Заразата в България по-голяма от тази в Италия преди карантината, твърди щабът

21.04.2020 09:12 Виктор Иванов
Ген. Венцислав Мутафчийски

3,5 е коефициентът на заразяване от коронавирус в България, обяви шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Това означава, че един вирусоносител заразява средно 3-ма души и половина, а 10 съответно 35.
Показателят R0 или коефициент на заразяване се използва, за да се изчисли скоростта на разпространение на всяка една епидемия.
Кофециентът обаче е изключително висок като надхвърля както средния показател в света от 2,5, така и най-високото ниво изчислявано за Италия прези вземането на карантинни мерки от 3,25, показват данните от европейски и американски изследвания на R0 на коронавируса. Според учените при вземането на карантинни мерки стойността на този коефициент пада поне наполовина. Когато обаче R0 е по-голям от единица, епидемията все още се разраства. А преди дни Германия обяви, че е овладяла заразата при коефициент от 0,7.
"Този висок коефициент показва точно, че взетите в България мерки работят", настоя обаче ген. Мутафчийски. Според него коефициентът от 3,5 е валиден за огнища на заразата, върху които се работи приоритетно с изолирани е по-масирано тестване на хората. Заради това е и толкова висок, но остава затворен само в заразените общности.
"Виждате, че все още в България огнищата остават на семейно ниво, на ниво една структура като цех например", аргументира се шефът на оперативния щаб.
София все още е най-голямото огнище на зараза и заради това не се предвижда облекчение нито на влизането, нито на излизането от града, заяви още Мутафчийски. Столицата бе затворена до второ нареждане по искане на щаба преди Великден като бяха оставени само два двучасови коридора, в които през КПП-та може да се минава с личен автомобил. Мярката обаче бе въведена едва след като столицата напуснаха за празниците 90 000 автомобила и бе приета като наказание, а не като предохранителна мярка. От понеделник част от софиянци опитват да се приберат в града, но мнозина са връщани.
Мутафчийски не отговори на въпрос какъв е критерият за облекчаване на влизането в София. Описа единствено общите критерии в Европа за облекчаване на карантинните мерки - здравната система да има достатъчно капацитет да поеме новите болни. Но сам уточни, че това е критерий за държави, чиито здравни системи бяха разрушени от епидемията от коронавирус.
Засега в България проблеми се очертават единствено в Северозападна България и то не заради липса на легла, а заради многото заразени лекари. Във видинската болница например има 14 болни медици. Заради това щабът е предложил на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да командирова лекари специалисти от други части на страната, които да работят временно във Видин.
Отварянето на парковете ще е най-вероятно следващото облекчаване на мерките, след като от днес вече са позволени плановия прием в болниците, детските ваксинации и консултациите за бременни жени. Отново обаче не бе обявен какъв ще е критерият, при който ще бъде предприета тази мярка.
"В момента се преценяват рисковете и той е един главен - събирането на хора по поляните в парковете, за да пият алкохол. Заради това при отварянето на парковете ще има редица предписания за режима, при който ще могат да бъдат посещавани", разясни Мутафчийски.
51 нови случая на коронавирус са регистрирани в България в последното денонощие и общият им брой е стигнал 966. Активни са обаче само 752 случая, а 17,6% от заразените са преболедували, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски. Новите смъртни случаи са два.

Други от От страната и света

На 19 октомври почитаме паметта на Йоан Рилски Чудотворец

Преп. Йоан Рилски Чудотворец. Св. прор. Йоил. Св. мчк Уар На 19 октомври Църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител

Само в "24 часа" на 19 октомври - "Лошият" в клас: какво (не) могат учителите, какво (не) искат родителите - съботен очерк

Само в "24 часа" на 19 октомври четете: "Лошият" в клас: какво (не) могат учителите, какво (не) искат родителите - съботен очерк  Мъже, искащи да са батко от 90-те - пешки в схема на "Биг Брадър" -

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

>