Пенсионирана лекарка се върна на първа линия, след като шефът на инфекциозното в Лом се зарази с COVID-19

05.05.2020 15:12 Ваньо Стоилов
Д-р Мая Бориславова се върна в инфекциозното отделение на болницата в Лом, без да се двоуми.
През юли м.г. д-р Мая Бориславова и съпругът й Стоян Иванов ремонтираха часовника от кулата на читалището в село Долно Сахране.

- Д-р Мая Бориславова приела на минутата, повече от месец живее далече от семейството си, спи в болницата

- Тежко е, с мъжа ми си говорим по 2 часа всяка вечер по телефона, обаче моят живот е да лекувам хората, казва тя

- За нея “24 часа” писа миналото лято - хобито ѝ е да ремонтира часовници по кулите, но тази година ще го изостави

“Предварително бях казала на мъжа си, че ако ме потърсят, веднага ще се върна в болницата. Сякаш предчувствах какво ще се случи.” Това разказа д-р Мая Бориславова пред “24 часа”, която в края на миналата година се пенсионира като завеждащ инфекциозното отделение на болницата в Лом.

Обаждането не закъсняло. Позвънили ѝ от градския оперативен щаб в Лом на 21 март - само седмица след началото на извънредното положение. По това време жената си била на село, но иначе живее във Видин. На телефона бил директорът на болницата, край него - кметът, шефът на полицията. Казал кратко: “Наследникът ти в отделението се разболя, моля ти се, ще се върнеш ли?”.

Не се изненадала, но все пак попитала: “Колко време имам за размисъл?”. Гласът отсреща бил повече от сериозен: “Две минути!”.

Била подготвена,

приела на

първата минута

Единствено помолила за ден отсрочка - да не отива в неделя в Лом, нека бъдело в понеделник. Съгласили се.

Сега д-р Мая Бориславова отново е началник на инфекциозното отделение към МБАЛ “Свети Николай Чудотворец” в Лом. Длъжност, на която се пенсионира по Нова година след 12 години начело на отделението и още 22 г. работа като инфекционист във Видин.

Дошла е уж временно, до завръщането на титуляра. В началото уговорката била: идваш за една седмица. От 23 март обаче не се е връщала при семейството си във Видин. Живее в болницата, спи в отделението.

Община Лом стана известна, че от с. Василовци бе първата жертва на коронавируса у нас - жена на 66 г. , която почина в столичната болница “Пирогов”. След нея си отиде и съпругът ѝ, на 74 г. Но местните лекари трябвало да изследват тези, които са били контактни с починалите - около 30 души, с които съпрузите били на общо тържество в местно заведение. И

докато ги

тествал, новият

завеждащ на

инфекциозното

се заразил

с COVID-19. Д-р Емил Георгиев станал и първият и засега единствен пациент с доказан коронавирус на отделението, което ръководел от 2 месеца.

Изкарал средно тежко болестта за своите 55 години. Вече е изписан, поставен е под карантина у дома си. В болнични е до 9 май, после може да вземе и още. Така че д-р Бориславова не може да каже на съпруга и на трите си деца във Видин докога ще остане в Лом.

За нея “24 часа” писа миналото лято. През юли си беше взела отпуск и заедно със съпруга си Стоян Иванов беше дошла в павелбанското село Долно Сахране, за да ремонтират часовника от кулата на местното читалище. Тогава лекарката разказа, че научила тънкостите на часовникарството покрай мъжа си. За него в началото това било хоби, но се превърнало в занаят, след като изгубил работата си като началник на леярския цех на Завода за помпи във Видин.

Това лято обаче нямат планове да ремонират часовници далеч от Видин. Нямат планове и за екзотично семейно пътешествие - през миналия октомври двамата били в Кения, година по-рано - и в Китай. Никой не може да прогнозира колко дълго ще ни тормози коронавирусът, казва д-р Бориславова.

“Приемаме много хора със симптомите на болестта - двойна бронхопневмония, кашлица, висока температура, но всички тестове на такива пациенти до момента са отрицателни”, разказва д-р Бориславова. Но тя е готова и знае как да реагира, ако се появи тук отново заразата.

