Иде ли времето на живота с маска?

18.04.2020 22:50 Мила Гешакова

Най-малко 30 различни коронавируси от прилепи са открити до момента - всички с потенциал да преминат към друг носител. Въпросът не е дали, а кога, смята чешки имунолог

Скоро ще има катастрофална ситуация в големите американски градове, предрича чешкият имунолог проф. Вацлав Ветвичка, който е научен ръководител на катедрата по патология и лабораторна медицина на университета в Луисвил, Кентъки, САЩ Според него COVID-19 е подценен от САЩ, подобно на много други страни.„Американците са известни с непокорството си и вече масово нарушават забраните. Хилядите студенти по плажовете на Флорида въпреки забраната на властите, са един от многото примери“, разказва той пред чешкия сайт lidovky.cz.

Имунологът обаче признава, че в момента е трудно да се каже кой подход за овладяване на пандемията е по-добър - дали строгите забрани или пък не толкова енергичните действия като например в Швеция.

„Медиите ни казват колко хора са заразени, но всъщност те са много повече. Никога няма да знаем точните числа. И ако Сан Марино би могъл да тества цялото си население, то това не биха могли да направят държави с милиони жители. А изолацията на заразените хора е важна, защото тъкмо тогава епидемията затихва", подчертава имунологът.

Според него важен също е и социалният имунитет, който обаче не е лесен за постигане. "Първоначалната британска теория беше ясна - щяхме да я постигнем, като позволим на цялата нация да се зарази и след известно време вирусът да не може да зарази никой друг. Въпросът е колко хора умират - засега са приемлива число. Има и друг проблем - не знаем колко дълго човек е имунизиран срещу инфекцията с COVID-19. Вероятно ще е след няколко години, но не можем да кажем със сигурност“, твърди Ветвичка.

Лек срещу COVID-19 едва ли ще бъде намерен, скептичен е Ветвичка. „Като цяло медицината не е направила съществени пробиви с антивирусни лекарства. По-скоро си мисля, че ще има ваксина, която обаче ще изчакаме една година, дори ако тестваните и предстоящите версии са наистина ефективни, а органите за одобрение-възможно най-гъвкави", смята той.

По думите на Ветвичка има много дебати дали настоящият вирус ще остане с нас завинаги. Личното му предположение е, че вирусът вероятно ще остане, но без катастрофалните ефекти, които виждаме днес.

Може би е удовлетворително, казва Ветвичка, че ще ще има ваксина. Но е възможно ваксинацията да трябва да се повтаря по-често, на всеки няколко години. И тогава имунитетът, според професора, може да го бъде.

"Очакват ни още такива вирусни атаки", предупреждава той. „Различни епидемии и пандемии идваха от Югоизточна Азия в миналото и бъдещето няма да е по-различно. Някои интервенции, като забраната на пазарите на живи животни, могат да намалеят, но не и да премахнат риска. Има проучвания, открили най-малко тридесет различни коронавируси в популациите на китайски прилепи в миналото, всички с потенциал да преминат към друг носител. Така че не става въпрос дали това се случва, а кога“, предупреждава професор Ветвичка.

Може ли обаче евроамериканската цивилизация да изтърпи по-дълго време носенето на маска, както е в някои азиатски страни, където хората рутинно се защитавят, за да не заразят други?", реторично пита Ветвичка. И отговаря:„Такава мярка е вероятна, само ако е наложена от властта, защото западните цивилизации не са свикнали с такива ограничения".

Други от От страната и света

Осъдиха КАТ за грешно издаден фиш за 400 лeва в Пазарджик

През лятото д-р Цветеслава Гълъбова получава глоба за превишена скорост на път в Пазарджик, където не е била Пазарджишкия районен съд отмени фиш за превишена скорост на стойност 400 лв

Пожарът в Карнобат е тръгнал от машина за пържене на фъстъци

Включване на машина за пържене на фъстъци е причинило големия пожар в Карнобат вчера, който изпепели производственото хале на фирма за ядки, съобщи бургаската полиция тази сутрин, съобщава БНР

Петролът поевтинява след по-ниския риск от разширяване на конфликта в Близкия изток

Цените на петрола спаднаха в днешната азиатска търговия след вчерашния ръст от близо 2 на сто на фона на подновени усилия за постигане на примирие в Близкия изток и забавяне на търсенето в Китай

Поне един на ден губи 10 000 лв. от измама с инвестиции

Схемите са много, всички обещават бързи пари, но при опит да се изтеглят човек разбира, че е загубил всичко Всеки ден в МВР постъпва поне една жалба от човек

В Русе започна операция за престъпленията, свързани с политическите права на гражданите

Започна  полицейска операция за превенция на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите в Русе и региона, съобщи началникът на „Охранителна полиция" в крайдунавския град комисар

>