Разнасят ли разходките COVID-19? Числата казват не, щабът сигурен, че да

20.04.2020 08:31 Виктор Иванов
Ген. Мутафчийски Снимка: Правителствена пресслужба

Разходките по улиците при хубавото време през уикендите не оказва влияние върху разпространението на COVID-19 в България. Това показват данните на Националния оперативен щаб за установения брой заразени и направените тестове.

Сега ни се отблагодаряват тези разходки преди седмица, обяви в края на миналата седмица шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски, след като в два поредни дни бяха отчетени съответно 48 и 40 новоткрити заразени с коронавирус. Като той заговори и за мрачен рекорд и изпускане на положението с овладяването на епидемията.

Изказването на Мутафчийски бе преди Великденските празници, но след Цветница и хубавото време през уикенда на 4 и 5 април.
По-големият брой заразени обаче се дължат на повечето тестване в последната седмица, показва статистиката на оперативния щаб. Към 17 април вечерта бе обявено, че са били направени 26 417 теста, а заразените са били 878, показа проверка на „24 часа“. Това означава, че на всеки 30 теста е бил откриван по един новозаразен, а делът на откритите болни е 3,3% от направените тестове.

Абсолютно същите са показателите и седмица по-рано. На 10 април са обявени 18 502 направени теста и 624 заразени с коронавирус. Отново делът на болните е 3,3% от направените тестове. Същото показват и данните от 5 април, когато с 15 899 теста са били открити 531 заразени с коронавирус.

Усилените разходки и контакти ще се отблагодарят след седмица, коментира в понеделник ген. Мутафчийски на въпрос на „24 часа“ защо предишните дни на по-засилено излизане от домовете на личи в статистиката. След което подчерта, че Цветница е донесла три последователни дни с по над 40 новооткрити вирусоносители. Делът на установените болни към 5 април, преди разходките и хубавото време, обаче е един и същи като този на 10 април и на 17 април, който пък е вече след разходките по улиците.

Във всеки случай излизането от София на част от хората за Великден ще се отрази с увеличение на заразените, може да се появи вирус на нови места, възможно е и пренасяне на заразата в София, обясни Мутафчийски. Той подчерта, че с 534 случая към понеделник сутринта столицата остава най-голямото огнище.
Запазването на съотношението от 3,3 на сто открити заразени с коронавирус спрямо направените тестове, шефът на оперативния щаб обясни с това, че за разлика от други държави в Европа, България все още има капацитета да тества и пациенти без симптоми, както и да проследява епидемиологичната верига. Бе даден и пример със случай на мъж в един от софийските ромски квартали, който е успял да зарази семейството си, но е причина за заразяване и на втора къща, защото е живеел и там.

От оперативния щаб обаче не отговориха на въпрос на „24 часа“ какъв е коефициентът на заразяване в България. Той показва един вирусоносител колко хора успява да зарази. При коефициент над 1 епидемията се разраства, а преди дни Германия обяви, че е успяла да го свали на 0,75 и практически да стопира епидемията.

Здравната система на България е успяла да увеличи 10 пъти капацитета си за поемане на болни от COVID-19, гарантира Мутафчийски.

31 са новоткритите заразени към понеделник сутринта и общият брой вече е 915, съобщи още шефът на Националния оперативен щаб. Това е увеличение с 3,2% на новите случаи.

Други от От страната и света

На 19 октомври почитаме паметта на Йоан Рилски Чудотворец

Преп. Йоан Рилски Чудотворец. Св. прор. Йоил. Св. мчк Уар На 19 октомври Църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител

Само в "24 часа" на 19 октомври - "Лошият" в клас: какво (не) могат учителите, какво (не) искат родителите - съботен очерк

Само в "24 часа" на 19 октомври четете: "Лошият" в клас: какво (не) могат учителите, какво (не) искат родителите - съботен очерк  Мъже, искащи да са батко от 90-те - пешки в схема на "Биг Брадър" -

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

>