Богомилското бяло братство

09.05.2020 06:01 Пламена Томева
Боян Мага и Петър Дънов
ПЕТЪР ДЪНОВ
Учителя Петър Дънов по време на паневритмия на Рилските езера през 1939 г.
НИКОЛАЙ РАЙНОВ
Корицата на първото издание (1912 г.) на “Богомилски легенди” от Николай Райнов
Народният лечител Петър Димков като офицер. Вероятно той пренася в ХХ век и систематизира познанията на богомилите за лечението и силата на билките.
БОЯН МАГА - картина от цикъла "Богомили" на Лили Димкова, дъщеря на големия лечител.

- Ерес ли е учението, станало най-опасният враг на църквата и възкръснало през XX век при Дънов

- Учителя лекува дори холера с гореща вода 

- Синът на цар Симеон I - Боян Мага, получава познанието лично  от Вотан - създателя на ботаниката

“Сега, като се яви инфлуенция, всички стават на крак: репортерите пишат във вестниците, лекарите обсъждат в заседания, че се явила особен род инфлуенция с много смъртни случаи и т.н. Казвам: инфлуенцията иде с цел да отнеме излишния баласт от човешките умове и сърца. Тя представлява ангел хранител за страдащите души, иде да отнеме част от непосилния за тях товар.” Това казва в своя беседа през януари 1928 г. Учителя Петър Дънов.

През годините известният български философ многокрано препоръчва лечение с вряла вода за върлуващата по негово време инфлуенца, та дори и за холера. “В 1917 година в България върлуваше “испанската болест”, която отнесе стотици хора на оня свят. Аз съветвах познатите си да пият гореща вода. Колкото болни имаше от испанската болест, пиха гореща вода и оздравяха”, разказва пред учениците си Дънов, наричан от последователите си Учителя или Беинсa Дунo.

И макар да е трудно за вярване, че можем да се лекуваме само с вода, няма да навреди във времена на глобална пандемия да се обърнем към мъдростта, зародила се на родна почва.

У нас се знае

твърде малко за

богомилското учение,

въпреки че то е

създадено в България

и е оказвало влияние в цяла Европа в продължение на пет века. Също толкова малко се знае и за т.нар. дъновисти, освен може би факта, че през август се събират на рилските езера за паневритмия.

Малцина обаче си задават въпросите какво всъщност проповядват тези учения, защо имат толкова общо помежду си и дали наистина могат да бъдат определени като ерес - етикет, лепнат на богомилите от църквата още с появата им.

“Богомилите бяха едно време в България за повдигането на българския народ, но понеже българите не бяха готови, не приеха богомилството и затова паднаха под робство. Богомилите отидоха горе и сега, като се освободи България, пак дойдоха. Това е, дето се казва: слизане и качване. Те са сегашните ученици на Бялото братство”, казва Петър Дънов, който до 40-те години на XX век посвещаваше новите богомили в тайните на Бялото братство.

Учението му е смятано от българската държава за религиозно и е регистрирано като отделно вероизповедание. Самият Дънов обаче не одобрява наименованието дъновисти, а последователите му се самонаричат ученици на Всемирното бяло братство.

“Това сме ние. Можете да кажете, че ние сме богомили. Ние сме служители на Бялото братство, искаме да изпълним Христовия закон, който Той положи преди 2000 години”, казва Учителя.

 Точно оттам тръгват и богомилите. Те се считали за приемници на първичното християнство и се наричали християни, а техните противници ги определяли като сектанти, еретици, дуалисти и богомили, както и днес привържениците на учението на Бялото братство в България биват наричани сектанти, еретици и дъновисти.

Темата за богомилите е дискутирана много пъти в школата на българското Бяло братство “Изгревът”, действала в София през периода 1922 - 1944 г., където, поощрявани от Учителя Беинса Дуно (д-р Петър Дънов), са изнасяни множество реферати, есета и сказки от неговите последователи Георги Драганов от Ямбол, лечителя Петър Димков, астролога Николай Дойнов, Борис Примов, есеиста Георги Томалевски и Сава Калименов, който гордо заявява: “Ако има нещо в българската история, което заслужава преклонението и възхищението на всеки разумен човек, безразлично от каква народност е той, това е богомилството. Ако има период, в който духът на българския народ се е издигал до най-високата точка на постижения и творчество, това е периодът на богомилството.