“Подготвили

сме 5 стаи в

отделението,

едната е и с

апарати за

обдишване

Това са 13 легла. В другата част, която е с 10 легла, приемаме хора с други инфекции. Сега там лекуваме 6-има човека, включително деца с тежки стомашно-чревни разстройства. Колективът ни е хубав. Работим заедно с колежката д-р Шекила Попал-Димитрова - афганистанка, омъжена за българин”, допълва картината д-р Бориславова.

Нейното наблюдение е, че хората тук се страхуват. Идват притеснени, макар пробите им масово да са отрицателни. При нея била жена на 29 г., преболедувала пневмония. Трябвало да я успокоява отново, че няма коронавирус.

Успокоява пациентите си, но не крие, че и тя самата се страхува. “Първо се съгласих да се върна, после 2 дни ревах, май така избих стреса. Да, сега ми липсват домът, семейството, със съпруга ми си говорим по телефона по 2 часа всяка вечер. Но да лекувам хората, това е моят живот, нямаше как да не дойда”, дава си сметка д-р Мая Бориславова.

В това отделение за нея е имало и добри, и тежки моменти.

Педи десетина

години, когато в

района пламнала

епидемия от

морбили,

трябвало да настаняват майки с по две-три деца на едно легло, но се справили. Тогава в отделението дошъл местен журналист, който признал: “Виждал съм бежански лагери в Близкия изток, но такова чудо не бях виждал!”.

Коронавирусът е нова за хората зараза и учените още не са доказали със сигурност дали болестта повтаря вече излекуваните, не са описали всички симптоми на заболяването, не са открили и ваксина срещу него. Виж,

при големите

часовници от

кулите, нещата

стоят далеч

по-просто

Тези, които ги ремонтират, им дават гаранция от 6 месеца. За да вървят безотказно по-нататък, след ремонта някой трябва да се грижи педантично за техния механизъм.

Д-р Мая Бориславова беше доволна да чуе по телефона от кореспондента на “24 часа” в Стара Загора, че часовникът в Долно Сахране, който със съпруга си ремонтираха през юли миналото лято, върви нормално и след 6-те месеца гаранцията. Поддържа го Ганчо Димитров, бащата на новия кмет на селото Димитър Димитров.

Кметът признава, че не познава д-р Бориславова и съпруга ѝ, но имало още една сантиментална причина неговата фамилия да се грижи ревностно за часовника. Той е за първа година кмет, преди него 3 мандата в селото кметувала майка му, доста преди нея - и дядо му по майчина линия. Та тъкмо при дядовия му мандат през 1980 г. бил монтиран часовникът на кулата на селското читалище в Долно Сахране.

Други от От страната и света

Вижте седмичния отчет на община Русе

РЕСОР „ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И КОМУНАЛНИ ДЕЙНОСТИ": - приключиха строителните дейности по благоустрояване на пространството пред бл. „Ловец" в ЦГЧ

АПИ: Движението на детелината на бул. „България“ не може да бъде пуснато

Агенция „Пътна инфраструктура" не може да съгласува предложената от Столичната община временна организация на движението при детелината на бул. „България" и Софийския околовръстен път

ЕС призова ЕК да предложи мерки за цените на електроенергията в Югоизточна Европа

На вчерашното заседание на Европейския съвет лидерите приеха заключения, в които призовават Европейската комисия спешно да предложи мерки за справяне с високите цени на електроенергията в Югоизточна

Иван Кондов се срещна с посланиците на държавите-членки на Европейския съюз

Министърът на външните работи Иван Кондов се срещна днес с ръководителите на посолствата на държавите-членки на Европейския съюз у нас. Срещата бе организира по инициатива на Н.Пр

Обвиниха в изнудване четиримата, били и плашили длъжници на фирма в София

За изнудване и заплахи са обвинени четиримата мъже, заловени вчера при акция на спецзвеното "Кобра" към СДВР в центъра на София.  Те заплашвали, рекетирали и нанасяли побои над длъжници на определена

>