Разходките и Цветница не са увеличили заразените – 3,3% от тестваните за COVID-19 (Обзор)

20.04.2020 22:30 Виктор Иванов
Разходките на открито в София и големите градове в уикендите на Цветница и седмица преди това са причина за разнасяне на заразата от коронавирус, твърдят от оперативния щаб. Заради засиленото излизане на хората извън домовете им бе въведено и задължителното носете на предпазни маски дори на улицата.

В щаба са уверени, че ще има ръст след Великден. Не казват един болен по колко заразява

Нивата в България остават много ниски, в САЩ и Испания положителни за коронавирус са 20 на сто от тестваните хора, в Южна Корея само 1,9

Въпреки увеличението на носителите тежко болните почти не се променят

Продължавайте да смятате, ще ми е интересно, отговори ген. Мутафчийски на “24 часа”. Предоставяме му сметките

Разходките по улиците заради хубавото априлско време и Цветница не са повлияли на ръста на заболелите от коронавирус в България в последните дни въпреки твърденията на Националния оперативен щаб, че те са увеличили разпространението на заразата. Това показват данните за новите заболели и общо тестваните българи, които са предоставени от Националния оперативен щаб.

“Сега ни се отблагодаряват тези разходки преди седмица”, обяви в четвъртък миналата седмица шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Малко преди това бе отчел рекордните 48 новооткрити българи с коронавирус за денонощие.

Разходките, за които говореше генералът, бяха в уикенда на Цветница (11 и 12 април) и предния (4-5 април).

“Продължавайте да смятате, ще ми е интересно”, бе коментарът на Мутафчийски в понеделник след неколкократни въпроси от репортер на “24 часа” защо неговите думи за повишение на заразените заради разходките на открито не се потвърждават от статистиката. Затова предлагаме на оперативния щаб подробните изчисления.

Те сочат, че реално увеличението на положителните за коронавирус българи се дължи на много по-големия брой тествани хора в последната седмица. Делът на заразените спрямо тестваните хора обаче не се е променял от 5 април, когато за първи път България обяви колко теста за коронавирус са направени. Така реално от началото на извънредното положение делът на хората, които са болни от коронавирус, носители или заразени, се явява константен - около 3,3% от всички изследвани.

26 417 теста са направени в България към 17 април вечерта, съобщиха от Националния оперативен щаб. А обявеният брой на заразените тогава е 878 души. Това означава, че на всеки 30 теста е откриван по един новозаразен, а делът на откритите болни представлява 3,34% от направените тестове.

Абсолютно същите са показателите и седмица по-рано. На 10 април са обявени 18 502 направени теста и са обявени 624 заразени с коронавирус. Делът на болните е 3,37% от направените тестове.

Същото показват и данните от 5 април, когато с 15 899 теста са открити 531 заразени с коронавирус - 3,34 на сто.

България не обновява постоянно данните колко хора се тестват. Първият период е от началото на мерките срещу коронавируса в края на февруари до 5 април, докато следващите два са по седмица и трябва да отчетат вече направените съботно-неделни разходки в хубавото пролетно време.

Впечатление прави, че стъпката на увеличение на тестваните хора отговаря точно на стъпката на увеличение на новооткритите заразени. В периода 10-17 април са направени 7915 теста, което е 3 пъти повече от направените в периода 5-10 април 2603 изследвания.

Пак в периода 10-17 април са регистрирани 254 нови случая на коронавирус в България, което е 2,8 пъти повече от откритите 93-ма между 5 и 10 април.

Същата пропорция на заразени спрямо тествани има и в събота преди Великден. Според данните, изнесени от Венцислав Мутафчийски, за това денонощие са били открити 19 нови случая при 500 направени теста. Всъщност тук делът на позитивните дори е малко по-висок - 3,7% от обявения брой тествани.

“Усилените разходки и контакти ще се отблагодарят след седмица”, гласеше коментарът на ген. Мутафчийски в понеделник, запитан от “24 часа” защо засиленото излизане от домовете в двата предходни уикенда не дава отражение в дела на новооткритите българи с COVID-19.

И отново подчерта, че Цветница е донесла три последователни дни с по над 40 новооткрити вирусоносители. Но както посочихме дотук, делът на установените болни към 5 април - преди разходките и хубавото време, е същият като на 10 и на 17 април, които вече са след разходките по улиците.

