отвръща на обидите, които изричал президентът по адрес на правителството. “Моята майка беше учителка и от нея знам, че не трябва да отговаряме на лошите деца като Радев с обиди, защото ще станем като тях”, обясни Борисов.

Премиерът нападна и лидера на “Да, България”, че вършил черната работа на БСП и ДПС с акцията си на плажа в “Росенец” и последвалите протести.

Бившият президент

Георги Първанов

се е обадил

на премиера

заради протестите и да го подкрепи, разказа още министър-председателят.

Часове след решението на управляващите, сайтовете “Афера” и “Дневник” публикуваха клип от спалнята на Борисов докато него го няма. Вижда се отварянето на чекмедже, в което има пачки евро. Той бил пратен от анонимен мейл.

“Някой е стоял до мен, правил е записи и е аранжирал. Някой, който е извършвал престъпна дейност и се е страхувал, че ще го пипна”, коментира вечерта Борисов в клип на фейсбук профила си.

Марешки се предложи за експертен кабинет

Оферта да участва в евентуален експертен кабинет, който да довърши мандата на това Народно събрание до пролетта на 2021 г., отправи лидерът на “Воля” Веселин Марешки. Той щял да предложи експерти за такова правителство, което да изведе България от кризата.

“С експерти, които българинът веднага да усети по джоба си, с някой, който му слага пари в джоба”, каза Марешки, като даде пример за добра своя идея, която правителството е припознало - да се направи верига държавни бензиностанция.

Лидерът на “Воля” направи специална декларация от трибуната на парламента, в която поиска оставката на президента Румен Радев. Държавният глава трябва да се извини на народа и да замълчи, за да не разделя хората, препоръча му Марешки.

“Президентът, фигурантът в републиката, си позволи да обиди стотиците хиляди български граждани като ги нарече “мутри”. Тези мутри за които той говори бяха създадени и отгледани от БСП, БКП, властвала през 90-те. Когато няакой се опитва да се облече в нови дрехи трябва да припомним за дрипите, които носи”, заяви още лидерът на “Воля”.

Проф. Огнян Герджиков:

Поздравявам Пеевски

за доброто правителство

“Сега научавам, че г-н Пеевски редил този служебен кабинет и с повече от тригодишно закъснение искам да изкажа моето възхищение, че е наредил един много добър кабинет.” Така иронично коментира проф. Огнян Герджиков думите на премиера Бойко Борисов “Шиши как нареди на Радев служебното правителство”. Герджиков бе премиер в този кабинет в началото на 2017 г

Като доказателства за добрата работа на правителството си той посочи организационното провеждане на “едни от най-добрите избори от 1989 г. насам”. Както и повишаване на събираемостта на приходите, защото имаше пресичане на контрабандни канали и това може да се провери, има числа, допълни той.

Професорът заяви, че доскоро е бил скромен в оценките си, но това трябвало да се промени, защото е бил начело на “най-успешния служебен кабинет”. И като доказателство за това даде пример, че Борисов е привлякъл хора от служебния кабинет в своето правителство, “така че очевидно подборът е бил много добър”.

По повод намека на Борисов, че ще стои докрай на власт, за да не дойде пак служебно правителство, редено от Радев, Герджиков отговори: “Не, може би пак г-н Пеевски ще го реди. След като той има опит и веднъж добре се е представил, защо да не му се гласува пак доверие.”

Борисов е прав, че наистина идват тежки месеци. Светът изпада в криза заради пандемията от COVID-19 и затова е важно как ще се управлява държавата през тези месеци, които ще бъдат много трудни в икономическо отношение, каза още Герджиков. Но отново с ирония обясни, че “от Борисов едва ли ще се намери по-добър някой да управлява държавата” и затова “хората трябва да се вразумят, за да не бъдат похарчени по несправедлив начин водачите на народа”. Той обясни, че протестите имат основание, макар сред тях “да има внедрени лумпени”.

Може би показното влизане на прокуратурата в президентството не беше добър ход, каза още Герджиков, но уточни, че това е негово лично мнение, не като юрист. (24часа)

Радев бил готов с

хора за служебни

министри

l Рокадите нямало да спасят властта

l Президентът: Не познавам Шиши,

нито Доган, нито Божков

РАДКО ПАУНОВ

Президентът Румен Радев загатна, че е готов със състав на служебно правителство, при посещението си в Пловдив в четвъртък следобед. Запитан дали има вече хора за такъв кабинет отказа да коментира, след което добави: “Аз съм готов за всичко.”

Никакви прегрупирания вътре в кабинета не можели да го спасят и оставката е на дневен ред, предупреди Радев. “Не зависи от управляващите дали са съгласни със служебно правителство. Процесът е тръгнал, искат - не искат. Ще стигнем дотам”, заяви още той.

“Хората са по улицата и те няма да се приберат, преди да видят тези две оставки - на правителството и на главния прокурор”, каза президентът. И повтори, че ремонт на правителството нямал смисъл, защото било късно за това.

Попитан вярно ли е, че Делян Пеевски му е съставил служебния кабинет, Радев отвърна: “Нито познавам този Шиши, нито Доган, нито Божков. Но в случая премиерът е давал огромни обществени поръчки за милиарди.

Друг е пушел пури,

друг е раздавал банки,

а не моето служебно правителство. Така, че всеки който е имал вземане-даване с този кръг, ще си носи последиците”, отсече държавният глава.

Младите и талантливи хора на България ни извадиха вече от апатията. Страната се събужда, хората са по улиците и скандират “Мутри, вън!”.

Това бяха първите думи на президента Румен Радев в Пловдив след срещата му с трима студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Той дойде да види дипломните им работи в Градската художествена галерия.

Отвън го аплодираха негови привърженици с възгласи “Радев, Радев”, а до тях скандираха “Оставка” активисти от младежката организация на ГЕРБ. Президентът отиде при тях, но те не му дадоха думата. Тогава Радев влезе в галерията. И разговаря със студентите Петя Трифонова, Георги Христов и Атанас Димитров. Преди това те пък обясниха, че са им казали да дойдат. Изложбата с творбите им е открита още на 9 юли.

“Именно тези талантливи млади хора върнаха нашата надежда, защото изразиха ясно, че няма да търпят униженията на невежеството, корупцията и наглостта. Те осъзнават своята мисия, че тяхното поколение е призвано да изгони мафията от властта и прокуратурата. Има народи без правителства, но

няма правителство

без народ”,

заяви Радев.

По думите му нямало никакъв смисъл кабинетът да се хвали сам пред огледалото. Страхът от разкриването на чудовищните злоупотреби на това управление, от възмездието, от пресичането на изборните манипулации бил напълно разбираем, но безвъзвратно закъснял, защото българите били вече на улицата.

Радев подчерта, че главният прокурор не се ползва с уважението на адвокати, съдии и честни прокурори.

“Гешев имаше много възможности да разкрие огромните злоупотреби на властта и партниращата ѝ олигархия. Но той избра да е с тях. Единственият изход е оставка”, отсече Радев.

Според него

протестите не

били социални,

а за морал в управлението на държавата. “Докато чекмеджетата са пълни с пачки и пистолети, докато се пушат тайно пури в късни доби, няма как правителството да остане”, добави Радев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>