Димитър Николов: Със сигурност някои ще опитат да сеят бури в кризата

18.05.2020 07:00 Димчо Райков
Димитър Николов

Сегашната ситуация с коронавируса е по-трудна при взимане на решения, отколкото беше при атентата в Сарафово, казва кметът на Бургас

- Г-н Николов, с какво настроение посрещате рождения си ден след два месеца извънредно положение? Оптимист ли сте за бъдещето?

- Винаги съм бил оптимист, пред каквито и предизвикателства да съм преминавал. Рядко изпадам в униние, защото разчитам на действието.

- Бургас е преживявал трудни моменти - атентата в Сарафово, наводнения. Представяли ли сте си някога, че ще ви се наложи да управлявате в условията на криза заради опасен вирус?

- Човек никога не може да предвиди лошото. Толкова бързо връхлита, че трябва бързо да се окопитиш и да се справиш с последствията. Още повече когато знаеш, че хиляди хора, а и институции разчитат на теб. И очакват да вземеш бързи решения за кризата. Но аз имам късмета, че в тежки за града ситуации съм имал безусловната подкрепа не само на гражданите, но и на всички институции. Няма случай, в който да е възникнала кризисна ситуация, и да не сме сформирали за минута общ щаб, единен център за действие.

Затова винаги ми е било много странно, че има градове, в които надделяват някакви личностни взаимоотношения. Кметът не се разбирал с директора на полицията или пък с областния управител, или с шефа на РЗИ и т.н. Пълен абсурд. Хората очакват експедитивност и решения за криза, а не всеки да си взима самостоятелни решения, без да се координира с другите. В Бургас това никога не се е случвало.

- Кога ви беше по-трудно - на 18 юли 2012 г., когато терористът взриви бомбата на летището, или на 13 март при обявяването на извънредното положение?

- И двете ситуации бяха много, много тежки. Но не може да се сравняват. Може би обективно погледнато, кризата с извънредното положение е по-трудна от гледна точка на взимане на решения. Защото при атентата трябваше да се справяме основно с последствията, за да се спасят повече човешки животи. Докато при сегашната ситуация много повече решения, и то непопулярни, зависеха от нас, кметовете.

Бургас може би е

градът, който

направи

най-много тестове

сред рискови групи.

Поръчахме и достатъчно количества защитни облекла. Поставихме обществени мивки и дезинфектанти в търговските обекти. Раздадоха се хиляди маски и дезинфектиращи препарати на стотици жилищни блокове. Много усилия хвърлихме индивидуално да проследяваме всеки един случай и да вземем много стриктни мерки по изследването на контактни лица и последващ контрол на всички, влизащи в града - било от автобус или от самолет. Продължаваме да сме в режим на общински щаб. Най-важното е, че хората на Бургас се съобразиха с всички нелеки забрани, които въведохме, и аз им благодаря много за това.

- Прогнозите са за много слаб туристически сезон. На какво ще разчитате, за да привлечето повече хора в Бургас?

- Предизвикателствата са много и тепърва предстоят. За хората на Бургас, които традиционно са заети в сферата на туризма, е много трудно. Все още няма яснота как ще се развият нещата, но е ясно, че няма да има пълноценен сезон. Затова се опитваме съвместно с хотелиерите и ресторантьорите в града да създадем обща стратегия, която да привлече български, румънски и туристи от Балканите. И това може да се случи, като вложим и сили, и средства за такава организация в местата за настаняване, която да дава сигурност на посетителите. Мисля, че ще се справим.

И всички, които ще посетят Бургас, ще разчитат, че това е сигурно място, защото и ние като местна власт, и местният бизнес сме се постарали да въведем такива мерки. Обмисляме и серия от икономически мерки, които ще обявим. На финал сме на една

стратегия за

взаимопомощ

от “Бургазлии

за бургазлии”,

която ще обхване интелектуалния ресурс на бургазлиите по света в полза на града ни. Готов съм с концепцията и смятам, че ще е успешна. Ще я обявя до дни.

- Преди COVID-19 бяхте наложили много високо темпо на работа. Смятате ли да продължите да го поддържате, или икономическата криза ще забави ритъма?

- Напротив. Икономическата криза ни изправя пред по-високо темпо за набелязване на мерки и въвеждането им, към търсене на решения и реализацията им.

Не може да се

оставим на

течението и да

чакаме всичко

да отмине,

точно обратното. Със сигурност тази криза ще размести приоритетите. Със сигурност ще се лишим от определени разходи и обекти. На този етап сме се концентрирали върху изпълнението на проектите с осигурено европейско финансиране, но ще има тотално пренаместване на останалите пера в бюджета. Приходите в общината са спаднали драстично и ние правим анализ за антикризисна актуализация на бюджета. Няма да е никак лесно. Но ще се справим.

- Ще промени ли кризата политическия живот в страната?

- Вероятно. Чисто теоретично във времена на кризи би трябвало политическите партии да се настроят на работен режим за овладяване на тежките последствия за държавата и хората. Да предлагат реализируеми решения, да обединяват хората и им вдъхват сигурност. Но, разбира се, това е на теория. Със сигурност много хора ще се опитат да се възползват от кризата и вместо решения ще сеят бури. Винаги се е случвало, навсякъде по света.

- Социалната изолация през последните два месеца постави много въпроси за дигитализацията на обществото. Мислите ли, че трябва да се ускори въвеждането на новите технологии в управлението, независимо дали на държавно и общинско ниво? Бургас вече пусна много мобилни приложения в полза на хората още преди кризата.

- Разбира се. И то не само по време на социална изолация. В съвременния свят на скоростно развитие на технологиите трябва ежедневно, ежеминутно да бягаме с висока скорост, за да догонваме развитието на света. Технологиите са ключово определящи за всички аспекти на съвременния живот. Темпото наистина е голямо и ние трябва да изискваме от себе си все повече усилия и скорост в това отношение.

- В условията на криза много морски общини решиха да обявят безплатно паркиране на територията си, за да привлекат повече туристи. Смятате ли, че това ще има ефект?

- Всяка община си решава сама, но според мен подобни мерки са козметични. Едва ли някой софиянец ще избере българското море само заради един безплатен паркинг и като дойде, ще тръгне да го търси в гугъл. Нещата са комплексни -

важен е сервизът,

качеството на

хотелските и

ресторантьорските

услуги

- Как ще коментирате предложението на някои хотелиери туристите да подписват декларация, че поемат на своя глава отговорност, ако се заразят с коронавирус у нас, за да не предявят после претенции за обезщетения към тях?

- Това са детайли, които браншът трябва да си определи като вътрешни правила. Моята задача като кмет е да осигуря здравето на гражданите с позволените от закона мерки. Неслучайно започнахме да дезинфекцираме публичните места в града със специален немски препарат с нанопокритие, при който тестовете показват, че е с 99,9% антимикробна защита за 1 година.

- Ще го има ли “Бургас и морето” тази година?

- Всичко, предвидено в културната програма на общината за лятото, ще се проведе при спазване на необходимите санитарно-хигиенни изисквания.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>