Всяка криза е възможност да преосмислим инвестициите си

08.05.2019 18:41 Мариана Костова
Интериор фоайе на сграда Диамант 2 - АРТЕКС
Интериор апартаментно предверие на сграда Диамант 2 - АРТЕКС
Интериор фоайе на сграда Хармония - АРТЕКС
Интериор фоайе на сграда Хармония - АРТЕКС
Интериор фоайе на сграда Хармония - АРТЕКС
Сграда Сияние - АРТЕКС
Арх. Пламен Пламенов Мирянов - създател на визиите

Как да печелим по време на криза?

Световната пандемия, предизвикана от коронавируса, породи икономическа буря, която помете много бизнес сектори и се отрази негативно на фондовия пазар. Вече сме свидетели на най-ниските му нива от времето на Голямата рецесия през 2008 г. насам и анализаторите предвиждат почти неизбежна инфлация.

Затова е важно да проучим внимателно кое е най-логичното финансово поведение, което да приложим, за да останем максимално незасегнати от негативните последици на кризата.

Като за начало трябва да отбележим, че много отрасли и бизнес сектори вече понасят огромни загуби от извънредното положение в световен мащаб. Важно е обаче да се знае, че пазарът на недвижими имоти не е сред тях.

И тъй като в момента страхът е сковал фондовия пазар, много от инвеститорите не смеят да правят рискови движения на него, а вместо това

изтеглят парите

си и ги

пренасочват към

пазара на

недвижими

имоти

Това не е учудващо за никого, тъй като икономическата логика показва, че това е една от инвестициите, при които рискът е сведен до минимум и по време на криза.

“Когато нещата на фондовия пазар не изглеждат добре, инвеститорите откриват, че недвижимите имоти са сигурно убежище”, е заключението и на Михал Гартенберг от нюйоркския Warburg Realty Partnership за U. S. News & World Report.

Могат ли недвижимите имоти да се окажат дори по-сигурно убежище за спестяванията ви от банките? Напълно е възможно! Както казва създателят на Българската фондова борса Виктор Папазов: “Държането на пари по сметка в банка в обеми, които надхвърлят текущите нужди в дългосрочен аспект, е неразумно и недалновидно. Ако разчитате на спестяванията си и на лихвите от тях, знайте, че “парите ви не растат”, а се стопяват”. Какво да правим със спестяванията си по време на криза?

Инвестирайте в

недвижимо

имущество!

Има няколко категорични факта в полза на имотите като изключително атрактивна инвестиция по време на кризи.

Имотите са

сигурна и

стабилна

инвестиция,

която не се влияе от нестабилността на фондовия пазар. Дори във времена на рецесия хората имат нужда от места за живеене, работа, услуги - тоест пазарът на имоти винаги ще съществува независимо от особеностите на времената, в които се налага да живеем.

Имотът може да

генерира доходи

дори по време

на криза

Това прави инвестицията в него особено примамлива, тъй като е най-нискорисковият ход за спестяванията ви, а освен това дори може да ви предложи печалба. Нещо абсолютно немислимо за други пазари по време на кризата.

Това прави интересът към имотния пазар доста засилен, затова е добре да сме запознати с опциите за подобна инвестиция и да сме наясно, че възможностите не са перманентни.

Добре е също така да имате предвид, че въпреки очакванията на много хора рецесията да доведе до понижаване на цените на недвижимите имоти, по време на три от последните пет рецесии стойността на недвижимите имоти на много места всъщност се увеличи (Михал Гартенберг за U. S. News & World Report).

Трябва да се отчете също, че в настоящата икономическа ситуация цените на имотите не са подхранени от увеличения достъп до ипотечни кредити, както се случи през 2008 г., а е отражение на търсенето и предлагането.

Тоест не е препоръчително да разчитате на широкоразпространената прогноза, че се чака цените да паднат. Това може да се случи при крайно неатрактивни имоти или да не се случи въобще. Така че обмислете инвестицията си сега, когато все още пазарът е предвидим.

