Граничари искали да изперат подкуп в заведение, в последния момент се полакомили

01.06.2020 11:55
Директорът на дирекция "Вътрешна сигурност" Стефчо Банков

Двамата граничари, хванати с подкуп в петък на ГКПП Калотина, са искали да изперат парите през оборота на заведение, но в последния момент са се полакомили. Това се разбра на брифинг в Специализираната прокуратура. Операцията била под прякото наблюдение на главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Младен Маринов.

Разследващите полицаи Бисер Кирилов и Живко Пецев изнудвали двама души, обвинени в каналджийство. Единият ги издал. Правели им се на приятели, уж им съчувствали, дори твърдeли, че подкупите са за магистрати. Това не е вярно, обясни зам.-шефът на спецпрокуратурата Ангел Кънев. „Категорично се установи, че се разказват дори небивалици за магистрати, които те не са виждали с месеци“, посочи той.

Кирилов и Пецев казвали на изнудваните, че трябва да дадат парите на служителка в столично заведение, близка на единия от тях. Идеята била тя да изпере парите. В последния момент обаче двамата се полакомили и решили лично да вземат парите. Сумата била 2000 лева и била взета от единия изнудван. Първоначално му искали 4000 лв., после смъкнали. Парите били предадени на 2 транша от по 1000 лв., като първите банкноти били описани, а вторите – белязани.

Двамата са дългогодишни служители на МВР, единият е с над 10 г. опит в разследването. Винаги били двамата по време на изнудванията. Срещу единия имало множество сигнали за злоупотреби, затова дирекция „Вътрешна сигурност“ го наблюдавала и така се стигнало до задържането му, каза шефът й Стефчо Банков.

Заедно с граничарите е задържана и служителката в заведение. Тримата са обвинени като престъпна група, създадена с користна цел. В неделя съдът е пуснал тримата на свобода с мерки за неотклонение „Подписка“. Прокуратурата е протестирала.

Други от От страната и света

Министър Николов: Гърция е на четвърто място сред външнотърговските партньори на България

Гърция е важен партньор на България, като заема четвърто място между външнотърговските партньори на страната ни. Това заяви министърът на икономиката и индустрията  Петко Николов при откриването на

Баща подаде сигнал, че дъщеря му е отвлечена, оказа се, че я е бил с бухалка и се крие от него

Баща вдигна на крак полицията в с. Мирково, че дъщеря му е отвлечена, а накрая се оказа, че я е пребил с бухалка и момичето се крие от него. Случаят е от вчера, пишат от ОД на МВР - София

Тежка катастрофа в Русе, 84-годишен шофьор излетя от мост (Видео, снимки)

Възрастен шофьор катастрофира тежко днес преди обед край Русе. Инцидентът е станал около 10.30 часа по пътя между кв. "Средна кула" и Басарбово, съобщи "Русе Медия"

Две момчета побягват от полицаи, изоставят електрически скутер заради дрога

На 2 октомври, съгласно заповед на директора на Областната дирекция на МВР-Добрич, старши комисар Красен Торимацов, се проведе специализирана полицейскаоперация с цел противодействие на престъпността

Повдигнаха обвинение на директора на Смолянския театър Румен Бечев

Директорът на Смолянския театър Румен Бечев е с повдигнато обвинение, потвърди наблюдаващият прокурор Галин Гавраилов пред БНТ. Обвинението е по чл. 203 за длъжностно присвояване в особено големи

>