Адвокат Марковски: Идеята на Гешев да се увеличат наказанията за умишлени транспортни престъпления е разумна

14.05.2020 07:00 Светлана Йорданова
Адвокат Марин Марковски

- Адвокат Марковски, как ще коментирате предложението на главния прокурор Иван Гешев дрогирани, пияни шофьори (с над 2 промила в кръвта) и без книжки, причинили умишлено смърт на пътя, да се наказват с лишаване от свобода от 15 до 20 г. или доживотен затвор?

- Това предложение трябва да се отнася само за престъпления, извършени умишлено. Например - някой иска да убие комшията, защото се кара с него за имот, за жена или за пари, напива се и го прегазва умишлено.

В главата “Престъпления по транспорта” в Наказателния кодекс (НК) е записано, че когато умишлено се убива с МПС, наказанието е от 10 до 20 г. затвор. Сега, доколкото разбирам, се предлага да се вкара нова алинея, в която да се запише - при смърт, ако шофьорът е употребил наркотици, алкохол над 2 промила или е карал с над 50 км/ч над допустимата скорост, наказанието трябва да е от 15 до 20 г. или доживотен затвор.

Това предложение на главния прокурор е разумно, навременно и правилно. Убийството е най-тежкото престъпление и то трябва да намери своята подходяща санкция. Предложените тежки наказания трябва да се прилагат обаче само, когато извършителят съзнава и иска да убие или допуска, че с действията си може да убие.

Разликата между непредпазливите убийства и тези, извършени с евентуален умисъл, е много малка. Ще ви дам пример за възможните хипотези, за да стане по-ясно.

При прекия умисъл аз съзнавам, че ще сгазя Петър, когото дебна зад ъгъла и искам да го убия.

При другата хипотеза - евентуален умисъл - аз карам, има 5-10 човека накуп на площада, но аз съм решил да мина оттам, без значение дали ще убия някого.

А при непредпазливото деяние (третата хипотеза) аз не желая да убия никого, но съм бил длъжен и съм могъл да предположа, че по начина, по който действам (карам), ще го направя.

Във всеки конкретен случай съдията ще преценява дали престъплението е непредпазливо, или е извършено при евентуален умисъл. Преценява се интелектуално-психическото преживяване на водача, дали е бил с ясно съзнание, че в резултат на действията му е възможно да убие човек, дори да не го познава. Прокурорът също трябва да преценява всички факти и обстоятелства, преди да внесе обвинителен акт. Не във всеки случай, когато се приема алкохол и наркотици, има умисъл за убийство. Умисълът се преценява от съдията.

- Другото предложение, което вероятно ще предизвика повече дебати, е - да се отнеме в полза на държавата колата, управлявана от виновния шофьор, причинил смърт на едно или повече лица, независимо чия собственост е?

- Това е разумно само при хипотезата, че собственикът знае, че дава колата си на пиян или дрогиран.

- А ако не знае или виновният не е дрогиран, а е шофирал с над 50 км/ч над допустимата скорост и се е стигнало до убийство на пътя?

- Тогава колата не трябва да се конфискува, ако не е на шофьора. В тази част подобен текст е неуместен. Правото на собственост върху автомобила е защитено и от конституцията, и от закона за собствеността.

- Доста от колегите ви смятат, че увеличението на наказанията няма да помогне.

- Тежките наказания не са гаранция за унищожаването или свеждането на престъпленията до минимум, но заедно с други мерки - повишаване на материалното благосъстояние, на човешката култура и религиозно възпитание, те имат значение в общите мерки за борба с престъпността.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>