5G и COVID-19 - новата перфектна двойка на конспиративните теории

02.04.2019 16:27

Със сигурност сте попадали на всякакви информации тези дни, например “5G отслабва имунитета и разболява хората с коронавирус”. Ако ви се е сторило правдоподобно - не, не е

“Можем спокойно да обявим 1 април за Ден на медийната грамотност. Това е единственият ден в годината, когато хората се замислят дали нещо, написано в социална мрежа или медия, е вярно.” Това е коментар от фейсбук. Със сигурност сте попадали на всякакви информации за COVID-19 тези дни, например “5G отслабва имунитета и разболява хората с коронавирус”. Много е вероятно да сте попадали на редица подобни изказвания или заглавия в интернет пространството. Ако ви се е сторило правдоподобно - не, не е. Идеята е оборена от различни институции, както и презумпцията, че мобилните мрежи са вредни за човешкото здраве.

Игра на асоциации

Единственото доказателство, което тези “новини” дават, е, че няколко месеца преди да избухне пандемията с COVID-19 в китайския град Ухан и в Северна Италия започват да работят първите мобилни мрежи от пето поколение, познати повече като 5G. Тезите продължават, че високите честоти на новите антени спират кислорода да достига мозъка чрез хемоглобина. Което водело до кислородна недостатъчност и така се припокрива със симптомите на коронавируса. Другото модерно твърдение е, че операторите в засегнатите области изключили 5G мрежите, с което рязко намалял броя на заболелите и починалите. С други думи, създателите на конспиративна теория, които свързаха COVID-19 и 5G, си играят на асоциации и напасват твърденията, за да изглеждат правдоподобни.

Единственото вярно от всичко изброено по-горе е, че наистина в тези региони в края на миналата година и началото на настоящата започват да работят 5G мрежи, достъпни за потребителите. Всичко останало остава в сферата на фантазиите.

Липса на връзка

Първоизточникът на COVID-19 е локализиран отдавна – т.нар. “мокър” пазар с разнообразни живи животни, които се продават и консумират от китайските граждани. Коронавирусите най-често се срещат основно в животни и подобно място е идеално за нейното разпространение. Няма доказана връзка и между 5G и имунната система. Официалните институции в САЩ отричат да има такава. Федералната комисия по съобщенията, Агенцията за опазване на околната среда и Администрацията по храните и лекарствата в Щатите обявиха, че новата технология е безопасна за здравето.

Световната здравна организация (СЗО) също многократно е заявявала, че мобилните мрежи и радиовълните не са опасни за човека и биологичните организми, ако се спазват установените ограничения. За тях, малко по-надолу.

Отделно, конспиративната теория твърди, че проблемите в Ухан се дължат на ползването на милиметрови вълни (60GHz). 5G мрежата в Китай обаче е базирана на честоти, които са по-близки до тези на 4G. По същия начин стоят нещата и с изключването на технологията. Потенциални тестове може да бъдат спирани заради изолацията и икономическата стагнация, но всъщност Huawei дори инсталира допълнителни 5G мрежи в болниците в Ухан и други засегнати градове по време на пандемията.

Стара конспирация на нов глас

Конспирацията за 5G може да се проследи още с първите стъпки на новото поколение мобилни мрежи. 5G и COVID-19 се оказаха новата перфектна двойка на конспиративните теории не за друго, а защото широката аудитория знае малко за едната и почти нищо за другата. Сега, в условията на пандемия, темата успява да резонира доста добре, защото използва максимално страха и неинформираността на хората.

За COVID-19 научаваме нови неща всеки ден, заплащайки висока цена за това знание. Онлайн пространството, където се пренесе човечеството през последните седмици, е залято всеки ден с нови открития за заразата и вируса, който го причинява. Учените не спират да работят, за да намерят начин да се справим устойчиво и дългосрочно със заплахата COVID-19. Във всички техни проучвания никъде не се споменава новата технология и мрежите от пето поколение. Единствено съмнителни сайтове и фейсбук групи бълват псевдонаучни твърдения, свързвайки две невъзможни за свързване неща. А инфлуенсъри къде заради невежество, финансови стимули или просто за популярност и по-висок рейтинг разпространяват подобни небивалици.

