Шведка, сменила 3 пъти името си, и сириец осъдени за фалшиви пари

10.04.2020 07:15 Светлана Йорданова
Шведката и сириецът са хванати с парите на летище София. По-късно заминали.

Шведка, която е сменила името си 3 пъти, и неин приятел сириец са осъдени по време на извънредното положение за пренасяне на фалшиви пари през границата.

Дженижър Джоана Бьорклунт и Лоранс Хадат са получили по 2 г. и половина условно, научи “24 часа”. Софийският апелативен съд е отменил оправдателните присъди, наложени на двамата на 16 юли 2018 г. от градския съд.

Шведката е заловена на аерогара София при опит да пренесе 76 банкноти по 100 евро, емисия от 2002 г., за които експертиза показала, че не са истински. Валутата била намерена в багажа при проверка към 12,30 ч на 6 август 2012 г. на Терминал 2 на летището.

Дженифър и Лоранс, който е сирийски гражданин, но живее в Швеция и е женен за българка, пристигнали в София на 1 август 2012 г. и отседнали в хотел. После занимали при познати в Хасково и на 5 август се върнали.

Според прокуратурата по време на престоя си в България двамата се снабдили с фалшиви пари, които Хадат опаковал във вестник и сложил в куфара на спътницата си. На границата на път за Швеция през Виена и Берлин Дженифър чекирала багажа, но не заявила, че пренася банкноти. Според адвоката тя не знаела за парите в куфара й.

По делото имало данни, че в багажа са намерени и 50-еврови банкноти. По две от тях и една от 100 евро са открити 4 пръстови отпечатъка от показалеца и палеца на дясната ръка на Хадат и от палеца и дланта на лявата му ръка.

Делото е внесено в градския съд на 23 ноември 2015 г. Първоначално двамата са оправдани с мотива, че уликите са само косвени, не доказват връзка на Хадат с иззетите пари, а присъдата не може да почива на “колебливи изводи”.

Протоколът за доброволно предаване на банкнотите не отговарял на изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс. Компюрите не били описани както трябва, имало и разлики в броя на банкнотите в 3 от документите по делото.

На 24 март т. г. апелативният съд обаче е отменил решението на градския съд. Мотивите още не са публикувани.
Присъдите на Дженифър и Лоранс са с 5-годишен изпитателен срок.
Шведката в момента се подвизавала с друго име. Тя е с висше образование и се води неомъжена. Досега не е осъждана.

Сириецът също е с чисто минало, женен е и има основно образование. Двамата имат право да обжалват пред Върховния касационен съд.

Фалшивите банкнотите са отнети в полза на държавата и засега се съхраняват в БНБ. След окончателното приключване на делото фалшификатите ще бъдат унищожени.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>