Жената на Васил Божков и за Великден в ареста (Обзор)

16.04.2020 21:35 Светлана Йорданова
Елена Динева с един от адвокатите си. След решението на апелативния спецсъд тя ще бъде върната в ареста

Тя пак отиде лично в спецсъда, прекара 5 ч, но се отказа от последна дума

Елена Динева, жената на хазартния бос Васил Божков, ще прекара и великденските празници в ареста. След като миналата седмица спецсъдът отказа да я пусне, това направиха вчера и трима магистрати от апелативния специализиран съд. Решението им е окончателно и не подлежи на обжалване.

Преди да го чуе, Динева прекарала в сградата на съда малко повече от 5 ч. Тя пак се явила лично за разлика от другите арестанти, които участват в заседанията по скайп заради COVID-19. Според очевидци камионетка я докарала към 9,45 ч. После Динева чакала да я отведат в залата до 13,45 ч, тъй като съдиите са затрупани с жалби и само в четвъртък са гледали 11 дела по молби на 13 разследвани за участие в престъпни групи, принуда, незаконно държане на оръжие, наркотици и др.

Динева е обвинена по делото на Васил Божков, който е Обединените арабски емирства и прокуратурата чака екстрадицията му. Свидетели я сочели като най-доверения му човек, който от години бил в течение на всичките му дела.

Срещу Божков са повдигнати задочно 11 обвинения, сред тях ръководене на престъпна група, принуда, изнудване, търговия с влияние, опит за подкуп и др.

Преди седмица спецсъдът реши, че няма опасност Динева да се укрие, ако излезе на свобода. Но прие, че още не е отпаднала опасността на свобода тя да повлияе на свидетели или да извърши друго престъпление, което да попречи на разследването.
Динева била в добро състояние на духа. Говорила кратко пред магистратите в своя защита, без да хленчи. Накрая съдът й дал последна дума да каже какво иска, но тя не се възползвала. Апелативните съдии потвърдили мотивите на колегите си от предната инстанция като правилни и обосновани. Делото приключило малко след 15 ч с указание съдебната охрана да върне Динева в следствения арест.

В средата на февруари жената бе пусната на свобода срещу рекордна гаранция от 1,5 млн. лв., но апелативният спецсъд я отмени. От всички обвинени по делото "Божков" само бизнесменът Александър Тумапров, един от основателите на "Еврофутбол", е на свобода срещу гаранция от 1,5 млн.лв.

Апелативните съдии вчера трябваше да заседават и по жалба на бившия шеф на Комисията по хазарта Огнемир Митев за пускане на ареста, но делото е отложено. Причината е, че Митев се е отказал от двама адвокати, а третият се разболял. Митев е обвинен за участие в групата на Васил Божков и за дължностно престъпление, свързано с неиздаден лиценз.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>