Ани Владимирова: Дръжте се заети у дома, не оставайте по пижама и внимавайте със стреса - сваля имунитета!

03.04.2020 23:44 Мила Гешакова

Заключени вкъщи емоциите могат да стигнат ефекта на тенджера под налягане, казва психологът

- Няма ли и тъмна страна ефектът от всекидневните тревожни медийни послания около коронавируса и принудителната изолация, г-жо Владимирова? Вече се заговори за семейни скандали, изнервени родители, напляскани деца, дори разводи.

- Тази криза поставя хората в много тясно пространство, в което емоциите ескалират бързо, ефектът е като при тенджерата под налягане.

Защо се случва това?

В криза при повечето хора първичната реакция е напрежение, тревожност, желание за справяне. Става на принципа, ако не мога да подредя живота си, започвам да подреждам хората, отношенията, вещите, поведението.

Не бива да пропускаме и факта, че всичко се случи доста бързо и рязко. Като да превключиш внезапно от висока на ниска предавка -

бучи, вдига

оборотите, може

да скъсаш

ремък

Никой не е психически подготвен. Нямаме опит в такива ситуации, нямаме и идея как да планираме ресурсите и поведението си. Неяснотата поражда тревожност, която няма разрешение. Затова много хора започват да заливат с емоциите и дискомфорта си най-близките.

- “Съпрузи спят поотделно да не се заразят, но люто се карат по дребни поводи”, написа преди дни “24 часа”. Има и случаи на насилие и емоционален тормоз у дома. Ще пренареди ли извънредното положение приятелските и семейните отношения?

- То вече ги пренарежда. От една страна, много хора, които отдавна не са били в контакт, все по-често се чуват и разговарят по-задълбочено. Тук е валиден принципът на сплотяването при външна опасност.

Други хора започнаха да игнорират контакти, поради усещане за насаждане на напрежение, тежки мисли, тревожност.

В семействата бързо лъсват различните стратегии за справяне със ситуацията. Единият партньор има нужда да действа и да измисля как да превъзмогне проблемите, другият се отчайва и изпада в паника, трети блокира... И ако досега двойката можеше да съществува, без да е екип, по инерция, то сега

изпъква ефектът

“орел, рак

и щука”

Липсва разбирателство за начините на действие и предпазните мерки.

- Психиатри твърдят, че тревожните разстройства и паническите атаки са зачестили заради мерките. Така ли е?

- Проблемните състояния като панически атаки, натрапливости, хранителни разстройства, други зависимости ескалираха. Дори усещанията за самотност и безсилие в момента започнаха да водят до генерализирана тревожност.

Обяснимо е по две линии: едната е свързана с базовото поведение на тези хора, а другата - с биохимията на тялото. От една страна, хората с подобни страдания, свикнали да се справят с тях чрез свои ритуали и поведение, рухват, защото в новата ситуация нямат ресурс да си изработят нови механизми. Ограничена е личната им свобода, дори не могат да се движат и спортуват.

Колкото до биохимията, адреналинът и норадреналинът, които се произвеждат в големи количества при стрес, много бързо отключват симптоматиката, която преживяващ панически атаки човек познава добре. Затова е от изключително значение какво правим за всички тези хора! Тъкмо по тази причина www.e-therapy.bg отвори много повече часове за онлайн консултиране.

Стресът произвежда психосоматика. Не случайно в българския език има изрази като: “Буца в гърлото”, “Тежи ми на гърдите” , “Имам топка в стомаха”, “Главата ми е в менгеме”. Хората започнаха натрапливо да си мерят температурата и да си следят телата за симптоми. Сякаш всеки момент очакват гилотината да падне отгоре им. Това затваря стресовата верига и човек наистина може да се почувства болен. Имунитетът спада, когато е в компанията на стреса. Затова е важно да се опитваме да гоним тези мисли с активност и да комуникираме повече. Да влагаме логика.

- Могат ли напрежението и страхът от заразата в условия на ограничения да отключат съпротива към мерките, дори агресия и насилие?

- В кризата първоначално действа страхът и той може да дисциплинира хората. Сега инстинктът за оцеляване се свързва със страха от вируса. Но не след дълго, когато се изчерпи ресурсът на хората и в материален и в психичен план, страхът ще почне да се измества в посока към другия тип оцеляване - откъде ще намерим средства, с какво ще се грижим за децата си, какво ще сложим на масата? В тези моменти ескалират неподчинението, агресията, престъпността. Затова е важно всеки да премисли какво може да си позволи и кога да потърси помощ. И да не забравяме -

ние сме

стабилни, когато

можем да се

справяме

с трудности

- Национална черта е, че под заплаха и натиск българите се консолидират. Добър водач ли е страхът в бедата?