“Във всеки случай излизането от София на част от хората за Великден ще се отрази с увеличение на заразените, може да се появи вирус на нови места, възможно е и пренасяне на заразата в София”, обясни още генералът На Светли понеделник.

Той подчерта, че с 534 случая към понеделник сутринта столицата остава най-голямото огнище.

Запазването на съотношението от 3,3 на сто открити заразени с коронавирус спрямо направените тестове шефът на оперативния щаб обясни с това, че за разлика от други държави в Европа България все още има капацитета да тества и пациенти без симптоми, както и да проследява епидемиологичната верига. Бе даден и пример със случай на мъж в един от софийските ромски квартали, който е успял да зарази семейството си, но е причина за заразяване и на втора къща, защото е живеел и там.

Впечатление прави, че въпреки все по-големия брой положителни за коронавирус българи броят на хората в болница, които са в тежко състояние, не расте чувствително.

На 5 април хоспитализираните с COVID-19 са били 210 души, на 10 април 230, а на 17 април 246. Към понеделник сутринта на 20 април в болници са 259 души при 915 болни от коронавирус. Това означава, че при близо двойно увеличение на заразените броят на тежко болните се е покачил незначително.

От оперативния щаб обаче не отговориха на въпрос на “24 часа” какъв е коефициентът на заразяване в България.

Той показва един вирусоносител колко хора успява да зарази. При коефициент над 1 епидемията се разраства, а преди дни Германия обяви, че е успяла да го свали на 0,75 и практически да стопира епидемията.

Нивата на заразата в България реално остават много ниски, показват всъщност данните от тестването, предоставяни от Националния оперативен щаб.

В истински страдащите от епидемията от коронавирус държави като САЩ и Испания делът на положителните тестове спрямо общите е 20 на сто.

В Италия 13,5% от тестваните за COVID-19 дават положителен резултат. В държави - отличници в борбата с коронавируса, показателите са съответно 1,9% заразени в Южна Корея, 0,8% в Тайван и 6,9% в Сингапур.

Успешни примери за потискане на пандемията като Германия и Австрия пък показват дял на заразените от 8,3 на сто.

Сравнимата с България като население Унгария е с 4% болни спрямо тестовете, а съседна Сърбия с над 5000 заразени показва 16% дял на болните спрямо тестваните хора.

Реално в България подобни данни има единствено от обявените като горещи точки Банско и циганските квартали на София “Филиповци” и “Факултета”. В курортния град в Пирин положителни за коронавирус са малко над 7% от тестваните, тоест колкото в Германия и Австрия.

В ромските махали процентът варира между 10 и 13 в зависимост от деня, в който са обявени данните. Като до този момент не е давана обобщена информация за случаите и проведените тестове от затварянето на двете махали на 15 април.

Това практически означава, че въведените мерки срещу разпространението на епидемията са си свършили работата и може да се пристъпи към разхлабването им, ако болниците вече са подготвени да посрещнат увеличение на случаите, коментираха пред “24 часа” икономисти.

Дотук България се справя с контрола на заразата и е достигнала пика според най-благоприятния сценарий, коментира и математикът от БАН проф. Николай Витанов пред Би Ти Ви. И той обаче очаквал повишение на заразените след Великден, защото нямало как сред напусналите София за празниците да няма носители на вируса.

За изминалите 38 дни на извънредно положение здравната система на България е успяла да увеличи 10 пъти капацитета си за поемане на болни от COVID-19, гарантира Мутафчийски в понеделник. Според изнесените от него данни България разполага с отделение за лечение на болни от коронавирус във всяка болница в страната без онкологиите. Леглата за такива болни са 7400, а интензивните легла за най-тежките случаи са станали 1700.

В понеделник вечерта бяха обявени 929 случая на коронавирус в България, а починалите станаха 43. Новите заразени за деня бяха 14.

Други от От страната и света

На 19 октомври почитаме паметта на Йоан Рилски Чудотворец

Преп. Йоан Рилски Чудотворец. Св. прор. Йоил. Св. мчк Уар На 19 октомври Църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител

Само в "24 часа" на 19 октомври - "Лошият" в клас: какво (не) могат учителите, какво (не) искат родителите - съботен очерк

Само в "24 часа" на 19 октомври четете: "Лошият" в клас: какво (не) могат учителите, какво (не) искат родителите - съботен очерк  Мъже, искащи да са батко от 90-те - пешки в схема на "Биг Брадър" -

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

>