Ако има случай, при

който България да е

застанала начело на

цялото човечество,

то това е случаят

с богомилите”

Дънов учи, че в развитието на бялата раса Бялото братство е изпратило три клона. И трите живели дълго време в Египет, били са и в Индия, само че са излезли оттам в различни времена.

Първия клон можем да наречем Египетски. Той е създал културата на древния свят - Египет, Индия, Халдея, Персия, Асирия и Вавилония, Гърция, Рим. Тогава в Египет са изнесени принципите на Божественото учение от Великия учител Хермес. Египетският клон имал за цел до подготви условията за християнството, да подготви съзнанието на човечеството за християнството.

Втория клон можем да наречем Палестински. От Египет той отива в Палестина от времето на Мойсей и в християнската епоха отива в Рим, Англия, Германия и пр. Има за задача да подготви идването на Христос, след което да разнесе Божественото учение, донесено от сина Божи.

Третият клон е Богомилски или Български. От Египет той отива в Персия, оттам в Арабия, Сирия, Мала Азия и България. Българският или Богомилският клон имал за цел да реализира Божественото учение, християнството. Този клон

започва да работи още

със създаването на

българската държава

След това се изявява чрез светите братя Кирил и Методий, за да може да се преведе на разбран език Словото Божие - голямата Светлина. Върхова точка този клон достига при богомилите. Учениците на Всемирното Бяло братство в днешната епоха представят сбор от трите клона, които идват от по-високо място!

“Защо да не се признае фактът, че богомилите бяха едни от най-благородните и най-добрите хора? Както ги зная аз в онова време, както ги проверявам, те бяха добри хора”, казва Учителя Петър Дънов.

Популярен ритуал при богомилите е движението “стъпка в стъпка”, което наслагва и по този начин подсилва енергията. Този момент е добре познат и от паневритмията, която е сред малкото неща, познати на широката общественост от учението на Петър Дънов.

Както богомилите се движат близо до властта, така се оказва и с дъновистите. Десетки, макар и непотвърдени, теории твърдят, че самата

Людмила Живкова

се е застъпвала

за последователите

на Петър Дънов

по времето на управлението на баща си и им е осигурявала спокойно съществуване.

Дъновистите не били обект на преследване от властта, за разлика от последователите на други религиозни учения и секти като евангелистите и адвентистите. Твърди се, че макар да не го е обявявала публично, Людмила възприемала част от идеите на учението на Петър Дънов. Тя доста често цитирала и прословутата му фраза за “трудностите, които не бива да всяват страх, тъй като помагат на индивида да израсне духовно”. Живкова е и много близка с Богомил Райнов, за когото се предполага, че наследява не само архива, но и идеите на баща си проф. Николай Райнов.

Синтез на тезите, които Дънов изказва за богомилите, прави един от неговите последователи – Влад Пашов (1902-1974). Той е един от най-приближените ученици на Учителя, един от хората, най-дълбоко разбрали същността и учението на Беинса Дуно.

Интересна история за младежките години на Влад Пашов разказва Светозар Няголов, също член на братството. “Цар Борис посещава голямото им семейство и нарежда да им направят къща, като дава голяма сума на майка му, а децата изпраща в пансион за сираци. Там Влад приема комунистическите идеи и му нареждат да убие царя, който се връщал през Арабаконак с лека кола.

Влад Пашов застава с два пистолета пред колата и я спира. Царят слиза, гледа го спокойно. В този момент той чува тих глас отвътре: “Хвърли оръжието! Дай път на колата!” Заработва съвестта му и той си спомня всички добрини, които царят е направил за семейството му. Хвърля оръжието на земята и дава път на колата. Скоро негов познат го завежда на беседа при Петър Дънов и

Влад познава гласа -

същия, който му

проговаря отвътре

при срещата с царя

Това повлиява силно на съзнанието му и става негов последовател. Скоро царят го поканва в двореца и му казва: “Млади момко, какво зло съм ти направил, че искаше да ме убиеш?” След това го пуска да си отиде свободно.”

Влад Пашов се включва в издаването и печатането на беседите на Дънов, а тъй като владее отлично стенография, успява прилежно да запише тези, на които присъства.

Според записките на Пашов Дънов обяснява, че когато той говори за Великото всемирно братство, подразбира онази йерархия от разумни същества, които са завършили своята еволюция милиони и милиарди години преди хората и сега направляват целия Космос.

