ГЕРБ и патриотите оставят НСО сама да решава кой да е с държавни гардове (Обзор)

09.07.2020 20:37 Виктор Иванов
Валери Симеонов обяви решението пред медиите.
Служителите на НСО опитват да изгонят Христо Иванов от плажа. Стоп кадърът е от излъчване във фейсбук.
КРАСИМИР СТАНЧЕВ

Така изпълнителната власт вече нямало да има отношение към това кои да са пазените лица, ще дава само информация за заплахите

Валери Симеонов обвини президента в лъжа: по закон на него е възложен най-висок контрол на службата

Началникът на НСО да определя сам кои хора и обекти да охраняват държавните гардове. Тази промяна в закона за службата ще внесат управляващите още следващата седмица.

Предложението да бъде дадена повече власт на шефа на НСО, за да може съответно държавният глава да има право на контрол над решенията, било направено от премиера Бойко Борисов на заседание на коалиционния съвет вчера. Самото решение обаче бе оповестено пред медиите от лидера на НФСБ Валери Симеонов.

В момента решението кого да пази НСО извън определените в закона лица се взема от комисия, в която влизат трима души - шефът на службата, председателят на ДАНС и главният секретар на МВР. Това предизвика спор между управляващите и президента Румен Радев, след като последният отново поиска да бъде свалена държавната охрана на Ахмед Доган и Делян Пеевски и обяви, че това зависи от изпълнителната власт, тъй като ДАНС и МВР са на подчинение на премиера. От ГЕРБ веднага отвърнаха на Радев, че контролът върху работата на НСО е негов.

На коалиционен съвет вчера било обсъждано и

да се дадат

повече

правомощия

на президента

по отношение на НСО, но още не било решено какви.

По повод твърденията на Радев, че приетият през 2015 г. закон е отнел правомощията му по отношение на службата, защото тя се контролира от Народното събрание, Симеонов обяви: “Това е лъжа, изречена от човек на най-високия пост.”

Има закон и там пише на кого е възложен най-високият контрол и организирането на дейността на службата - на президента, обясни лидерът на НФСБ. Изпълнителната власт е тази, която подава обектите, които трябва да бъдат охранявани, а Народното събрание извършва контрол от най-общ характер, както на всички останали агенции. Така че да се прехвърля отговорността на НС е изключително безотговорно и махленско, коментира той.

“Решението за това кой да се охранява от НСО трябва да се взема лично от шефа на службата, за

да има лична

отговорност, а

не прикриване

зад

колективната”,

обяви Симеонов. Според него законодателно най-правилно е ДАНС и службите да предоставят информация, но шефът на НСО да определя кой и при какви условия да бъде охраняван.

В решението на комисията по отношение на охраната на Доган няма никъде особено мнение от шефа на НСО или различно от това на цялата комисия, твърди Борис Ячев от групата на ОП, който е шеф на парламентарната комисия за борба с корупцията.

Шефът на НСО е начело на комисията, която определя кой да бъде охраняван, той я свиква и подготвя решенията. Така че отговорността за вземането им е негова, но прекият контрол си остава на президента, категоричен бе Валери Симеонов. Радев ги свика с едно изречение и те козируваха и се събраха, допълни той.

Говорим за погазване на законите от НСО от десетилетия насам, категоричен бе Симеонов. И разказа, че той и колегите му били лично потърпевши от беззаконието на службата. И след приемането на закона

това продължава

да е служба

извън закона,

подчинена пряко на президента, допълни лидерът на НФСБ. Той обяви, че Радев не познава закона и го обвини в некомпетентност.

Симеонов приветства поведението на Христо Иванов, който преди дни дебаркира с лодка на плажа пред летните сараи на Ахмед Доган в парк “Росенец” край Бургас. Но критикува, че никой не си е направил труда да влезе в интернет и да провери дали до момента за имота няма подадени сигнали. Имаше недосегаеми до момента фигури в българската държава, една такава е Ахмед Доган, каза той. Вероятно и днес е така, защото НСО не допуска никого на брега, допълни Симеонов. Разказа, че като вицепремиер още през 2018 г. е пускал проверка защо Доган е охраняван. Не огласи подробности, защото информацията била секретна, но разкри, че става въпрос за заплаха от друга държава. Като представител на изпълнителната власт си направих труда да проверя защо Доган има охрана, но

тогава Радев

не прояви

интерес,

размърда се

сега, когато

влязохме в

предизборен

период

Ако тогава бях получил подкрепа от президента, можеше и да бъде свалена тази охрана, заключи Симеонов.

