Миша отрова погуби Стефчо от Кардам, на родителите не им пука за братята и сестрите му (Снимки)

22.04.2020 17:00 Надежда Алексиева
Благодарение на няколко инициативи, семейството вече има нов, по-голям дом Снимки: Надежда Алексиева
Новият дом е много по-просторен от старата къща. Продължават да се събират средства за ремонт и обзавеждане.
Дядото на Стефчо трудно крие мъката от загубата на внучето си
Съседката предоставя дома си временно на петте деца и техните настойници
Стефчо официално не е бил признат от баща си и затова носи името на майка си
Многодетната майка не се интересува повече за децата, пита само за пари от помощи и детски надбавки

В края на октомври 2019-а смъртта на едно момче в трети клас стана причина за бързи присъди и вълна от съпричастност към семейството от малкото добруджанско село Кардам с 6 деца.

Следват безумни събития: доказва се, че Стефан се е натровил с отрова за мишки, по-късно майката на децата изчезва, а бабата и дядото искат и получават от съда попечителство над внуците.

По идея на Виолина Димитрова - млада майка на две деца от съседния град Генерал Тошево, която се трогва от случилото се и без дори да ги познава лично, започва благотворителна кампания за събиране на средства, за да бъде подпомогнато семейството в мизерното му съществуване. Често ги посещава, носи им храна и провизии.

Благодарение на нейните инициативи семейството вече живее в нова къща. Остават само формалностите по документите и довършване на ремонтните дейности. Тя е купена с дарения на пари, събрани в кутии. Както написа във фейсбук адвокат Пламен Николов от Варна, също участник в кампанията, нотариусите освен че даряват пари, изповядат сделката безплатно.

По много причини животът на семейството няма да е същият като преди загубата на Стефан. Родителите и преди трагедията не са били най-примерните и грижовни за Мартин, на 14 г., Ивета, на 12 г., Женя, на 8 г., Костадин, на 7 г., и най-малката - Мирослава, на 5 г.

33-годишната Росица напуска дома си преди четири месеца - в деня, в който правят панихида за 40 дни от смъртта на Стефко - 10 декември, и оттогава никой не я виждал. Тя взела 370 лв. от помощите за децата и 40 лв. от майка си. Казала, че пътуването е спешно, за виждане с д-р Петър Шивачев във Варна за един документ.

Цяла България се възмути от постъпката на многодетната майка, мотивите за бягството останаха неизвестни. Някои казват, че тя никога не е била особено добър родител. А собствената й майка Стоянка Иванова допълва, че дъщеря й е при нов мъж и че не разбира как след случилото се Росица намира утеха в прегръдките на друг.

"Запознала се с него в социалните мрежи, обади ми се на 21 февруари и каза, че се е оженила в Харманлийско", казва Стоянка.

Бащата на децата - 36-годишния Мирослав, също няма да е при тях. В следващите 4 години той ще прекара в затвора за убийство. Направил пълни самопризнания за случилото се през април 2018 г. и бил осъден. В Пчеларово обаче се носи слух, че самата Росица е пребила жертвата, а Мирослав е поел вината за това. Преди да отиде зад решетките той подава молба за развод и изнасилва една жена. Стоянка обаче казва, че обвинението срещу зет й е скалъпено, защото двамата са прекарали поне една седмица заедно.

"Зет ми много пиеше, караха се, биеха се. Не се грижеха за децата си. В един момент се наложи да изкарам ограничителна заповед", обяснява тъщата.

През последните няколко години Мирослав работи като тракторист в кооперация в близкото село Пчеларово, после е общ работник. Доволен е от работата и от заплатата си. Когато двете най-малки деца - Костадин и Мария, поотрасват, Росица тръгва на работа с мъжа си. Хората в селото твърдят, че децата са били оставяни на тъмно, системно държани гладни и бити заради алкохолизма на родителите.

"Аз тях не съм ги гледала, бях с останалите четири. Малките ги оставяха сами, заключваха ги в къщата и те цял ден стояха на прозореца", спомня си Стоянка.

Самата тя работи като домашен помощник на възрастна жена от селото. Програмата, по която е назначена, прекъсна за няколко месеца, но сега Стоянка отново работи. Безработен е мъжът й, 61-годишният Живко Иванов, който има здравословни проблеми.

"Много хора ни помагат за отглеждането на децата, но аз искам да работя, не искам да разчитам само на тях. Случилото се ни срина и двамата, много обичахме Стефко. Той беше прекрасно и лъчезарно дете. Подготвям гроба за паметник, от гробищата се връщам сега", продължава разказа Стоянка със сълзи на очи.

Цялото село е съпричастно към съдбата на децата, подкрепят бабата и помагат с каквото могат.

"Много сме благодарни на Вили Димитрова, без нея не знам как щяхме да се справим", разказва Стоянка. "Таня Лазарова също помогна и двете успяха да накарат мнозина да се включат, рокерски клубове от Варна и Добрич също организираха състезание и събраха пари за нас. Миналата седмица ни донесоха много покъщнина - телевизори, дивани, хладилник, печка. Адвокат Николов ни донесе дрехи за децата, прахове и препарати."

Стоянка е безкрайно благодарна и на д-р Петър Шивачев и д-р Виолета Йотова от УМБАЛ "Св. Марина" и е решила да им раздели едно агне - за благодарност, че спасили Ивето.

Яна Бонева и кметът на Кардам Георги Събев дали пари за погребението. Много съселяни и съседи се включили - изброява развълнуваната жена и се старае да не изпусне да благодари на някого.

Дали Росица ще се върне при децата си, дали някога ще осъзнае какво е сторила, как ще свърши всичко това - никой не знае. Едно е сигурно - децата трябва да се изучат и да си поемат достойно пътя.

Ще успеят ли бабата и дядото да ги отгледат, възпитат и предпазят от лошо за тях влияние? Дали Мартин, Женя, Костадин и малката Мирослава ще намерят сили да простят на родителите си и да продължат напред?

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>