Тезата, че 5G е вредно за здравето, също не е издържана по-принцип. СЗО обяви, че радиовълните в целия диапазон от 10KHz до 100GHz не са опасни, ако се спазват пределните препоръчителни нива на излъчване. Всички държави от ЕС и повечето в света ги спазват. В България, ограниченията са доста по-строги от препоръчителните. По закон целият радиофон, включително и мобилните мрежи, трябва да се съобразява с между 45 и 100 по-строги норми в сравнение с препоръчаните от Международната комисия за предпазване от нейонизираща радиация (ICNIRP). ICNIRP е международният орган, който оценява рисковете за здравето от радиопредаванията и за определянето на максимални препоръчителни нива на електромагнитни излъчвания, включително относно 5G мрежата, най-високочестотната версия на телекомуникационния стандарт.
ICNIRP обяви наскоро резултати от мащабно и продължило 7 години проучване на новата технология. 5G мрежите са безопасни според международния орган, който за първи път от над 20 години.
“Ние знаем, че общността е загрижена за безопасността на 5G и се надяваме, че актуализираните указания ще помогнат на хората да се успокоят”, каза д-р Ерик ван Ронген, председател на ICNIRP.
На практика тази форма на 5G, която вече се използва в САЩ и навлиза и в Европа, има нива на облъчване значително под препоръчителния максимум.

По-високите честоти взаимодействат по различен начин с органичната тъкан. При тях повече енергия се разсейва на повърхността и прониква по-малко, което означава, че новите стандарти обръщат внимание на лъчението, погълнато от телата, а не просто изложено върху тях.

“Най-важното е, че основната оценка на риска за здравето е непроменена”, каза д-р Джак Роули, старши директор за изследвания и устойчивост в GSMA - индустриалният орган за мобилни мрежови оператори. “Границите, които имахме поставени през 1998 г., все още са предпазващи и сега”, добави той.

Приоритет за всички

Мобилните мрежи от пето поколение са важен приоритет за почти всички държави по света. Част от търговската война между САЩ и Китай и санкциите срещу Huawei са именно, за да се спре бързото развитие на 5G, в която надпревара Пекин води.

Европейският съюз планира да задели мащабни средства по новите програми за развитието на технологията. Само по “Свързана Европа” (CEF2 Digital) са предвидени 3 милиарда евро за първите 3 години към 5G проекти. Новото поколение мобилни мрежи ще бъде интегрална част от транспортните коридори и ще се превърнат в кръвоносни съдове за европейската икономика.

5G ще предостави не само по-бърза мобилна връзка, но ще позволи да се свържат много повече устройства. Като комуникацията между тях ще става в реално време без забавяне. Това ще отключи технологии като истински автономни коли, масово ползване на безпилотни дронове и много други. Както и ще отпуши още повече различни дигитални услуги като дигитално образование, дистанционна работа и др. Ползата от които всъщност започваме да усещаме именно покрай социалната изолация в опит да се преборим с COVID-19 пандемията.

Други от От страната и света

Пак спор дали трябва да има винетки за околовръстното в София. Няма да ги въвеждат

Преди 4 години пак имаше същия казус, тогава Борисов като премиер прати шефа на АПИ да вика по площадите, че хората няма да плащат Да има ли винетки за околовръстното шосе на София - този въпрос

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки"

Младата видинска писателка Виктория Топалска представи втората си книга „По(д)правки". Тя включва разкази, вдъхновени от живота, съобщи БТА.  Темите са много различни

Тайланд се опитва да стане азиатската столица на хазарта

Новото тайландско правителство на Петонгтарн Шинаватра, дъщеря на магната и бивш премиер Таксин Шинаватра, избрано преди едва няколко седмици, се зае активно да реализира един стар план

Евтим Милошев: Приходите през летния сезон са повече, но и проблемите са повече

Летният сезон тази година е в повече – повече приходи, повече туристи, поне официалните статистически данни го показват. Но и проблемите са повече от преди

Гласуват утре оставката на шефа на общинския съвет в Руен

Общинските съветници в Руен ще гласуват оставката на председателя на Общинския съвет (ОбС) Исмаил Осман, който преди дни стана водач на листата с кандидати за народни представители на "ДПС - Ново

>