Времето на криза

е най-удобният

момент за

инвестиране

в имоти

Най-разумно би било още отсега да обмислим как да се възползваме от шанса за изгодна дълготрайна инвестиция и да проучим пазара на имоти.

Разбира се, това не означава, че трябва да инвестирате във всякакви имоти.

Некачествено изграден имот в добър квартал или сравнително качествено изграден имот в не толкова добър за живеене квартал са рискова инвестиция, определено. Също така, закупуването на имот от набързо построените жилищни сгради, изникнали на всевъзможни празни пространства, е гарантирано “финансово самоубийство” според финансиста Виктор Папазов.

Правилно изградената стратегия за закупуването на имот е индивидуална за всеки, но има неща, с които не трябва да правите компромиси, ако планирате да си осигурите спокойствие по време на криза.

Как да изберем

имот?

Преди да направите голяма инвестиция, е необходимо да направите ясно разграничение между имотите, които могат да ви поставят в риск, и тези, при които може да сте спокойни за парите си.

- Проучете компаниите с безкомпромисно отношение към качеството на строителството, тъй като вие инвестирате в техния продукт. За целта е

най-добре да

потърсите

стабилните

компании

с дълга и

проследима

история,

чиито сгради

са издържали

изпитанията

на времето

- Потърсете компании с опитни мениджърски екипи, които са показали добри резултати при справянето с кризи от всякакво естество - това означава, че имат опита, капацитета, уменията и кадрите, с които да се справят с предизвикателствата. Обикновено това са и компаниите, които не биха позволили кризите да влияят на качеството на продуктите им.

- Търсете

иновациите!

Строителството на XXI век използва със смел размах нови иновативни решения в проектите си и това не само осигурява удобна, чиста и здравословна среда, но и улеснява качеството на живот.

- Инвестирайте в

природосъобразни

проекти,

тъй като екологията и проблемите с отпадъците и чистия въздух ще бъдат приоритетна тема не само в България, но и по света.

Заложете на проекти, в които са внедрени иновативни идеи и подходи, свързани с екологичното поведение на сградата и синхронното съществуване с околната среда. Това ще придаде допълнителна стойност на инвестицията ви и ще гарантира дългосрочна атрактивност на пазара на имота ви.

- Оценете потенциала на имота да бъде атрактивен на пазара в бъдеще. Като инвеститор

трябва да

предвидите

конкурентоспособността

на имота в

дългосрочен

план

и качеството на строителството, проектирането и добрата архитектура са едни от непреходните стойности на недвижимите имоти, в които може да инвестирате без колебания!

- Купувайте апартаменти, а ако имате опции за избор - нека бъдат в мултифункционални сгради. Най-добре е те да са разположени във вече населени жилищни райони и да имат добър транспорт в близост, тъй като това осигурява на живеещи в тях оптимално организиране на ежедневието.

Много от тези

компоненти ще

откриете в

проектите на

АРТЕКС,

които през годините се утвърдиха като едни от лидерите във висококачественото строителство у нас. Компанията е изключително активна в генерирането и внедряването на иновативните идеи, които дават непреходна стойност на жилището. Може да разгледате идеите им, заложени в проектите на сградите “Диамант 2”, “Хармония”, “Авигея” и “Сияние”.

Или ако трябва да обобщим - по време на криза опциите за разумни инвестиции с цел запазване на спестяванията ни не са безкрайно много. Проучете внимателно пазара на имоти, тъй като това е една от най-разумните инвестиции в момента. Запознайте се с новите тенденции в строителството и се насочете към имоти с добавена от строителя стойност - иновации, качество на строителството, проектирането, архитектурата.

Бъдете готови за предизвикателствата на времето, в което живеем, и бъдете разумни в инвестициите си!

Други от От страната и света

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

>