Томислав Дончев: Сега помагаме на всички, след епидемията само на тези с потенциал

18.04.2020 08:30 Виктор Иванов

Ще има бизнеси, които ще изчезнат, колкото и държавата да им помага

Икономическите сценарии следват медицинските

От края на май трябва да опитаме да продължим живота с максимална активност, но и с ограничения

Имаме най-леките мерки в Европа с изключение на Швеция, отпускането трябва да е внимателно, а не наведнъж

Ако заразата продължи до 2022 г., ще имаме един напълно нов свят

Успехът на Германия е и във високата дисциплина на гражданите

- Г-н Дончев, правителството има ли план за излизане от икономическата криза и какъв е той?

- Правителството има план за определени етапи, като с висока степен на сигурност са само мерките към момента. Следващите мерки са условни, поне от гледна точка на обхват.

В момента опитваме с широк спектър от инструменти - възмездни и безвъзмездни, банкови и извънбанкови, социални и икономически, да вкараме колкото се може повече пари в системата. В момента фирми страдат или заради ограничителните мерки, които им пречат да работят, или защото техните контрагенти в Западна Европа не работят. Живеем в хипотезата, че за тях това е основният проблем и след преустановяването на пандемията те могат да възстановят работата си. Първо се опитваме да помогнем на хората и второ, се опитваме да помогнем на фирмите да не фалират, защото една компания много трудно се създава отново. Тук основната тема е да помогнем на производствените предприятия. Защото един ресторант може и да затвори за месец или два и след отпадането на ограниченията да наеме персонал и готвач и да продължи да работи. Но фабрика се пуска много трудно, един фабричен работник, за да го обучиш да работи дори и ако е с подходящо образование, понякога са необходими месеци.

Следващият етап от мерките трябва да е свързан с икономическите шокове след пандемията. Ние предполагаме, че една голяма част от инструментите, които има в момента - кредити във всички възможни размери, ще се търсят и след това. Основната тема е как ще изглежда икономиката и как ще изглежда светът след пандемията. Задължително трябва да развием широка система за професионално обучение за хора, които си сменят професията и трябва да овладяват нови умения. Но в момента трябва да гадаем какво търсене на работна сила, какви хора от какви сектори на икономиката и в какви нови професии ще трябва да обучаваме.

Добрата новина е, че държавата има ресурс да помага. Към момента на пазара са мерки на стойност не по-малка от 6-7% от брутния вътрешен продукт. При нужда сме в състояние да удвоим обема и обхвата на мерките или съответно да са по-дълготрайни.

В състояние сме

да субсидираме

и социалната

система,

и здравната, тоест те да не работят в обичайния режим да се издържат от осигурителните вноски. И е благодарение на това, че години наред България е водила благоразумна бюджетна политика и влиза в това премеждие от изключително ниски дългови равнища. Това го напомням на всички, които в годините назад искаха да вземаме кредити и да харчим повече пари.

- БАН очерта 3 основни сценария - кризата свършва през май, през лятото или продължава дори до края на годината. Правителството по кой от тях работи?

- Ние на ден следим десетки анализи, изготвени както от български учени, така и от всички най-сериозни звена в света. За съжаление, това, което се случва в момента, е толкова непознато, че има ужасно разминаване в прогнозите. Най-оптимистичните са, че при затопляне на времето през лятото ще спадне броят на заразените и оттам ще може да има по-сериозно охлабване на противоепидемичните мерки и дефакто ще имаме бързо възстановяване на икономиката. До сценарии, в които на нас ще ни се наложи да живеем дълго време с тази заплаха. Икономическите сценарии следват медицинските, защото те предполагат абсолютно различни системи за функциониране на икономиката и изобщо за функциониране на обществото.

Много ми се иска да е истина този анализ, че с топлото време ще имаме стръмно слизане на броя на заразените в Европа и последният заразен човек на Земята ще бъде в началото на август някъде в южното полукълбо.

Но трябва да сме готови и за другите сценарии. Което означава от един момент нататък, някъде от края на май, да опитаме да продължим живота с максимална активност и умни ограничителни мероприятия - социално дистанциране, маски и пр.

Икономическите модели при всяка от тези ситуации са различни, но във всеки случай не очакваме да пострада производството на хранителна продукция и земеделието, защото от това безспорно ще има нужда на пазара. Но спадането в производството и търговията с останалите стоки, услугите, местата за забавление, туризма ще се случи. Вероятно ще има обаче ръст на други индустрии, свързани с изработването на предпазни средства, на фармацията. И това вече се случва.

Въпреки икономическия шок ние имаме десетки фирми, които се преориентираха и произвеждат това, което се търси както на българския, така и на международния пазар. България вече е в състояние да изнася защитни средства.

- А изнася ли?