- Страхът е достатъчно силен тласък за активност, но добър “водач” е този, на когото имаш доверие, който знае през какво и накъде те води и каква цена имате ресурс да платите заедно! Неубедителност във всеки един от тези елементи може да напише историята на Априлското въстание и Ботевата чета...

- На българите дисциплината винаги е куцала, както впрочем при всички южноевропейски народи. Лично смятам, че има промяна, че повечето хора спазват правилата в ограниченията на пандемията. Съгласна ли сте?

- Има голяма промяна в момента и голяма част от обществото се придържа към взетите мерки. Неприятна тенденция е, че започва да се трупа напрежение между хората заради различните им възгледи. Сега повече от всякога е нужно да се научим да се чуваме, да споделяме емоциите си, да отключим емпатията, да си сътрудничим.

- Появиха се коментари, че кризисната ситуация у нас е преувеличена, че е можело в тази ситуация да се пипа с по-меки ръкавици. Склонен ли е българинът под заплаха да преувеличава?

- Принципно сме склонни. Неслучайно си имаме поговорка “На страха очите са големи! И другата: “Око да види-ръка да пипне”. Но в рискови ситуации като днешната няма много време за съмнения - трябват решения и реални действия. Имаме и поговорка “Страх лозе пази”, а аз бих си позволила и да перифразирам “Ситият на гладния не вярва” в “Здравият не си представя какво е да е болен”.

- Според проучване на “Алфа рисърч” младите са по-тревожни и уплашени от по-възрастните. И по-стриктни в спазването на мерките. Дали?

- Възрастните хора са преживели бедност, режими, празни рафтове, липса на средства, ограничения от различен порядък. Познават простички условия на живот. Затова немалка част от тях в момента няма да са паникьосани.

За младите загубите са много, и то наведнъж! Което обяснява и по-големия страх у някои от тях. Дали по-стриктно спазват мерките, не мога да съм сигурна, но когато съм работила тренинги, ми е правило впечатление, че младите са свикнали да се движат по алгоритъм и това им дава сигурност, че “ще решат задачата”. Докато, нашето поколение все подозира, че ни се казва едно, има се предвид друго и се цели трето. Ясно е до какво поведение води.

- Има обаче сигнали от родители, че дистанционните уроци не се радват на висока посещаемост, а призивите “Останете у дома” най-слабо ги чуват тийнейджърите.

- Дистанционните уроци прохождат в сложна ситуация и стрес за всички страни в процеса. А посещаемостта зависи от възрастта на децата. Голям дял от учениците в начален и среден курс са много отговорни - това споделят родители. Самите деца имат нужда от рамката, в която са свикнали да функционират, и си искат класните стаи. Сега започнаха да преоценяват колко им е скъпо училището. Но много майки и татковци на тийнейджъри споделят, че те се бунтуват дори срещу маските и употребата на дезинфектанти и че сякаш не осъзнават какво точно се случва. Но и това е нормално - те са

поколение, което

не е лишавано

от нищо, не е

имало пречки,

не са преживявали фрустрация. Тази ситуация сега има шанса да ги дисциплинира и научи да са подкрепа в семействата си.

- Ако извънредното положение продължи много дълго, какви ще са последствията върху психиката на хората?

- В кризата първоначално има шок, след това мобилизация и полагане на усилия, за да се запази баланс, доколкото е възможно, във функционирането на индивида. Ако не успее, настъпва дистрес, който е с различни последствия при всеки един. Може да е крайна изолация и потъване в депресивен епизод, може да е свръхреактивност, трудно овладяване на емоциите, рисково поведение. От друга страна, такива кризи могат да провокират креативност и изобретателност. Ще се учим в движение.

- Вашите професионални съвети към затворените у дома?

- Дръжте се заети. Направете си график и не оставайте по пижами. Създайте си “котви”, които да ви държат в ритъма на денонощието. В определени часове - регулярни дейности (от обаждане на старата ви майка до проверка на днешната изпята песен от любимия ви изпълнител).

Препоръчвам на семействата да имат един час, в който детето им да чете на глас интересна и за възрастните книга (“Приключенията на Лукчо”, “Тошко Африкански”, “Антон и Точица”...). Това споява семейството и оставя различни от всички други, но положителни спомени от този период. На необвързаните - да опознаят някого и да потърсят сродната си душа.

Не прекалявайте с четенето на материали за пандемията. Има много провокации, целящи насаждане на още повече страх. Ограничете се до официалните източници, за да се ориентирате в точните мерки.

Спортувайте, доколкото е възможно у дома.

Намерете обучение онлайн, което ви интригува. Спомнете си за хобитата, които ви релаксират и са изпълними вкъщи.

Говорете повече с хора, които могат да превключват на различни теми и с които можете все още да се усмихвате или да се почувствате добре.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>