за заглавие - Софтуни

15.06.2019 09:17

Ален Паунов е Educational Director на . Въпреки че повече от 6 години работи в сферата на правните услуги, открива своята страст в дигиталните технологии и, разбира се, преподаването. Изключително емоционален и целенасочен, той успява да предаде своята енергия не само на студентите, а и на Training екипа. В следващите редове ще научим повече от него за това как СофтУни успява да постигне най-силните си резултати до момента, при това по време на извънредно положение. Какво се крие зад тайната на този успех – вижте в следващите редове.
Здравей, Ален! Разкажи ни малко повече за СофтУни като инициатива да предоставя качествено съвременно образование
Преди около година Financial Times нарече София силициевата долина на Източна Европа, запътили сме се към изпълняване на мисията на СофтУни - България да се превърне в IT центъра на Европа. Секторът се развива с неимоверни темпове, инвестициите се увеличават всяка година, все повече технологични гиганти решават да използват българските специалисти.
Всички усилия през годините виждаме да се материализират чрез нашите студенти, които успешно стават част от индустрията и започват да създават продуктите на бъдещето. Вярвам, че цялата работа през годините влияе върху икономическото бъдеще на България и дигиталната индустрия в страната ще успее да изведе страната ни на челна позиция в следващите десетилетия на бурна дигитализация и развитие.
Какви мерки предприе СофтУни, за да помогне усилията за превенция по време на извънредното положение?
С обявяването на извънредното положение всички занятия преминаха в онлайн форма. Обученията продължиха абсолютно нормално, като лекторите водеха дистанционно. Разбира се, комуникацията на живо и воденето пред пълни зали са страхотни преживявания и всички, които водим лекции, следваше да се приспособим към новата реалност. Започнахме да комуникираме изцяло онлайн.Офисът ни остана затворен за дълго време. Вярвам, че взехме правилното решение в името на здравето на всичките ни студенти и трейнъри.
Как се отрази това на работата ви?
Екипът и трейнърите бързо свикнахме, започнахме да се чуваме всеки ден, всичко премина онлайн, но вярвам, че се справихме с това предизвикателство дори по-добре от очакваното.
А какви резултати показаха курсистите, предвид ситуацията?
Изключително ни зарадва фактът, че студентите ни показаха много по-силни резултати. С това желание да се развиват, да учат и да стават все по-добри, дори в ситуация като тази, студентите показаха, че разсъждават за бъдещето.
Наистина много вдъхновяващи моменти имахме, получихме проекти на много над средното ниво. Студентите се бяха постарали и съобразили качество на код, потребителски интерфейс, облачни услуги, UX и SEО оптимизации.
Имаше голямо разнообразие от идеи, действаща платформа за Forex търговия, сайт за кино салони, онлайн магазин с блог, Quiz система, платформа за доброволци на домашни любимци, уеб базирани игри и много други.
От май месец над 3300 студенти се включиха в програмата по Софтуерно инженерство. Личи си мотивацията на всички, имаме рекордна активност, всеки ден лекторите отговарят стотици въпроси, judge системата ни, в която се предават домашните, е подпалена от събмишъни. Страхотна енергия, която зарежда целия екип. В ситуацията, в която се намираме, се оказва, че всеки е впрегнал волята си, за да се развива.
Сезонът от яуари насам завърши със страхотна обратна връзка от всички курсове, с над 5.50 одобрение от страна на студентите, които от своя страна постигнаха с 20 стотни по-високи резултати. Вярвам, че имаха мотивацията, за да отделят необходимото време на обучението си.
Кое е ключовото, което смятате, че допринесе основно за постигнатите резултати през извънредното положение?
Истината е, че всички се раздадоха. Както трейнърите, така и студентите, и може би именно това е ключовата съставка в успешният изминал сезон. Тези резултати, които имахме удоволствието да видим, са рекордни за цялата ни история. Изключително много се гордеем с курсистите, защото доказаха, че са мислещи хора, които инвестират в себе си, и че инвестицията е правилна. Когато видях част от проектите, не можех да повярвам, че са успели да ги съзадат абсолютно сами. Виждахме приложения, правени от full-stack developer-и, които са с тежка логика, с пълна администрация, с прекрасно имплементирани security и autorization. Отделно, много от студентите ни бяха обърнали внимание на детайла, красиви дизайни, внимателно подбирани анимации и палитри. Наистина прекрасно представяне, което ни радваше последните няколко месеца.
Това доказва, че човешката воля е много по-силна от това, което дори самите ние предполагаме, както и че дори в подобно положение, ние можем да бъдем единни, да се подкрепяме, макар и от разстояние, и да продължаваме напред, следвайки и най-смелите си мечти.

Други от От страната и света

Найден Тодоров: Детето е паднало в дупка в сцената на театъра в Плевен, не е предупредено, че няма репетиции

Нито един български театър не отговаря на европейските изисквания, приети преди четири години. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по БТВ служебният министър на културата Найден Тодоров

80-годишна даде над 15 хил. лева на мним полицай

Телефонна измама е била извършена вчера следобед в Балчик. 80-годишна жена е измамена, че на стационарния ѝ телефон се обажда служител на криминална полиция

Дрогиран мъж без книжка и с крадена кола едва не помете хора на тротоар в село Шейново

30-годишнен мъж без шофьорска книжка, седнал зад волана на крадена кола след употреба на наркотични вещества, установени с полеви тест, едва не помете хора на тротоар

Жена е жестоко осакатена след тричасов побой от ревност в Челопеч

Роза знае, че живее втори живот - с изваден яйчник, две счупени ръце и разбита уста „Винаги ще си спомням този ден. Тричасов побой. Само това му казвах – умирам. А той отговаряше - умирай, умирай

Загиналите летци Дункин и Димитров са правили 24 пъти упражнението, което ги уби

24 пъти са направили упражнението при което се разбиха и загинаха пилотите Венцислав Дункин и Петко Димитров. Това обясни пред Би Ти Ви министърът на отбраната Атанас Запрянов

>