Жив, по бяла риза, до Борисов в контраатака срещу "армията от дивана" (Обзор)

03.05.2020 22:40 Виктор Иванов
Генералът в неделя - вече по бяла риза.
Генералът в обичайната униформа, с която 64 пъти досега застана пред българите да говори за страшния вирус.
Корнелия Нинова
Мая Манолова
Евгений Дайнов

l Мутафчийски, когото директните излъчвания всеки ден превърнаха в най-обичания и най-мразен, ще се явява вече веднъж седмично

l След над 60 дни постоянно обясняване за коронавируса генералът реши да помълчи. И това се оказа много по-важно от епидемията

l “Тамянът лекува ли коронавирус?” и “Сигурно съм кръгъл идиот” - журналистическите въпроси, които шефът на щаба приел като обида

“Както виждате, генералът си е жив и здрав. И изобщо нямаше да разваляме на хората настроението, ако не съзирах поредния умисъл. Щабът никога не е разформирован.”

С тези думи в неделя в 8 ч. сутринта премиерът Бойко Борисов се появи на брифинга на Националния оперативен щаб. А до него в тъмно

сако и бяла

риза, а не

във военна

униформа

беше шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. (униформата е дадена за пране, а не свалена принудително). 

Последва и обяснение от министър-председателя от колко години двамата са приятели. И признанието: “Ние сме го издигнали.”

От три седмици ген. Мутафчийски настояваше да бъдат спрени редовните брифинги, на които той и другите две знакови лица на щаба проф. Тодор Кантарджиев и доц. Ангел Кунчев отговаряха на въпроси за коронавируса. Част от които, меко казано, странни...

“От две седмици ме умоляват да спра да се гаврите сутрин с тях. Има журналисти, които буквално идват да се заяждат с тях”, обясни Борисов защо е променена практиката за редовно сутрешно появяване на ген. Мутафчийски.

Два дни по-рано самият началник на оперативния щаб сподели, че иска такава промяна.

От 3 седмици настояваме пред премиера да бъде променен начинът на оповестяване. Не защото ни тежи това нещо. Всъщност разбираемо е, че и на нас ни тежи тази работа, но ние я приемаме абсолютно отговорно, защото още при създаването на щаба една от функциите му беше да оповестява всички вести, които са свързани с коронавирус инфекцията. Фундаменталната идея беше обществото да бъде максимално и обективно информирано по този въпрос. Това има няколко измерения. Освен че хората се чувстват достатъчно информирани, въпреки многото усилия да се разбие идеята, че е обективно информирането, има и гласове, че това носи стрес. Включително много интересно предложение получих от баща, където мисля, че 8-годишно дете коментирало и то вестите от щаба и той казва: “Не може ли да направите един детски брифинг, в който дори пък вземете и излъжете малко.” Много мило съобщение, но за съжаление, не ни е позволено да манипулираме данни с цел да се харесаме на хората. Това и за нас е емоционално изчерпваща задача.  Цял живот като лекари сме поднасяли много неприятни вести на нашите пациенти. Да им кажем, че са болни от нелечимо заболяване, че имат лимитиран живот. Един човек трябва да знае какво се случва с него. Дори когато съобщаваме добри новини, ние също сме подложени на стрес. Не само лошите новини носят стрес. Така че ние проявяваме пълно разбиране към нашите съграждани, че може би им омръзнахме, а пък и преносителите на лоши вести ги убиват. На път сме да ни убият. Извинявам се на нашите сънародници, че невинаги вестите са оптимистични”, каза Мутафчийски на брифинга на 29 април и така предизвести промяната.

Изпълнението на неговата молба в събота обаче

предизвика

истинска буря

На 2 май в 8 сутринта в Гранитна зала на Министерския съвет вместо Мутафчийски пред журналистите застанаха секретарят на щаба доц. Димо Димов и шефката на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова.

Именно тя обяви промяната във формата на информиране как върви развитието на борбата с епидемията. “Все повече започват да се чуват гласове на критика, че редовните брифинги на щаба нанасят повече вреда, отколкото полза”, мотивира решението Арнаудова.

