Входът за "Клианти" пада двойно - от 10 на 5 лв.

07.05.2020 22:00 Руслан Йорданов
Къща "Клианти" е последна реставрирана от разкошните възрожденски сгради.

Цената за посещение на едно от перлите на Стария град - къща „Клианти“, ще бъде намалена двойно. Вместо 10 входът ще бъде 5 лв.
12 лв. пък ще струва билетът за Епископската базилика.

Това предвиждат подготвените промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и услуги на Община Пловдив. Те ще бъде гледани на следващата сесия на местния парламент на 9 април, която вероятно ще е онлайн.

Голямата базилика ще бъде открита официално след края на  извънредното положение. Храмът с уникалните римски мозайки, които са в индикативната листа на ЮНЕСКО, ще се стопанисва от „Старинен Пловдив“.
Ще се въведат и два вида комбинирани билети за туристите. Първият е за разглеждане на пет възрожденски къщи по избор без двете базилики и ще струва 15 лв. Вторият ще включва Голямата и Малката базилики и ще бъде на същата цена.
Останалите цени за посещение на обектите в Стария град и за наемането на къщи и галерии за фестивали, конференции и сватби остават същите. Студентите и учениците ще влизат в Епископската базилика срещу 5 лв. Навсякъде ще е безплатен входът за деца до 7 години и за инвалиди.
Семеен билет за родители с деца от 7 до 16 години за възрожденските къщи ще струва 10 лв., а за Епископската базилика - 24 лв. Беседа от екскурзовод за един обект ще може да се поръча за 15 лв., а за пет обекта - за 50 лв.
350 лв. ще бъде дневният наем на възрожденска къща в Стария град за провеждане конференция или фестивал. За вдигане на сватба институтът ще получава 600 лв., а за ритуал по сключване на граждански брак - 250 лв.
Античния театър ще може да се резервира за един ден срещу 2700 лв., а запазването на втора дата за репетиция или резервна дата ще излезе 1350 лв. Държавните културни институции ще заплащат за своите спектакли на древната мраморна сцена по 900 лв.
1000 лв. ще струва пък венчавката на Античния театър.
Дневният наем на Малката базилика ще бъде 1000 лв., а на Римкия стадион - 300 лв.
Да проведеш мероприятие в подземието на „Екселсиор“, където е експонирана част от Римския стадион, ще струва - 200 лв. „Старинен Пловдив“ ще продава билети и чрез онлайн платформи, които ще вземат 10% комисионна за услугата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>