60 дни принудителен неплатен отпуск ще са стаж за пенсия

04.05.2020 22:57 Виктор Иванов
Премиерът обсъди проектозакона с министрите си през видеовръзка.

Мярката за помощ на бизнеса 60/40 приключва на 30 юни

Извънредното положение свършва на 13 май, няма да е по-рано

Здравният министър ще обявява извънредни епидемии

До 60 дни, или близо 3 месеца неплатен принудителен отпуск, през 2020 г. ще се зачитат за трудов и осигурителен стаж. Това предлага правителството с промяна в закона за извънредното положение.

Така изпратените в принудителен неплатен отпуск хора няма да губят правото си на пенсия или обезщетение за безработица поради прекъсване на стажа.

Реално новото предложение на правителството удвоява срока на неплатения отпуск, който ще бъде зачитан за стаж. Досега бе предвидено това да са само 30 дни.

Поправка в закона за извънредното положение, който вече ще важи и за последствията от него, избра правителството, за да продължи икономическите и социалните мерки. Късно снощи поправките бяха одобрени от МС на извънредно видеосъвещание.

“Няма да предлагаме удължаване на извънредното положение по смисъла на конституцията”, обяви финансовият министър Владислав Горанов.

Предвижда се

промените да

влязат в сила

от 14 май

Мярката в подкрепа на бизнеса да запази работниците си, станала известна като 60/40, ще важи до 30 юни. Това реално ще позволи да се подпомагат заплатите на работниците на изпаднали в затруднение фирми малко по-дълго от първоначално предвиденото. Досегашният текст предвиждаше подпомагането да е за времето на действието на закона за извънредното положение, но не повече от 3 месеца.

Новото ограничение обаче няма да позволи на фирмите да кандидатстват за помощ през останалата част на годината, а част от поправените мерки от правителството ще важат за цялата 2020 г.

Правителството предлага и поправки в Закона за здравето. Те ще дадат възможност на здравния министър да обявява извънредна епидемична обстановка, без да изпъляна техническите изисквания за обявяване на епидемия. Именно за да бъдат заобиколени тези изисквания при опасността от коронавируса, бе обявено извънредно положение.

Новите извънредни епидемии

ще позволят

на министъра

да издава

ограничителни

заповеди

Ще може и да налага поставянето под изолация на болни или контактни хора.

Тези заповеди за карантина ще могат да се обжалват пред Административния съд, но той ще се произнася в двумесечен срок, а в момента карантинирането е за срок от 14 до 28 дни.

Промените дават възможност на здравния министър не само да издава отделни заповеди, но и цяла наредба за преодоляване на конкретната извънредна епидемиологична обстановка.

През тази година

учениците от

4-и и 10-и клас

няма да имат

изпити

от националното външно оценяване, предвиждат още предложените от правителството промени в закона за извънредното положение. Така приемът в 11-и клас на гимназистите за последните две години от обучението им ще се осъществява само на база на годишните им оценки.

До септември

се забранява

събирането

на деца

в училищата и за предучилищна подготовка, предвижда още законопроектът.

До 13 юли пък се удължава забраната за налагане на запори върху заплати и пенсии заради дългове, предвижда още правителственият проект. Досега това важеше само за срока на извънредното положение.

От 14 май обаче нотариусите ще могат да възобновят работа при спазване на мерките срещу разпространение на заразата - недопускане на струпване на хора, дезинфекция на офисите им и носене на предпазни маски.

Общините пък ще имат право да

освобождават

бизнеси от

плащането

на такси

и местни данъци до 13 юли. До тази дата ще е освобождаването на туроператорите от задължението им да компенсират клиентите си при провалени почивки.

Правителството дава възможност и на министърката на туризма Николина Ангелкова да освободи от плащане на концесионно възнаграждение за 2020 г. наемателите на плажовете или поне да го намали.

Търговските вериги ще са задължени да имат специални щандове за българска продукция поне до 31 декември 2020 г.

Вариантът да се промени законът за извънредното положение е избран от управляващите, за да позволи и съчетаване на правителствените предложения с тези на коалиционните партньори. НФСБ вече внесе свой проект, който предвижда да се удължи с един месец строителството в черноморските курорти.

ВМРО пък предложи държавата да плаща по 6000 евро за всеки чартърен полет с туристи за българските курорти и намаляване на ДДС за туризма на 5% за тази и следващата година.

Според Горанов патриотите щели да подкрепят предложенията на правителството.

Други от От страната и света

Полицията предприема мерки за опазване на реда в София преди мача между Левски и ЦСКА

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) предприема мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата преди, по време и след футболната среща между отборите на ПФК

Интензивен трафик на някои от граничните пунктове по границата с Румъния

Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция" на МВР на интернет страницата

Общо 90 пожара са загасени в страната през денонощието, трима души са пострадали

Общо 90 пожара са загасени в страната през изминалото денонощие, трима души са пострадали, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР, на сайта на ведомството

В 16 града у нас ръстът на продажби на имоти е 10%, Бургас е на първо място

Българинът продължава да инвестира в недвижими имоти. Данните са на Агенцията по вписванията и сочат сериозен ръст на сделките с недвижими имоти през третото тримесечие на настоящата година

БДЖ пуска ретро влак по случай празника на Перник

По повод празника на град Перник в събота тръгва специален ретро влак от Централна гара, който също е бил и част от филма за легендарния футболист Гунди

>