84-годишна с пневмония е инфектирана с COVID-19 в Смолян

17.04.2020 09:12 Валентин Хаджиев
В болница са настанени 10, от които 8 в МБАЛ-Смолян (на снимката) и 2-ма в МБАЛ-Мадан. Снимка Архив

84-годишна е последният случай на заразен с коронавирус в Смолян. Тя е с пневмония и е настанена е в инфекциозно отделение на областната болница. Така за Смолянска област до този момент с положителни проби са общо 29 души.

Според оповестени от Областния кризисен щаб данни най-много заразени са от община Смолян – 17 души, в Чепеларе – 4, в Мадан – 2, Девин – 2, Неделино – 3, Рудозем – 1.

В болница са настанени 10, от които 8 в МБАЛ-Смолян и 2-ма в МБАЛ-Мадан. Мъж и жена от Неделино, включени в общия брой, се лекуват в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

Според областния управител Недялко Славов причината за големия брой заразени се дължи на близостта на курорта Пампорово, голям брой хора, работещи в Западна Европа, които след обявяване на пандемията се прибраха по родните места, застаряващото население и ГКПП – Златоград.

Досега са направени общо 241 PSR теста- 174 са подадени от смолянската болница, 53 от РЗИ, 5 от болницата в Мадан, 6 от девинската и 3 от златоградската.

В лабораторията са извършени 300 бързи теста. На този етап анализът показва, че 14% от изследваните са се срещали с вируса.

„Вирусът циркулира в Смолян още преди обявяването на извънредното положение – от февруари, да не кажа и януари“, коментира директорът на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ д-р Марин Даракчиев.
Под карантина са 288 човека, като 35 от тях са контактни на болни.

Други от Регион

Общинарят Вълков от Пазарджик влезе в НС за 3 заседания, в почти всеки мандат има депутат за 1 ден (Обзор)

Само за 3 пленарни заседания ще е депутат в 50-ото НС Валери Вълков от Пазарджик. Досегашният общински съветник положи клетва на мястото на Екатерина Захариева

Майка се хвърли с бебето си от третия етаж на хотел, бягала от ревнивия си мъж (Обзор)

Детето е със строшен череп, жената останала невредима Експертиза ще покаже дали има психични проблеми Разследват опит за убийство 20-годишна жена скочи заедно с детето си на година и половина от

20-годишен водач е в болница след удар в камион на входа на Ягодово

Микробус се е блъснал в тежкотоварен камион на кръстовището на входа на пловдивското село Ягодово. 20-годишният водач на буса е откаран в болница, на този етап не е ясно какво е състоянието му

Замесените в побой и заплахи заради чатове кмет на хисарско село, синът му и негов приятел остават в ареста

Могат да направят нов опит да излязат на свобода пред Окръжния съд в Пловдив                                                                                                                           

Нови луксозни жилища от PIMK BUILD

Строителната компания ПИМК Билд е утвърдена с години опит и ви предлага нови, модерни сгради съчетаващи високо качество, стил и иновации. Доверете се на лидерите в бранша и открийте мечтания дом

>