- До десетина дни предпазните костюми и маски ще са задоволили напълно българския пазар и част от компаниите ще започнат с износа. Буквално за дни компаниите мобилизираха мениджмънта, научната мисъл и преориентираха производството си. Същото се случва и във фармацията, като

български

фабрики започват

да произвеждат

медикаменти,

за които е известно, че дават положителни резултати. IТ секторът след кризата ще е даже по-силен. Досега дори при наличието на електронни услуги не само държавни, но и в частния сектор много хора не желаеха да ги ползват. Сега, останали вкъщи, само за седмици се научихме да правим стотици неща онлайн и това ще продължи да се ползва. И заради това IТ браншът ще си увеличи дела, а българските кадри са изключително подготвени и гъвкави, за да реагират на ситуацията. Ще има обаче и бизнеси, които ще изчезнат, колкото и държавата да им помага и е спорно дали въобще трябва да им се помага дългосрочно.

- А как определяте кои са тези бизнеси и съответно да им помагате или не?

- Това е тема за след пандемията, сега помагаме на всички и целият спектър от мерки е отворен за всеки. Включително и мярката на Министерството на икономиката за бързи грантове за ликвидност до 10 000 лева. Но моето очакване е Европа да вземе решение да има един стратегически резерв от индустрии на собствена територия, за да може при криза да не е зависима от внос. Очаквам

ЕС да вземе

решение тези

възлови

индустрии да

се развиват на

нашата територия - машиностроене, фармация, текстил...

- Докато чакаме европейско решение, България опитва ли се да търси и привлече такива компании да инвестират тук след пандемията? Появиха се анализи, че всъщност заради този процес на завръщане от Азия страните от Източна Европа могат да излязат печеливши от кризата.

- Печеливши не зная дали ще сме, но имаме повече шансове. Най-важното е, че досега няма данни нито един от сертифицираните инвеститори в България да е заявил, че се отказва от инвестицията си. Което означава, че поне в средносрочен план бизнесите или са оптимисти, или считат, че България е добра дестинация за тях дори във времена на икономически турбуленции.

- Обмисляте ли въвеждането и на нови краткосрочни мерки за подпомагане?

- В момента обхващаме микропредприятията с до 15 души персонал. Те ще могат да получат между 3 и 10 хил. лв. на базата на един формуляр. Няма да пишат сметки и планове. Мярката е качена за обществено обсъждане и е част от пакета от онези 873 милиона, които препрограмираме. Тази мярка, която е на стойност 175 млн., може лесно да стане 275.

Редно е да има мерки и по отношение на по-големите. Но тук трябва да сме много таргетирани, за да подпомагаме тези големи предприятия, които имат потенциала утре да теглят икономиката напред, да генерират заетост и да създават продукт. Не можем да помогнем на всички. В момента анализираме на кои да помогнем, но тази мярка ще бъде приложена чак на границата между края на епидемията и икономическите шокове, които идват след това.

- България има ли възможности и сили да издържи този танц с пандемията до 2022 г., за когато са засега най-песимистичните сценарии?

- Този вариант вече предполага драстична промяна на качеството на живот. Това е един свят, който ние не знаем как ще изглежда, в който сигурно за да влезеш в някоя сграда, високотехнологични устройства ще мерят температурата, влажността на кожата и какви ли още не неща. Това ще е свят на изолирани и подозрителни хора с маски, в който не се здрависват. Такъв свят ни е трудно да си го представим социално как изглежда, не зная как можем да си го представим икономически.

- Имате ли представа каква част от икономиката на България в момента не работи заради мерките? Все пак една от основните критики срещу правителството е, че няма планиране на облекчаване на мерки.

- Първо, мерките в България са едни от най-либералните в Европа с изключение на Швеция. Но ги въведохме рано за разлика от останалите, които въведоха много по-драстични мерки, но на по-късен етап. Сега те водят разговор дали да отварят малките магазини за хранителни стоки, а в България не са затваряни. Те водят разговор дали да пускат строителството, селското стопанство, магазините за техника и какво ли още не. Ние не сме затваряли нищо. Имаме пакет от мерки в едната или в другата посока - разхлабване или затягане. Но няма вариант, дори при много добри данни, всички мерки да отпаднат отведнъж. Това ще се случва поетапно, като критерият ще е коя мярка крие най-малко рискове от предаване на заразата. Съзнавам, че е тежко, че хората в София искат да се качат на Витоша, имат нужда да ходят по парковете, да излязат на слънце, да се разходят с децата си. Тежко е ограничаването на правото на свободно движение, но в момента няма друг механизъм, който да ни гарантира в голяма степен неразпространение на заразата. По-конкретни решения може би ще могат да се вземат след Великден, когато ще са ясни и резултатите от масовото тестване. Но засега то не потвърждава фолклорното убеждение, че всички сме изкарали вируса и не знаем. Това, което четох за стадния имунитет, очевидно е доста спорна мярка и във всеки случай не важи за всички видове заболявания. Едва ли някой би могъл да разчита на стаден имунитет при СПИН или друга болест с по-тежки нива на смъртност.

- Как ще бъде заздравена и променена здравната система оттук нататък? Германия се дава като пример за всички останали заради големия брой лекари и легла.

- Ако погледнем данните за осигуреност с болнични легла, България е на второ място след Германия в ЕС. Така че нещо, което винаги е било критикувано - големият брой болници и легла, сега може да се окаже предимство. Това, което обаче се сочи като пример в Германия, не е само бройката, но и качеството. Очевидно тя разполага с много добре подготвен медицински персонал, много високо качество на апаратурата в болниците, но и изключително висока дисциплина на гражданите.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>