Жертвите на COVID-19: средно 61-годишни, повечето мъже (Обзор)

08.05.2020 20:22 Виктор Иванов
Ниска е възрастта на загубилите битката с вируса у нас

1/4 са в диапазона 70-79 години

73-годишните шампиони с 5 смъртни случая

Ниска е средна възраст на жертвите у нас, според данните на националния щаб.

Малко над 61 г. е средната възраст на починалите от коронавирус българи, показват изчисления на “24 часа” на база информация от Националния оперативен щаб. Те обаче са приблизителни, тъй като невинаги щабът съобщава пълната информация за жертвите.

Най-много смъртни случаи има във възрастовата група от 70 до 79 г. - 22 от общо обявените 84 към 8 ч сутринта на 8 май. Мрачната класация с пет починали се води от 73-годишните.

Най-младата жертва на болестта в България пък е 36-годишен мъж, починал в София на 7 април. Неговото състояние се е усложнило от старо белодробно увреждане, получено след автомобилна катастрофа.

След 40-годишна възраст рискът от усложнения и летален изход за българите се увеличава, показва статистиката на щаба. 10 от умрелите заради коронавируса българи са били на възраст между 40 и 49 години. Най-възрастните жертви са на 90 години, показват още данните на националния оперативен щаб.

Най-много жертви на COVID-19 са регистрирани в София. В столицата са записани 36 от смъртните случаи. В софийските болници обаче умират и пациенти от други краища на страната, включително първите две жертви на болестта бяха такива, припомниха медици.

На 2-о и 3-о

място по

смъртност се

нареждат

Сливен и

Видин,

където има регистрирани съответно 8 и 7 починали. Видин реално е с равен брой починали със Сливен, тъй като единствената жертва, регистрирана във Враца, е мъж от дома за стари хора в Гара Орешец, който бе прехвърлен там за лечение.

31 са жените

- жертви

на коронавируса в България, според публично съобщаваните данни от Националния оперативен щаб.

Мъжете са 55. В тези данни е възможно да има неточност, защото статистиката на заболелите и починалите от коронавирус в България не е официална, а се базира само на съобщенията от страна на щаба, а те невинаги съдържат пълната информация за жертвите - град, пол, възраст и пр.

Почти всички починали от коронавирус българи са имали и съпътстващи хронични заболявания, като най-често това са

заболявания

на сърцето, на

белите дробове

и диабет

На фона на нерадостната статистика за ниската средна възраст на жертвите дойде добра новина - цяло денонощие без починал от коронавирус отчете в петък в 8 ч секретарят на щаба доц. Димо Димов.

Реално периодът без починал е по-дълъг, тъй като последната жертва бе съобщена на 6 май в 17 часа.

Денонощие

без жертва

България не

бе отбелязвала

от 42 дни Последният такъв ден е в началото на броенето - 27 март, като до този момент жертвите у нас са били само 4.

Към 17 часа в петък обаче бяха обявени нови два смъртни случая - 84-годишен мъж в София и 56-годишна жена в Ямбол. Броят на заразените пък стана 1872.

Почти денонощие без умрял е имало и на 18 април, показват данните на щаба. С четирима починали пък

4 май е денят

с най-висока

смъртност

от 11 март насам, когато 66-годишна жена бе обявена за първата жертва на коронавируса в България.

Ямбол вика лекари на помощ, режат социалните на избягали от блокадата

ДИМЧО РАЙКОВ

Кметът на Ямбол Валентин Ревански призова на помощ лекари от страната за местната болница “Св. Пантелеймон” заради постоянно растящия брой заразени. Нови 5 заболели бяха регистриани вчера, жена почина в болницата. Трима от новите са от затворения от понедленик ромски кв. “Райна Княгиня”. Другите двама са на англичани.

“Ситуацията е много тежка, макар ипод контрол. Но ако дойде нов поток от болни, положението ще стане критично”, каза зам.-шефът на болницата д-р Валентин Вълчев. В МБАЛ ще отворят трето отделение само за коронаболни, след като второто, в каквото бе превърнато белодробното, вече се запълни. Медиците обаче не достигат.

56 са заразените досега в Ямбол, 30 са внастанени в болницата. В града дори се заговори за налагане на пълна карантина като в Банско.

“Не мисля, че се налага. Ситуацията не е критична - от 9 проби в ромската махала само 3 са положителни. Ямбол разполага с достатъчно здравни специалисти, но те са извън структурата на МБАЛ и смятам, че е колегиално да помогнат на лекарите в “Св. Пантелеймон”, заяви областният управител Димитър Иванов. Властите затегнаха блокадата на ромския квартал и от него вече може да се излиза само със служебна бележка от работодател, до аптека или болница. Според кмета Валентин Ревански обаче там трябва да бъдат въведени още по-строги мерки и призова националния щаб да даде указания как да се действа.

Проблемът бил, че част от хората в ромската махала били недисциплинирани и безотговорни и е трудно да им се повлияе. Преди дни се наложи линейка насила да откара в болницата местен, който се рахождал по улиците на махалата с видими сиптоми на COVID-19.

Кметът призова заведенията в града да не бързат да отварят. Пълен списък с жителите на затворения кв. “Райна Княгиня” са били предадени на социалните служби. В случай, че някой от тях бъде засечен в града без неоснователна причина, ще бъде лишен от социални помощи. Общинската полиция контролира спазването на карантинните мерки.

Други от От страната и света

Подпалиха офиса на партия "Величие" във Варна

Офисът на партия "Величие" във Варна е бил подпален, като сигнал за пожара е подаден тази сутрин в 3:46, съобщават от пресцентъра на полицията в морския град

Полицията предприема мерки за опазване на реда в София преди мача между Левски и ЦСКА

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) предприема мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата преди, по време и след футболната среща между отборите на ПФК

Интензивен трафик на някои от граничните пунктове по границата с Румъния

Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция" на МВР на интернет страницата

Общо 90 пожара са загасени в страната през денонощието, трима души са пострадали

Общо 90 пожара са загасени в страната през изминалото денонощие, трима души са пострадали, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР, на сайта на ведомството

В 16 града у нас ръстът на продажби на имоти е 10%, Бургас е на първо място

Българинът продължава да инвестира в недвижими имоти. Данните са на Агенцията по вписванията и сочат сериозен ръст на сделките с недвижими имоти през третото тримесечие на настоящата година

>