Всеки пети с COVID-19 в болница, но леглата пълни само в София

15.05.2020 20:20 Виктор Иванов

Малко свободни са останали в Ямбол, Благоевград и Видин

Белица, Разлог и Якоруда се превръщат в огнища

Почти всеки пети от заразените в момента с COVID-19 се нуждае от лечение в болница. Това показа справка на Националния оперативен щаб, предоставена на “24 часа” през Министерството на здравеопазването.

321 бяха болните, които са в лечебно заведение, в петък. Активните случаи пък бяха 1491. С нови 38 случая към 8 ч сутринта на 15 май общият брой на заразените с коронавирус българи стана 2138.

Само в София, Ямбол, Благоевград и Видин обаче има сериозно запълване на отделените за болни от COVID-19 легла, показва справката на националния щаб.

В столичните лечебни заведения са настанени 163-ма, или повече от половината нуждаещи се от болнично лечение заразени пациенти в страната. Това означава, че са запълнени 15% от капацитета на отделените за лечение на коронавирус болнични легла в столицата според заповедта на здравния министър Кирил Ананиев.

Реално обаче заетите болнични легла

в София

доближават

40 на сто

от капацитета на болниците. Според информация, изнесена от шефа на щаба ген. Венцислав Мутафчийски, леглата за COVID-19, за които има лекари и медсестри, които да обслужват болните, са само 433.

Тежко е положението в Ямбол, където в болница са настанени 31 пациенти. Според заповедта на министър Ананиев общият брой легла в областта са 126, което означава, че са заети над 25% от наличните легла. Ямболската болница обаче реално има много по-малък капацитет заради проблемите си отпреди кризата, сега още по-сериозни поради липсата на персонал. В момента тя се опитва да събере доброволци.

Само 69 болнични легла пък са отделени в област Видин за лечение на болни от коронавирус. Заетите са 7, но болни от областта вече се насочват към София заради липсата на лекари, преди това имаше пратени и във Враца.

Само в

4 области

няма

настанени

в болница пациенти - Варна, Добрич, Ловеч и Шумен.

Висок е процентът на запълване на болничните легла и в Благоевград, сочат данните на националния щаб. В момента са заети 21 от 280 предвидени легла.

Благоевградска област обаче вече има четири огнища на заразата. Само за последното денонощие там са констатирани още 10 случая на болни от коронавирус, съдредоточени в Белица, Разлог и Якоруда. След село Осина тези две общини се превръщат в новите клъстери на вируса.

В Белица бяха установени нови 5 заразени общински служители, след като във вторник позитивни тестове дадоха мъж и жена от отдел “Общинска собственост”.

Новите 5-има болни чиновници обаче нямали симптоми. “За по-голяма сигурност ги изпратих в болницата в Разлог за снимка на белия дроб, защото този вирус е много коварен”, каза кметът на Белица Радослав Ревански.

“Няма основания за паника, от страна на общината са предприети всички необходими мерки. В рамките на 13 дни достъпът до общината ще бъде ограничен. Ще има един дежурен служител за обслужване на граждани с неотложни дейности”, допълни той.

5-има вирусоносители, които са полицейски служители от Разлог и Якоруда, са също сред установените вчера новозаразени. Всички са безсимптомни и са под домашна карантина и наблюдение за 14 дни.

В дома за

стари хора в

Благоевград

са отрицателни

всички проби

на персонала и настанените възрастни. Там преди седмица бе открит 78-годишен вирусоносител, но без симптоми. После избухна пожар и в следващите дни пожарникарите, които го гасиха и евакуираха заедно с доброволци обитателите на дома, също бяха изолирани и ще се тестват.

Големият брой нови случаи в Благоевградска област е

установен чрез

т.нар. клъстерно

тестване,

обясниха пред “24 часа” членове на щаба. Полицай от Брестница не се чувствал добре и дал положителна проба. Изследвани са хората, с които е в постоянен контакт - семейство и колеги, и от тях излeзли другите случаи. Това е типичен клъстер, но с тази политика на тестване се намират бързо всички заразени и това ограничава разпространението.

България е от малкото държави, в които се правят PCR тестове профилактично. Указанията на СЗО, на американския център за превенция на заразните болести в Атланта и на немския институт “Роберт Кох” е да се изследват само хора с клинични симптоми. У нас се прави т. нар. клъстерно тестване, което се оказва доста ефективен метод за ограничаване на заразата.

Други от От страната и света

Удариха с дрон по дома на Нетаняху

Удар с дрон е бил нанесен по дома на израелския премиер Бенямин Нетаняху в северния израелски град Цезария, съобщи негов говорител, цитиран от Ройтерс

"Фондация": Концерт на 30 октомври ще има заради семейството на Кирчо и феновете

Спъна се в куфар, беше странно, после явно е получил нещо", спомни си Дони Големият концерт на "Фондацията", с който Кирил Маричков трябваше да отбележи 80-тата си годишнина, ще се състои

ГДБОП хвана онлайн педофили, изнудвали деца да правят голи видеа

Онлайн педофили, карали деца да правят голи снимки и видеа, бяха задържани при акция на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП. Задържани са деветима мъже на възраст от 35 до 48 години

Глад за кадри в промишлеността отчита бизнесът във Велико Търново

Равнището на регистрираната безработица за региона на Дирекция „Бюро по труда" – Велико Търново през месец септември е 3,7%, при 5,1% за страната и 5% за областта

Д-р Мария Росенова от Велико Търново с приза „ Ти си нашето бъдеще" на БЛС

В навечерието на Деня на българския лекар, специализантът по хирургия в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" д-р Мария Росенова беше наградена  с приза "Ти си нашето бъдеще" по време на церемонията „Лекар на

>