И точно тези, които през последните два месеца негодуваха, че ген. Мутафчийски плаши хората и така вреди, изведнъж се превърнаха в основни негови

защитници

от “посега-

телството”

на Борисов

В социалните мрежи те изтълкуваха спирането на брифингите като уволнение на Мутафчийски - същите хора, които той нарече “диванна армия” след бурната им битка с предписанията на щаба.

Първа лидерката на БСП Корнелия Нинова възвести, че премиерът е употребил генерала “да му свърши черната работа”.

Включи се някогашният син шаман Евгений Дайнов, странно завършващ мислите на червената председателка - допълни, че после Борисов “го захвърли като ползвана носна кърпичка”. Въпреки че някои казват, че той е по-близо до европейските социалисти на Сергей Станишев. Пак във фейсбук шоуменът и бъдещ политик Слави Трифонов нарече спирането на брифингите “изсулване на НОЩ”.

Дори сдържаната вицепрезидентка Илияна Йотова реагира. “Достойно поведение беше да се даде думата на ген. Мутафчийски на последния брифинг. Той очевидно беше скрит чрез нескопосан пиар. Имаме нужда от отговори какво се случи и защо ген. Мутафчийски беше скрит - дали напрежението между щаба и изпълнителната власт достигна точка на кипене, или съображенията са други”, нападна тя от БНТ. Не пропусна обаче да добави на колко внушения за апокалипсис и насаждане на стрес сме се наслушали от генерала от март насам.

“Г-н Борисов, по ваша заповед ли бе отстранен?”, извика естествено и Мая Манолова. (Виж тревогите на “диванната армия” в каретата.)

Заради всички тези коментари Борисов накрая заподозря, че някой умишлено опитва да свали доверието в правителството и работата на щаба.

64 дни продължи

постоянното

телевизионно

присъствие

на ген. Мутафчийски, което превърна шефа на ВМА и председател на Националния оперативен щаб в най-обичания и същевременно най-мразения човек в България. Той едновременно има над 85% одобрение от публиката и получава смъртни заплахи.

Донесе му и завистта на колеги, че тях не ги дават по телевизията. А едно от основните искания на алтернативния медицински съвет към премиера Борисов бе и той да дава брифинги, поне два пъти седмично.

На 28 февруари премиерът назначи ген. Мутафчийски за шеф на националния оперативен щаб. В него влизат представители на почти всички институции, но освен шефа на ВМА знаковите лица бяха шефът на центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев. И от първия ден на работата си щабът започна два пъти дневно да отчита. А телевизиите да излъчват пряко тези брифинги от фоайето на Военна болница в София. Емблематичен остава нощният брифинг на 8 март, когато бе обявен първият установен пациент с коронавирус в България.

В тези първи дни амбицията на щаба е била

да информира

постоянно,

защото

битували

съмнения,

че се крие

информация

за болни хора, разясниха колеги на Мутафчийски.

“В общество, което още има комплекс за скрития “Чернобил”, нямаше как информацията за първия случай да се пази до сутринта”, обясниха извънредния брифинг на 8 март от кабинета на премиера.

С обявяването на извънредното положение брифингите на ген. Мутафчийски се преместиха в Министерския съвет. Там залата е голяма, журналистите могат да седят на 2 м един от друг, освен това има възможност да снима само оператор на БНТ и да се дава сигнал директно към всички телевизии, обясни промяната Севдалина Арнаудова. А телевизиите веднага се възползваха от възможността да напълнят сутрешните си блокове с един час пресконференция на Мутафчийски. Хем евтино, хем, както се оказва, и рейтингово. Неслучайно в събота именно телевизиите са първите протестирали, че генералът вече няма да говори.

Тези дни на постоянно ефирно присъствие на Мутафчийски обаче предизвикаха и първите негодувания срещу него. Главно защото се появява на екрана с военна униформа. Проблем се оказа дори смяната на зелената куртка с черно яке, също униформено.

