18.IV.2015 г. Акушерка бие бебе, души го с ръце. 3,5 г. е под домашен арест

11.04.2020 06:00 Светлана Йорданова

Момиченце на 4 дни е било пребито от акушерка по време на нощно дежурство в болница в София, съобщава в броя си от 24 април 2015 г. в. “24 часа”. Емилия Ковачева е задържана. Ден преди това тя е разпитана в столичното Първо РУ. Обвинена е в опит за умишлено убийство. Акушерката е от Самоков и е арестувана за 72 ч с постановление на Софийската градска прокуратура. На 17 срещу 18 април 2015 г. тя е била нощна смяна в болницата, въпреки че работила и през деня. Била изморена и изнервена. Според прокуратурата момичето се е родило здраво. На 18 април към 20,30 ч то е преместено в друга болница. Там установяват, че е с черепно-мозъчна травма. На 21 април 2015 г. подават сигнал в полицията.

Невръстната Никол е била ударена поне 39 пъти от акушерката Емилия Ковачева между 1,49 и 3,12 ч на 18 април, показва разследването. На записи от камера се виждали притискания с ръце по главата на бебето и душене по шията. Имало и кадри, при които акушерката стояла така, че не можело да се види какво прави. Разследващите фиксират обаче силни разтръсквания, обръщане на бебето с главата надолу и др.

Преди смразяващите сцени да излязат наяве, лекарите се лутат в догадки. Първо смятат, че пеленачето има жълтеница, преливат му кръв заради нисък хемоглобин. В 18,30 ч на 18 април забелязват оток на лявото око на бебето, но решават, че се дължи на позата, в която е лежало. По-късно съдия констатира, че още в 6 ч на 18 април то е имало симптоми на тежката черепно-мозъчна травма, контузии и кръвоизливи и че лечението в родилното се е забавило. Чак към 20 ч детето е било прехвърлено в друга болница - “Токуда”, където е спасено.

Мотивът на акушерката да посегне на детето до днес остава неизвестен. Според съда Ковачева няма психично заболяване и може да носи отговорност за действията си. Не страда от синдрома бърнаут (прегряване и емоционално изтощение в работата). Според магистрати тя е посягала и на други новородени, но обвинения за това няма. Ковачева отрича всичко. Казва, че сигурно някой друг е посегнал на Никол. Едва в последната си дума пред Софийския градски съд тя заявява, че съжалява, но “времето не може да се върне назад!”. Твърди, че се е поболяла, била в депресия и имала заболяване на щитовидната жлеза.

Последиците за детето обаче са още по-големи, тъй като то отключва тежко заболяване. (Виж долу.)

Малката Никол се ражда напълно здрава, с ръст 52 см, тегло 3,230 кг и обиколка на главичката 34,5 см. Рожденият ѝ ден е 14 април. Тази година тя ще направи 5 г. Сега не ходи на градина. Освен мама и тате за нея се грижат баба и дядо, твърдят близки на семейството.

“Ковачева е проявила ярост и садизъм. Стореното от нея се отличава с жестокост”, заявява прокурорът Николай Христов в съда и иска 12 г. затвор за акушерката. На 15 септември 2017 г. тя е осъдена на 18 г. затвор.

“Каквито и да са били причините, подтикнали подсъдимата, няма нищо, което да оправдае това поведение и да омаловажи стореното - пише съдия Владимир Астарджиев в мотивите към присъдата. - Подсъдимата е демонстрирала безчовечност, жестокост и пълна незаинтересованост за основните права на другите - включително правото на живот.” През ноември м.г. наказанието е намалено на 16 г. от апелативния съд.

Ковачева  от 3 г. и 6 м. е под домашен арест, делото е във Върховния съд

400 000 лв. обезщетение трябва да плати акушерката Емилия Ковачева на родителите на малката Никол. Това е решението на съдиите от градския и от апелативния съд, които я признават за виновна за опит за убийство.

Сега делото е във Върховния касационен съд (ВКС). Насрочвано е 2 пъти, но заседанията са отлагани - веднъж заради болен адвокат и втори път заради въведените ограничения за гледане на дела при епидемията от COVID-19. Датата за следващото заседание ще зависи от това кога мерките срещу коронавируса ще бъдат разхлабени.

Ковачева е под домашен арест в дома на родителите си в Самоков, които са пенсионери. Мярката ѝ за неотклонение не е променяна от 24 септември 2015 г. По закон дните под домашен арест се броят за излежани. Ако Ковачева бъде осъдена и от ВКС, те ще бъдат приспаднати от окончателното наказание и на практика тя ще лежи по-малко.

Акушерката е вдовица с 2 дъщери. Те не ходят в съда. Там почти винаги са техните баба и дядо и родителите на малката Никол - Станислава и Румен. Те не си говорят. Да застанат очи в очи за всички, е изпитание, а и натрупаната болка е твърде силна.

Знае се, че акушерката е работела извънредно. Вземала е по две 12-часови смени, въпреки че професията ѝ е “рискова”. Първият съд отбелязва, че така тя е спестявала разходи за пътуване до Самоков. Колегите ѝ твърдели, че графиците били съгласувани с нея. През март 2015 г. Ковачева поела седем 24-часови дежурства, а до деня на посегателството над детето - три. Според апелативния съд инспекцията по труда е установила многобройни нарушения на трудовото законодателство, които “в значителна степен са улеснили” престъплението.

Една от камерите улавя боя

Видеозаписите от камерата в родилното на болницата, в която отива майката на Никол, са основното доказателство срещу акушерката Ковачева. Свалени са записи и от други камери, но те нямат отношение към обвинението, защото детето не е местено. В родилното е имало 5 новородени.

“Камерата дава широк обхват на всичко, което се е случило”, казва Мария Даскалова, адвокат на родителите на детето. Съдиите отхвърлят твърденията на защитник на Ковачева, че записите са манипулирани. Те са гледани и от нов адвокат на акушерката през 2019 г.

След 2 г. Никол отключва епилепсия

2 г. след побоя при детето се отключва епилепсия. Стига се до пристъпи. Според последната експертиза по делото Никол е добре, но трябва да се наблюдава. Не е изключено във ВКС да бъде поискана нова - за актуалното ѝ състояние. Родителите на Никол са притеснени - ако не ѝ дават хапчета, тя може да направи епилептични гърчове. С тях обаче има риск да се увредят черният дроб, бъбреците, яйчниците. “В параграф 22 сме”, каза веднъж бащата. Д-р Радка Масларска, която е лекувала Никол, през октомври 2016 г. заявява, че детето ще е “под лекарско наблюдение до живот”.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>