Баба Виолета в Старческия дом: Под катинар сме, но пак сме по-добре от останалите (снимки)

17.04.2020 12:40 Радко Паунов
Виолета Ангелова са грижи за градините в дома за стари хора в Пловдив. Снимки: Авторът
От 13 март домът за стари хора "Св. Василий Велики" е под катинар.
Обитателите излизат на въздух в двора на заведението и сядат по пейките - нещо, което не могат да правят хората, които са си в жилищата.
Виолета Ангелова не може да стои на едно място - грабва метлата и почва да бръска в двора на социалното заведение.

- Яденето ни ядене, носят ни лекарства - какво повече, пита 80-годишната вдовица

- 200 обитатели посрещат Великден с печено агнешко, дроб сарма и козунаци от превозвач

От 13 март вратата на дома за стари хора "Св. Василий Велики" в Пловдив е заключена с катинар. В двора пиле не може да прехвръкне. Обитателите се разхождат в градината, седят по пейките, дишат въздух, пият кафета.
"Не допускаме изобщо външни лица. Пазим обитателите ни, защото са в рискова група", категорична е директорката Нина Христова. Дори към дарителите, които идват преди Великден, тя стриктно изисква да носят маски, а продуктите - да отговарят на санитарните изисквания. Един от тях - голям пловдивски превозвач, обслужващ повечето автобусни линии в Пловдив, ще занесе точно на обяд в неделя 210 порции печено агнешко, дроб сарма, 100 козунака и 210 безалкохолни. Той е категоричен, че не желае да му се пише името.
"По-добре сме от тези, дето са в апартаментите си", казва Виолета Ангелова. От 6 години тя е един от 200-тата обитатели на дома на "Коматевско шосе". Всеки ден се грижи за цветята в градините. Годините й изобщо не личат.

- Как ще посрещнете Великден, баба Виолета?

- Притеснява ме, че нямам яйца. Внучката е в Първенец, но не я пускат да дойде до Пловдив да ми донесе. Има полиция. Тя работи на борсата. "Бабо, не мога да дойда". Казаха, че ще ни вапцат и раздадат. Аз обаче държа лично да си ги боядисам и да сложа на иконата. Такъв е обичаят.

- Заключени сте цял месец. Как ви се отразява това?

- Добре сме. Много по-добре от всички братя и сестри. Тук имаме двор, пейки, цветя. Правим си раздумки. Пием си кафенцето. Тези, които са в жилищата си, са като арестанти. А ние имаме възможност да излезем на въздух. Да си обменим някоя дума.

- Другите обитатели как понасят затегнатия режим?

- Не го усещаме изобщо. Приготвят ни ядене, носят ни лекарства. Какво повече? Храним се в столовата. Закуските ни - закуски, обядите - обяди, вечерите - вечери! Ако сме си у дома, да не би да е по-добре? Е, понякога намираме и кусури. На 12 март навърших шест години, откакто съм тук.

- Защо решихте да дойдете?

- Ох, миличко! Какво да ти кажа. Синът ми и снаха ми си отидоха. Дъщеря ми е женена в Гърция. И аз с инфаркт трябваше да остана сама между 4 стени в една къща. Мога ли да живея така? Внучките си имат своя живот. Не мога да ги задължа да ме гледат. 80 години навърших на 5 април. Ако не е тая градина, ще пукна. Като ме хване скуката, излизам и почвам да човъркам. Бях много болна, но сега се възстанових. Копая, поливам и сея цветя. Доволна съм - вода, ток, ядене, чистачки, санитарки, лекари - всичко ми е осигурено. Е, какво искаме на тая възраст? Да затрудняваме децата, няма смисъл. Те останаха без баща и майка моите внучета. Да ида и да им легна на ръцете, не става. Лятото си отскачам в Първенец по два-три месеца. На почивка ходя без пари. От това по-хубаво има ли?

- Пенсията стига ли?

