Пенсионната ни система по-добра от германската

31.05.2020 23:00 Виктор Иванов
Пенсионната ни система е добра, въпреки че пенсионерите ни нямат спестявания.

Живеем малко и се пенсионираме късно, но точно това е основното предимство на България в глобална класация на “Алианц”

За разлика от другите в ЕС само 20% от възрастните у нас имат спестени пари

Българската пенсионна система е

9-ата

най-стабилна

в света

и е по-добра от тези на Германия, Франция и почти всички останали в ЕС. Това се твърди в глобалния пенсионен анализ на германския финансов конгломерат “Алианц”.

На първо място в класацията е Швеция, следват Белгия и Дания. Освен тези 3 държави в ЕС единствено нидерландската пенсионна система, която заема 7-ото място, е посочена като по-добра от българската.

Основното предимство на България е стабилността на пенсионната система, става ясно от анализа. По този критерий страната ни е поставена на 2-о място в света след Индонезия.

Това, което класира напред българската система, е въвеждането на реформата, с която възрастта за пенсия ще стане 65 години и за двата пола до 2037 г. Паралелно с това България значително намалява размера на пенсията при ранно пенсиониране, посочват в доклада си икономистите от “Алианц”. По този показател Германия е посочена като негативен пример, защото се е отказала да повишава пенсионната възраст над сегашното ниво от 67 г.

Ниската продължителност на живота в България също прави пенсионната система стабилна, става ясно от анализа. През 50-те и 60-те години на ХХ век средно хората по света са изкарвали в пенсия по 15 години, докато в момента получават издръжка от пенсионните фондове по близо 24 години за жените и над 21 години за мъжете.

В България обаче

жените ще

успяват да

живеят в пенсия

20 години чак

към 2050 г.,

а мъжете прогнозно ще преживяват по-малко години с дохода от НОИ. През 50-те години на миналия век българските мъже са получавали пенсия по-малко от 10 г., а жените - по-малко от 15. В момента все още българските мъже изкарват под 15 г. в пенсия, преди да починат, жените успяват да преживеят около 17 години, посочва анализът на “Алианц”.

За сравнение в Австрия и Германия например в момента жените успяват да получават пенсия над 20 години, а мъжете са близо до тази квота. Докато през 50-те години на миналия век средната преживяемост в пенсия в тези две държави е била еднаква с българската.

Освен показателя за стабилност на пенсионните системи икономистите на “Алианц” оценяват още два критерия - финансово и демографско състояние на страната и адекватност на пенсионната система.

По първия критерий България е класирана на 32-о място от общо оценяваните 70 пенсионни системи от целия свят. Заради ниската средна възраст, на която умират българите обаче, и тук България е преди Германия, която е на 56-о място, и дори преди Нидерландия (на 39-о).

Българските

разходи за пенсии

са под 10% от

БВП

за разлика от повечето държави в ЕС. По-ниски от българските разходи имат единствено Румъния, балтийските държави, Словакия и Нидерландия.

Най-слабото класиране на България в проучването на “Алианц” е по адекватност на пенсионната система, т.е. колко хора получават пенсия от тези над 65-годишна възраст и какъв е нейният размер спрямо дохода им преди пенсиониране. Както във всички европейски държави, българската пенсионна система осигурява пенсия на почти всеки, навършил 65-годишна възраст.

По втория критерий - до каква степен доходът от пенсия замества този от заплата, “Алианц” посочва, че в България това е 70%. Изчислен е обаче на базата на пенсията на мъж, получавал средната заплата. Реално този коефициент в България е около 40 на сто.

Българските пенсионери почти нямат възможност да спестяват, сочат данните. Депозити имат само 20% от пенсионерите у нас, докато в скандинавските държави техният дял е 70 на сто, а в Германия - 60%.

Други от От страната и света

Патриарх Даниил: Неоценимо е мястото на свети Йоан Рилски за нашия български народ

Неоценимо е мястото на свети Йоан Рилски за нашия български народ, каза патриарх Даниил днес по повод празника на светеца, който бе отслужен в храма на Софийската духовна семинария „Свети Йоан

Загасен е пожарът в Стара планина под връх Ком

Късно снощи е загасен пожарът в Стара планина под връх Ком, съобщи за БТА директорът на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана комисар Венцислав Райков

Труп на мъж е намерен на сметище в балчишко село, задържан е братът на жертвата

Тяло на мъж е било намерено на сметище в балчишкото село Безводица, потвърди за БТА окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев. Трупът на мъжа е бил случайно открит край селото вчера

Андре Токев: Не бях ядосан, когато влязох в затвора, взел съм си поуки

"Не бях ядосан, когато влязох в затвора. Там видях по друг начин моя живот и този на хората с тежки съдби. Взел съм си поуките от грешките. Моето семейство реагира и станахме по-задружни

34 тежки катастрофи у нас за денонощие, ранени са 40

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 34 тежки катастрофи. Ранени са 40 души, като няма загинали, сочи информация на сайта на МВР

>