Пак тогава генералът обаче се показа и като един

от малкото

българи

на високи

постове,

които четат

електро-

нната си

поща и

отговарят

на зададените им въпроси. Понякога и с намигване - като “Да излиза” за бебето на бременна в Англия българка.

Мутафчийски даде пример и с отказа си да всява разделение в обществото и да говори за проблеми в циганските квартали. И не се посвени да прави забележки на журналисти от жълти сайтове за расизъм.

Този добър тон му изигра лоша шега впоследствие - наложи му се да отговаря на въпроси: “Тамянът влияе ли на коронавируса?”, “Беше съобщено, че във фекални води в мръсни канали е открит коронавирус. Това означава ли, че храната също е заразителна?” или пък “Сигурно съм кръгъл идиот, но може ли да знаеш, че някой има коронавирус, без да е тестван?”. Няколко пъти не се сдържа и отсече, че го питат абсурдни неща и пълни глупости.

Именно тези глупости в крайна сметка са го накарали да поиска да спре да дава редовни брифинги. Оперативният щаб вече ще говори веднъж седмично и ще представя анализи как се развива епидемията у нас, обяви новия ред Борисов.

Корнелия Нинова, лидер на БСП:

“Борисов употреби генерал Мутафчийски да му свърши черната работа. Само по себе си това не е изненада. Бягството от отговорност е негов любим подход от първия му ден в политиката - посредством употребата на министри, коалиционни партньори, съпартийци, патерици в други партии. Всеки, който се е доближил до него, е бил изгорен в името на едноличното му оцеляване. Това правило няма изключения дори и в тежки за България и народа моменти.”

Мая Манолова:

“Смятам, че прекратяването на брифингите на националния щаб, съобщено днес от ръководителя на пресслужбата на правителството, а не лично от ген. Мутафчийски, е знак за намерението на правителството да прехвърли отговорността и за икономическата ситуация в страната върху Националния оперативен щаб. Жертването на оперативния щаб и лично на ген. Мутафчийски, които поеха целия удар за управлението на епидемиологичната криза в страната, няма да спре икономическата криза, нито ще осигури работни места на близо 300 000 българи, останали без работа. Г-н Борисов, по ваша заповед ли бе отстранен днес от брифинга на оперативния щаб ген. Мутафчийски?”

Евгений Дайнов, политолог:

“В никакъв случай не бях фен на Мутафчийски. Напротив. Приемах неговите брифинги като лична обида от онзи момент (някъде съвсем в началото), в който ми обясни от екрана, че искам да убия родителите си. И продължи в същия дух, та цял месец и половина. НО! Онова, което направи Борисов с него - да го употреби за лични цели, а после да го захвърли като ползвана носна кърпичка - е недопустимо. Не че Борисов по принцип не прави така; изхвърлените от него носни кърпички нямат чет. Но не може по този начин да се подрива авторитетът и на медицината, и на армията едновременно.
Да не говорим за удара по достойнството на самия Мутафчийски, който все пак беше убеден, че върши нещо полезно за общото благо; и все пак постигна някакво общо разбиране, че трябва да имаме отговорно поведение в една нова, опасна и не докрай позната ситуация.”

Други от От страната и света

Полицията предприема мерки за опазване на реда в София преди мача между Левски и ЦСКА

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) предприема мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата преди, по време и след футболната среща между отборите на ПФК

Интензивен трафик на някои от граничните пунктове по границата с Румъния

Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция" на МВР на интернет страницата

Общо 90 пожара са загасени в страната през денонощието, трима души са пострадали

Общо 90 пожара са загасени в страната през изминалото денонощие, трима души са пострадали, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР, на сайта на ведомството

В 16 града у нас ръстът на продажби на имоти е 10%, Бургас е на първо място

Българинът продължава да инвестира в недвижими имоти. Данните са на Агенцията по вписванията и сочат сериозен ръст на сделките с недвижими имоти през третото тримесечие на настоящата година

БДЖ пуска ретро влак по случай празника на Перник

По повод празника на град Перник в събота тръгва специален ретро влак от Централна гара, който също е бил и част от филма за легендарния футболист Гунди

>