- Имам 37 години стаж и то втора категория. Вдовица съм от 30 г. Заедно с тази на мъжа ми вземам 305 лева. В дома плащам 170 лева. И каквото ми остане - това е. В самостоятелна стая, защото се грижа за градината на дома. Екстра съм.

- Страхувате ли се от коронавируса?

- Нямаме в дома човек с такава болест. Много ни пазят.

- Как ти мина всекидневието?

- Сега е пролет и гледам да поливам и да копая лехите. От Гърция съм донесла семена за цветя. Като разцъфнат, елате да ги видите. 20 г. работих в Гърция. Гледах стари баби. Като останах вдовица и заминах. Бях в Атина, дъщеря ми е женена там.

- Доволна ли си от зетя?

- Как да съм доволна. Грък. Не ги обичам много. Но дъщеря ми си го хареса и се ожени. Така решила, не й се бъркам.

- Там животът не е ли по-хубав?

- О, разбира се. Те живеят. Преди Великден количките от супермаркетите са изтумбени от ядене. Купуват каквото видят. Като мине празникът, всичко хвърлят в казаните. Ядат на поразия и спят. И във всяка втора къща имат придружител.

- Не си ли потърси и ти някой гръцки дядо, докато беше там?

- Оо, опазил ме бог! Те ми изядоха душата, как да взема грък? Знаеш ли какви са разхвърляни. Единия чорап тук, другия - там. Ама на салтаната еша си нямат. Но и аз не им се дадох, след като научих езика им. Отидох на 56 години. В началото ме юркаха и ме работиха както си искат. Наемат ме уж да гледам бабата, а ме караха да слугувам и на снахата, и на сина, и на дъщерята. Вечер ми трепереха краката. Като научих езика, викам им - елате сега да ви кажа. "Ти вземаш 14 заплати и 14 пенсии. Аз не работя ли 24 часа у вас? Искам и аз!" И почнаха да ми плащат по 1000 евро на месец. Иначе държавата им се грижи за хората. За Великден, Богородица и Коледа винаги дава допълнителни пенсии.

- Сега за какво се молиш?

- За здраве. Да не ме болят краката. На Великден ще се съберем по двечки-трички. Раздадем си каквото правим. Иначе по стаите не си ходим. Завчера правих родопски клин. На Разпети петък съм на пълен пост. А на самия Великден ще ни дадат агнешко с дроб сарма. За какво да готвя? И винце си имаме. Ще прекараме и този ден.

Други от От Пловдив

Идея: Слагат виенско колело на Младежкия хълм в Пловдив, ще се вижда чак до Карлово

Преди време се обсъждаше на върха на най-високото тепе в града да има панорамен ресторант или църква Сега първо ще се търсят европари за изграждане на поливна система

Задържаха пловдивчанин, измамил двама пенсионери с 27 хил. лв. по схемата "Твой близък уби дете"

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 25-годишен мъж с инициали Р. З., че на 21 юни и 5 юли т. г. е извършил две телефонни измами, при които са пострадали двама мъже, на 77 г

Вижте тримата, били и заплашвали пловдивчанин заради чатове, сред тях и кметът на хисарско село

Гледат делото при закрити врати В Пловдивския районен съд бяха доведени 28-годишният Петър Истилянов, баща му Цвятко, който е кметски наместник на хисарското село Мало Крушево, и Валентин Джевизов

Министър Коритарова: До края на годината камерите на тол системата готови да засичат и скоростта

Поевтиняване на винетните такси няма да има, но не се предвижда и поскъпване, каза министърът на регионалното развитие Не можем на всеки участък да поставяме колчета

Бебето, с което майка му скочи от хотел в Кърджали, е със счупен череп и опасност за живота

Борят се да го спасят в най-голямата пловдивска болница  Със счупен череп и опасност за живота е бебето, с което майка му скочи от третия етаж на хотел в Кърджали

>