Категорично съм против охраната на Пеевски и Доган от НСО - те не трябва да бъдат охранявани от държавна служба, след като не отговарят на законовите изисквания за това. Освен това създават усещане в обществото за привилегированост и недосегаемост, а те и двамата не са бедни и могат да си позволят частна охрана, коментира още Симеонов.

Той обясни, че е против охраната на Доган, защото е потърпевш. На 1 май 2008 г. в Созопол тези четирима хубавци биха моя екип и строшиха камерата му, защото искаха да вземат интервю от Доган, разказа лидерът на НФСБ.

Сараят е незаконно построен, отсече Симеонов, и разказа какви битки е водил през годините срещу имението на Доган, сезирал и прокуратурата.

Плажът ще бъде достъпен, това ви го гарантирам, зарече се Валери Симеонов.

В понеделник Тройката заседава

за охраната на Доган и Пеевски

Ще правят преценка на актуалните заплахи

В понеделник в 10 часа ще е събирането на т.нар. Тройка - комисията, съставена от шефовете на Националната служба за охрана, Държавна агенция “Национална сигурност” и главния секретар на МВР, която трябва да вземе решение дали да бъде свалена охраната от НСО на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението Делян Пеевски.

В четвъртък следобед шефът на ДАНС Димитър Георгиев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов са получили покани от началника на НСО ген. Красимир Станчев.

Комисията да се събере още в четвъртък, за да вземе решение за охраната на Доган и Пеевски, поиска в сряда в специално изявление президентът Румен Радев, който контролира държавната служба за охрана.

Такова решение не може да бъде взето ад хок, а трябва да се изготвят актуални оценки дали все още има опасност за живота на двамата, обясниха от службите защо се е наложило отлагането. Тези оценки дали е заплашен животът на някого се прилагат към всяко от решенията за отпускане на държавна охрана или съответно свалянето ѝ.

За последно оценки за застрашеността на Ахмед Доган и Пеевски е правена през декември, когато е било взето решение НСО да продължи да ги пази, научи “24 часа”. В сряда, след като гардове от службата бяха въвлечени в скандал с лидера на “Да, България” Христо Иванов на брега на т. нар. летен сарай на Доган “Росенец” до Бургас, президентът Румен Радев обяви, че настоява държавната охрана на двамата политици от ДПС да бъде свалена.

Президентът заяви, че е наредил на ген. Станчев незабавно да свика комисията, която взема решенията. В НСО трябва да бъде направена и вътрешна проверка за поведението на държавните гардове при сблъсъка с Христо Иванов.

Други от От страната и света

Персонален НОИ от "24 часа": Преизчисляването на пенсията с нов стаж се прави веднъж годишно

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Илияна Йотова: Успешната политика е социална и справедлива

Успешната политика е социална и справедлива. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на честването на 30-годишнината на фондация „Фридрих Еберт" – Бюро България

Започват ремонти на основни пътища в Старозагорско

Започват ремонти на основни пътища в Старозагорско, сред тях са близо 20 км от път II-66 Сливен - Стара Загора и на 16,5 км от път II-56 за Павел баня, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура"

Вярващи от цялата страна се събраха в Рилския манастир за празника на Св. Йоан Рилски

Хиляди вярващи се стекоха в Рилския манастир, тъй като на 19 октомври почитаме паметта на Св. Йоан Рилски, който е смятан за небесен закрилник на българския народ

Община Сливен ще подкрепя и занапред животновъдите

В Сливен днес се провежда традиционното есенно изложение на животни. Тазгодишното издание е под надслов "Ден на българския производител", то се организира от Изпълнителна агенция по селекция и

>