Нов пик вещае щабът, не дава на Борисов да охлабва мерки (Обзор)

26.04.2020 20:55 Виктор Иванов
Щабът е твърдо против смекчаване на мерките.

l Половината легла в столицата заети, обяви Мутафчийски.

Според здравното министерство засега има 3 пъти повече,

отколкото са всички настанени в болница

l Нова гореща точка в ТЕЦ “Бобов дол” вкара Кюстендил

в топ 3 на заразените области, най-зле е във Видин,

показва карта на COVID-19, направена от “24 часа”

l 1000 ще минат тестване в Пловдив

“Според математическите модели в началото на април минахме през пик на броя на заразените с коронавирус, след което имаше спад. В момента се катерим към втори пик.” С този коментар шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски се противопостави на твърденията на премиера Бойко Борисов, че правителството е имало по-мрачни очаквания и може да се мисли за известно разхлабване на мерките.

“Всяко разхлабване на мерките

би довело до

усложняване на

епидемиологичната

обстановка

Националният оперативен щаб не препоръчва никакво разхлабване на мерките”, отсече Мутафчийски. Но уточни, че решенията както за налагане на мерките, така и за отмяна на извънредното положение са политически.

Думите му дойдоха ден след като премиерът заговори дори за отваряне на малки хотели и къщи за гости, за да има къде да се почива при спазване на предпазни мерки и хората “да не психясат”.

“Не знаем как отварянето на малки хотели и къщи за гости ще се отрази на психическото здраве на нацията, но със сигурност ще увеличи епидемиологичния риск”, коментира това Мутафчийски.

“В последното денонощие Гърция има 16 нови положителни за коронавирус, в България са 56. Но сравнете как в Гърция изкараха Великден и как беше в България”, даде пример шефът на щаба. В Гърция за Великден бяха затворени всички църкви с решение на правителството, бе забранено и каквото и да било напускане на градовете.

По-късно през деня Мугафчийски призна, че с премиера често стигали до сериозни спорове, когато обсъждали темата с разхлабването на мерките. Който обявява радостната новина за разхлабване, трябва да завършва с изречението, че това се прави с ясното съзнание, че може да доведе до ръст на заболеваемостта, каза той пред Нова тв.

Случаите у нас

станаха 1300 вчера. 66 бяха новоустановените за последното денонощие към 17 ч в неделя. 1040 са активните, 205 оздравелите, а 56 починалите. В болници се лекуват 301 души.

“Дали очакванията ни са били да имаме стотици заразени на ден, или не, няма значение. Факт е, че възникват огнища с голям брой заразени хора в тях и само благодарение на бързата реакция и добрата работа на регионалните здравни инспекции тези огнища се ограничават бързо”, каза още Мутафчийски.

Новото огнище, открито от изследванията, е в дупнишките села Ресилово и Сапарева баня с 12 заразени и е свързано с работа в ТЕЦ “Бобов дол”, обясни той.

За сметка на това обаче

огнищата в

ромските

квартали

на София

“Филиповци” и

“Факултета”

били ограничени

до семейства и положението изглеждало овладяно.

С новите случаи Кюстендил се нареди в топ 3 на най-заразените области в България с близо 4,5 болни на 10 хил. население. С почти 8 на 10 000 най-горещата точка е Видинска област, показа карта за разпростирането на заразата, направена от “24 часа” на база на официалните данни на оперативния щаб.

В топ 3 влиза и София, като столицата е шампион по абсолютен брой с над 660 случая. Средно за страната обаче се падат 1,7 заразени на 10 000 души население. (Виж картата долу)

“Не е важно какъв дял от населението са тези 1290 заразени (в 8 ч сутринта в неделя случаите бяха 1290 - б.а.), а това дали издържа здравната система. В София вече половината легла са заети, във Видин има проблем с осигуряването на достатъчно медицински персонал”, коментира Мутафчийски. “Имаме 500 легла още празни в София. Това ни е границата. Надявам се всички да оценят, че полагаме усилия за всеки един човек да може да мине епидемията и кризата по-леко”, каза вчера и премиерът Бойко Борисов.

Данни на здравното министерство, обявени още на 27 март, обаче показват, че само в София има 1134 легла за болни от коронавирус и те са 3 пъти повече от общия брой на настанените в болници в цялата страна. Допълнително столицата разполага и с 430 легла за интензивно лечение.

Леглата за болни от коронавирус са изчерпани и в двете държавни болници в Сливен и вече ще се ползват такива в частни, съобщи още ген. Мутафчийски.

Щабът започва тази седмица срезово проучване в Пловдив, където ще бъдат тествани 500-1000 души, за да се търсят антитела, обяви пък главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев. Според него това изследване ще даде точна картина за цялата страна, като очакванията са да бъдат открити между 2 и 5-6% болни или преминали през коронавируса. За първи път тестовете няма да са нито PCR, нито от т.нар. бързи, а изследването ще се прави по

метода ELISA,

който се ползва

и при грипни

епидемии

В Пловдив има случаи, но не е гореща точка, намира се в средата на България и може да даде информация докъде е стигнала заразата в цялата страна, обясни Кунчев.

Други от От страната и света

Подпалиха офиса на партия "Величие" във Варна

Офисът на партия "Величие" във Варна е бил подпален, като сигнал за пожара е подаден тази сутрин в 3:46, съобщават от пресцентъра на полицията в морския град

Полицията предприема мерки за опазване на реда в София преди мача между Левски и ЦСКА

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) предприема мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата преди, по време и след футболната среща между отборите на ПФК

Интензивен трафик на някои от граничните пунктове по границата с Румъния

Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция" на МВР на интернет страницата

Общо 90 пожара са загасени в страната през денонощието, трима души са пострадали

Общо 90 пожара са загасени в страната през изминалото денонощие, трима души са пострадали, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР, на сайта на ведомството

В 16 града у нас ръстът на продажби на имоти е 10%, Бургас е на първо място

Българинът продължава да инвестира в недвижими имоти. Данните са на Агенцията по вписванията и сочат сериозен ръст на сделките с недвижими имоти през третото тримесечие на настоящата година

>