Мезек много красив, но тъжен - разчита на Милко Калайджиев (снимки)

21.04.2020 12:40 Радко Паунов
Милко Калайджиев всеки ден отскача от Свиленград до къщата си в Мезек.
Мезек е много красив в този сезон, но е празен.
В центъра на селото няма жива душа.
На площада пред кметството е празно и тягостно.
Над самото село се разкрива чудна природа и гледка.
Крепостта над Мезек е затворена за посетители.
Къщата на Милко Калайджиев, в която обмисля да запише концерт.

- Фолкпевецът е всеки ден там, обмисля онлайн концерт от къщата си за гости

- Звънят ми от градовете да питат могат ли да дойдат само на разходка, казва кметицата 

Селото ни е приказно красиво, но много тъжно в момента. Нямаме нито един болен, ама животът напълно замря, казва пред "24 часа" Веселина Теохарова, кмет на Мезек.  

Нито един външен посетител не дошъл по Великден. Дори прочутата къща за гости на Милко Калайджиев останала празна. Местните обаче не го приемат като трагедия и дори смятат, че това е правилно. 

"Ще изтърпим", казва продавачката Кръстинка Генева в хранителния магазин на центъра. Клиенти почти няма. Жената пиеше кафе отвън.

"Падне ли карантината, Мезек ще се напълни отново. Планината ни в момента е с буйнала зеленина и разцъфтели люляци. Жалко, че няма хода да й се насладят. Сега крепостта и тракийската гробница са затворени", допълва Теохарова. По думите й на 160-те жители много им тежи, че не могат да посрещат гости в това историческо, културно и екологично населено място. "Произвеждаме от най-хубавото вино. Въздухът ни е кристален, природата - дивна. Само да паднат мерките и хората от цялата страна ще започнат отново да прииждат", надява се кметицата.

Хората от последното българско село преди гръцката граница са позитивно настроени, че скоро ще се види краят на ограниченията. В момента пунктът "Капитан Петко Войвода" е затворен за преминаване. Единствено пропускат тирове. Не работи чейнч бюрото, отворени са само два магазина, но са празни.

"Защо на мен да разчитат? Аз съм всеки ден в Мезек. Селото е много готино. Ходя на язовира, занимавам се с патици, кучката ми роди 8 кутрета и ги храня. Губя си времето", казва Милко Калайджиев.

Къщата му за гости, около която м.г. се шумя, от месец и половина е празна, но изрядно поддържана. "И децата не идват. Единият учи архитектура, другият - медицина. Няма какво да правят в Мезек. Скучно им е. Нали трябва да има купон", допълва изпълнителят на "Я, елате, пиленца при батко".

Когато близнаците били малки, питали: "Тате, що нямаме село". "А сега, като пораснаха, не идват", чуди се Калайджиев.

От известно време му се въртяла в главата идея да запише концерт от къщата си в Мезек. "Трябва да отида до Стара Загора да помоля кларинетиста ми и жена му да дойдат. И можем да пеем с часове - микс от народни, македонски, сръбски, гръцки, руски и италиански песни. Но ми трябва оператор, с телефон не е хубаво качество", допълва изпълнителят.

Не знае обаче как ще се изтълкува подобно начинание. "Скоро гостувах на Цитидирис и казах, че ходя на къщата в Мезек и на язовира. После написаха, че Милко Калайджиев умря от глад и отиде на село", огорчен е фолкпевецът.

Кметицата на Мезек смята, че и без концерта на Калайджиев селото ще се оживи. "Той не пее без пари. Идва, стопанисва си имота и се прибира", казва Теохарова.

Убедена е, че хората от цялата страна ще започнат отново да ги посещават след карантината. "Имаме шест къщи за гости. Всеки ден от Свиленград и Хасково ми звънят да питат ще ги спрем, ако дойдат само на разходка в планината за час-два да подишат чист въздух. Отговарям им, че не е желателно да се събират", допълва Теохарова.

Други от Регион

Общинарят Вълков от Пазарджик влезе в НС за 3 заседания, в почти всеки мандат има депутат за 1 ден (Обзор)

Само за 3 пленарни заседания ще е депутат в 50-ото НС Валери Вълков от Пазарджик. Досегашният общински съветник положи клетва на мястото на Екатерина Захариева

Майка се хвърли с бебето си от третия етаж на хотел, бягала от ревнивия си мъж (Обзор)

Детето е със строшен череп, жената останала невредима Експертиза ще покаже дали има психични проблеми Разследват опит за убийство 20-годишна жена скочи заедно с детето си на година и половина от

20-годишен водач е в болница след удар в камион на входа на Ягодово

Микробус се е блъснал в тежкотоварен камион на кръстовището на входа на пловдивското село Ягодово. 20-годишният водач на буса е откаран в болница, на този етап не е ясно какво е състоянието му

Замесените в побой и заплахи заради чатове кмет на хисарско село, синът му и негов приятел остават в ареста

Могат да направят нов опит да излязат на свобода пред Окръжния съд в Пловдив                                                                                                                           

Нови луксозни жилища от PIMK BUILD

Строителната компания ПИМК Билд е утвърдена с години опит и ви предлага нови, модерни сгради съчетаващи високо качество, стил и иновации. Доверете се на лидерите в бранша и открийте мечтания дом

>