От 15 юни край на забраните, маските и миенето на ръце остават по желание (обзор)

03.06.2020 22:00 Виктор Иванов

Отварят и дискотеките, без ограничения в ресторанти и театри

С края на извънредната епидемична ситуация на 15 юни ще отпаднат и всички противоепидемични мерки, ще останат в сила само социалните и икономическите. Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на правителството в сряда.

Последните останали до момента забрани са за работа на нощните барове и дискотеките, както и ограниченията за запълване на местата в ресторантите, театрите, стадионите. Задължително в момента е и носенето на маски на закрито.

С края на епидемичната ситуация няма да има правно основание за налагане на забрани от здравния министър Кирил Ананиев.

Щабът обаче ще препоръча носенето на маски да остане препоръчително, поне за хората, които кихат и кашлят. Ще се препоръчва и спазването на дистанция между хората, както и добрата лична хигиена - редовно и старателно измиване на ръцете и дезинфекция, включително и на работните помещения.

Все още обаче се обмислят точните формулировки, като щабът и здравно министерство следят и какви мерки вземат другите страни със сходно на България разпространение на COVID-19.

Възможно било все пак да останат ограничения за влизане в страната на идващи от държави с високи нива на заразата.

Борисов се ядоса на недомислени заповеди на Ананиев

С караница посрещна министрите си на първото присъствено заседание на правителството от 12 март насам премиерът Бойко Борисов. По време на цялото извънредно положение и след това Министерският съвет заседаваше с видеовръзка.

Министри, стоящи без предпазни маски на лицето си в заседателната зала на правителството, ядосаха Борисов в началото на сбирката на кабинета. Сред хората, непоставили маските си бе и здравният министър Кирил Ананиев, въпреки че според неговите заповеди покриването на устата и носа в затворени помещения е задължително.

Борисов влезе в заседателната зала с маска, но започвайки да говори я свали.

“Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено. Недомислието на заповедта ни се отрази и на нас. Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски. Ако е ресторант, може да сте без маски. А сега трябва да сте с маски”, обясни премиерът на министрите си на висок тон. Ако бяхте прочели малко и да си го представите, щяхте да го направите правилно, добави Борисов.

Според него издаваните от Ананиев заповеди са неясни и обърквали хората.

Единственото изключение можело да се направи, ако бонбоните за почерпка за рождения ден на икономическия министър Емил Караниколов бъдат приети за храна, обясни той. И нареди на Ананиев веднага да поправи недомислиците. А здравният министър кротко си сложи предпазна маска.

Други от От страната и света

Мъжът, чийто труп намериха на сметище, е бил обявен за общодържавно издирване

Мъжът, чийто труп намериха на сметище в село Безводица, е бил обявен за общодържавно издирване на 17 октомври по молба на роднини, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Добрич

Патриарх Даниил: Неоценимо е мястото на свети Йоан Рилски за нашия български народ

Неоценимо е мястото на свети Йоан Рилски за нашия български народ, каза патриарх Даниил днес по повод празника на светеца, който бе отслужен в храма на Софийската духовна семинария „Свети Йоан

Загасен е пожарът в Стара планина под връх Ком

Късно снощи е загасен пожарът в Стара планина под връх Ком, съобщи за БТА директорът на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана комисар Венцислав Райков

Труп на мъж е намерен на сметище в балчишко село, задържан е братът на жертвата

Тяло на мъж е било намерено на сметище в балчишкото село Безводица, потвърди за БТА окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев. Трупът на мъжа е бил случайно открит край селото вчера

Андре Токев: Не бях ядосан, когато влязох в затвора, взел съм си поуки

"Не бях ядосан, когато влязох в затвора. Там видях по друг начин моя живот и този на хората с тежки съдби. Взел съм си поуките от грешките. Моето семейство реагира и станахме по-задружни

>