Нападателят на дядото от Гара Лакатник лежал 8 г. в затвора, излязъл преди 2 месеца

07.04.2020 14:36 Светлана Йорданова
Задържаният за нападението е лежал в затвора, след като му обединили няколко присъди.

Кметът: Обраният Стоян е добре, но е стресиран

47-годишният рецидивист, който нападна пенсионер в с. Гара Лакатник, е бил пуснат от затвора на 3 февруари т. г., след като излежал 8-годишна присъда за кражби и грабеж.  

Той е ограбил дядо Стоян в къщата му в махала Държанчова нива. Вмъкнал се в дома на жертвата посред бял ден на 1 април, ударил го с дръжката на пистолет в слепоочието, стрелял във въздуха и наредил: "Давай парите. Знам, че имаш!"

Пострадалият възрастен мъж е в шок, но в селото твърдят, че се възстановява.

Нападателят е отведен по обед днес в Софийския окръжен съд с маска и ръкавици като презпазна мярка от коронавируса. Прокуратурата е поискала той да бъде оставен за постоянно в ареста и съдът го е сторил. Решението е обявено преди 14 ч днес. 

При нападението в къщата в Държанчова нива бандитът още с влизането се сопнал на стопанина: „Седай тука, нема да шаваш“, "Всичко знам, знам кога взимаш пенсия“, "Давай парите, ще те трепа“.

Изчезнал с 89 лв. и мобилния телефон на Стоян. Преди да си тръгне го предупредил да мълчи: "Да не си посмял да се обадиш на полицията, аз пак ще се върна“, казал той. И повторил, че ако каже на някого за случилото се, че го "трепе".

В махалата Стоян бил сам, наоколо нямало жива душа - ни кой да помогне, не да го защити. Мъжът не посмял да се обади в полицията, но след 2 дни споделил с позната какво е станало и жената се обадила в полицията.

На 3 април нападателят бил задържан.

"Той не е от нашето село, а някъде от Елисейна, но сестра му живее тука. Преди 3-4 месеца го пуснаха от затвора. От полицията в Своге идваха да го проверяват. Предупредиха го да внимава и да не напада възрастни хора. Но ето - обрал е паричките на човека, което е на около 75 г. В махалата, дето живее, вече няма хора", разказа пред "24 часа" кметът на селото Иван Илиев.

Според него пострадалият Стоян е "физически добре, но е в стресиран". Бил интелигентен човек. "Сигурно по една книга чете на ден", казва кметът.

"В Лакатник обикновено не се случват такива неща. Дори и кражби няма", твърди кметът.

Освен за грабеж нападателят е обвинен за грабеж и незаконно държане на 17 патрона за ловна пушка. Според разследването при нападението той е използвал сигнално-газов пистолет „Blow Compact”.

Други от От страната и света

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

>