 Популярността на богомилите сред народа и бързото им разпространение в цяла Западна Европа може да се обясни, от една страна, с добрия им нрав, а от друга, със значителните им познания по билкарство и билколечение.

Всепризнатият народен лечител Петър Димков, който също членува в българското Бяло братство, неведнъж подчертава значителните умения и знания, които са имали богомилите.

“Дори и тогава, когато са нямали троха хляб в торбите си, те събирали и раздавали билки навред на хората, където са минавали. Те обикаляли по селата и са

лекували всички

нуждаещи се

с тези билки”,

казва 95-годишният

лечител Димков

в последното си интервю. На 15 април 1981 г. Димков разговаря с журналистката от БНР Магдалена Асенова в продължение на 4 часа.

“Богомилите са нашата голяма гордост. Фактически ние, българите, сме и преродени богомили. Провидението избра този скитащ по света народ да въведе братството на планетата. Братство, равенство и свобода - това проповядваха богомилите. За всички, а не само за избраниците и самозванците. Боян Мага, за мен той е първият Орфей на славяните. Това трябва да е нашата гордост. Това са го разбрали и Николай Райнов, и Яворов. Нашата народна медицина е наследила много от богомилската лечителска практика и билкарство. Наред с религиозните си и социални възгледи богомилството е родоначалник на своя оригинална медицина. Богомилите съветват съмишлениците и последователите си да се придържат към вегетарианската храна, да не се пристрастяват към плътските удоволствия и да отхвърлят виното и ракията.”

Богомилите наистина са владеели до съвършенство лечебните сили на билките, това е познание, което Боян Мага получил лично от Вотан, а той е бил най-големият техен познавач. Вотан всъщност е създателят на ботаниката - от Вотан името е станало с времето на Ботан и оттам - ботаника.

“Вече 80 години събирам материали за билколечението. То ми е дадено като Божи дар. И

по-рано ви казах,

че аз съм бил богомил

и сега съм си богомил.

Бил съм врач тука, в Софийско. Петър Богомила съм бил”, признава лечителят Петър Димков.

Без приноса на Николай Райнов едва ли щяхме да разберем какви са вярванията на богомилите, а самият Петър Дънов смятал Райнов за най-компетентния познавач на богомилството.

По данни на друг ученик на Дънов - Петър Иванов, Беинса Дуно обяснявал, че е дошъл, за да отвори духовна школа. На Николай Райнов пък се пада участта да попечителства и напътства духовно най-развитата част от нашата интелигенция (неговата харизматична личност е магнит за хора като Димчо Дебелянов, Гео Милев, Лилиев, Траянов, Илия Бешков, проф. Благой Мавров, Петър Димков - Лечителя и др. велики умове и сърца от онова време).

В онези дни Райнов е следващият по сила и духовен ранг след Беинса Дуно и като такъв той дава всичко от себе си, за да се посее новото зърно сред българската нива (в действителност и днес ролята, която Райнов тогава изиграва, допълвайки работата на Учителя, е много подценявана и неразбирана), пише Петър Иванов. Малко са документираните свидетелства за общото дело между двамата велики мъже, но косвените връзки са много. Широко известно е, че

именно Николай Райнов

среща и запознава

Петър Димков с Учителя

Новите богомили (някои ученици от най-близкия кръг около Беинса Дуно), отново неприети, непознати и отхвърлени, също нямаха зачислен историк, разказва Петър Иванов. Но те излъчиха от редовете си най-подходящия за хронописец на своето време – именно Николай Райнов, по същия начин, както предшествениците им получиха своя Симеон Антипа. Едната светла личност хармонично прелива в другата, давайки нейната пълнота; по същия начин както започнатото преди векове в земите на българите Дело бива продължено днес, ще бъде продължавано и утре, до деня на всеобщото велико Тържество за цялото човечество.

Сред записките на беседите на Дънов се среща следният разказ:

“Един брат попита: - Богомилското движение има ли връзка с нашето движение?

- Ние не сме били фаза на някакво течение. Ние сме извор, който е излязъл от Бога. Други течения са излизали от нас, но ние не сме излизали от друго течение. Богомилите имат сходни черти с нашето течение. Понеже както богомилското движение, така и нашето идат от един и същи велик център на Бялото братство. В миналото ние сме се проявявали по един начин. В бъдеще ще се проявяваме още по-съвършено.”

Кой е принц Боян Мага и какво е открил в рицарските подземия на Малта проф. Николай Райнов - четете утре на сайта на "24 часа"

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>