Да работим заедно, за да победим епидемията на COVID-19

02.04.2010 00:51 Н. Пр. Си Дзинпин
Си Дзинпин

Основни бележки на Н. Пр. Си Дзинпин, Президент на Китайската народна република, на Извънредната среща на върха на лидерите на Г-20, Пекин, 26 март 2020 г.

Ваше величество крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, скъпи колеги, хубаво е да се присъединя към вас. Нека започна с това, че изразявам искрената си признателност към Негово величество крал Салман и към Саудитска Арабия, че свършиха огромна работа в комуникацията и координацията, за да направят тази среща на върха възможна.

Изправени пред епидемията на COVID-19, което изненада всички ни, китайското правителство и китайците бяха непоколебими, когато поехме тази трудна задача. От първия ден на нашата борба с епидемията ние поставихме живота и здравето на хората на първо място. Ние действахме според общия принцип за укрепване на доверието, засилване на единството, осигуряване на научнообоснован контрол и лечение и налагане на целеви мерки. Мобилизирахме цялата нация, създадохме механизми за колективен контрол и лечение и действахме с откритост и прозрачност. Борбата, която водихме беше една народна война срещу епидемията. Ние водихме усилена борба и дадохме огромни жертви. Сега ситуацията в Китай се движи стабилно в положителна посока. Животът и работата бързо се връщат към нормалното. И все пак няма начин да спрем да бъдем бдителни и предпазливи или да отпуснем контрола.

В най-трудния момент на нашата борба с епидемията Китай получи помощ от много членове на международната общност. Този израз на приятелство винаги ще бъде помнен и почитан от китайския народ.

Основните инфекциозни заболявания са враг на цялото човечество. Докато говорим, епидемията на COVID-19 се разпространява по целия свят, като представлява огромна заплаха за живота и здравето и носи огромно предизвикателство за глобалната обществена здравна сигурност. Ситуацията е тревожна и смущаваща. В такъв момент е наложително международната общност да укрепи доверието, да действа единно и да работи заедно с колективен отговор. Трябва всестранно да засилим международното сътрудничество и да насърчаваме по-голямо взаимодействие, за да може човечеството в единство да спечели битката срещу това голямо инфекциозно заболяване.

За да се случи това, бих искал да отправя четири предложения.

Първо, ние трябва да бъдем решителни в борбата с цялостната глобална война срещу епидемията на COVID-19. Общността на нациите трябва да се придвижи бързо, за да спре разпространението на вируса. Във връзка с това предлагам срещата на министрите на здравеопазването на Г-20 да се свика възможно най-бързо, за да се подобри обмена на информация, да се засили сътрудничеството в областта на лекарствата, ваксините и епидемичния контрол, за да се пресекат трансграничните инфекции. Членовете на Г-20 трябва съвместно да помагат на развиващите се страни с по-слаби системи на обществено здраве за подобряване на тяхната подготовка и реакция. Предлагам, с подкрепата на Световната здравна организация, G20 COVID-19 инициатива за съдействие на по-добър обмен на информация и координация на политиките и действията. Водени от визията за изграждане на общност със споделено бъдеще за човечеството, Китай ще бъде повече от готов да сподели нашите добри практики, да проведе съвместни изследвания и разработка на лекарства и ваксини и където можем да предоставим помощ за страните, засегнати от нарастващата епидемия.

Второ, на международно ниво трябва да направим колективен отговор за контрол и лечение. Това е вирус, който не зачита граници. Епидемията, с която се борим е наш общ враг. Всички трябва да се обединят заедно за изграждането на най-силната глобална мрежа за контрол и лечение, такава каквато светът никога не е виждал. Китай създаде своя онлайн център за познания на COVID-19, който е отворен за всички страни. Задължително е държавите да обединят своите силни страни и да ускорят изследванията и разработването на лекарства, ваксини и способности за тестване с надеждата да постигнат ранен пробив в полза на всички. Необходими са и дискусии относно създаването на регионални механизми за връзка при извънредни ситуации, които да позволят по-бързо реагиране при извънредни ситуации свързани с общественото здраве.

Трето, ние трябва да подкрепим международните организации при изпълнението на техните активни роли. Китай подкрепя СЗО във водещите й глобални усилия за разработване на правилни, научно обосновани контрол и лечение, както и за минимизиране на трансграничното разпространение. Призовавам членовете на Г-20, с подкрепата на СЗО, да повишат обмена на информация относно епидемията и да популяризират протоколи за контрол и лечение, които са всеобхватни, систематични и ефективни. Платформата на Г-20 за комуникация и координация може да се използва за засилване на политическия диалог и обмен, а своевременно може да бъде свикана среща на високо равнище във връзка с международната обществена здравна сигурност. Относно Китай, ние ще се радваме да се присъединим към други страни и да увеличим подкрепата за съответните международни и регионални организации.

Четвърто, трябва да засилим международната координация на макроикономическата политика. Епидемията наруши производството и търсенето по целия свят. Страните трябва да използват и координират своите макро политики, за да противодействат на отрицателното въздействие и да предотвратят световната икономика да изпадне в рецесия. Трябва да прилагаме силни и ефективни фискални и парични политики, за да поддържаме валутните си курсове стабилни. Трябва да координираме по-добре финансовото регулиране, за да поддържаме глобалните финансови пазари стабилни. Трябва да поддържаме стабилни световните индустриални вериги и веригите за доставки. Това, което Китай ще направи в това отношение е да увеличи доставките си на активни фармацевтични съставки, неща за ежедневни нужди и антиепидемични и други доставки на международния пазар. Нещо повече, ние също трябва да защитаваме жените, децата, възрастните хора, хората с увреждания и други уязвими групи и да осигурим основните потребности на хората. Китай ще продължи да води проактивна фискална политика и разумна парична политика. Ще продължим да напредваме с реформите и отварянето, да разширяваме достъпа до пазара, да подобряваме бизнес средата и да разширяваме вноса и инвестициите в чужбина, за да допринесем за стабилна световна икономика.

Искам да призова всички членове на Г-20 да предприемат колективни действия - намаляване на тарифите, премахване на бариерите и улесняване на безпрепятствения търговски поток. Заедно можем да изпратим силен сигнал и да възстановим доверието за глобално икономическо възстановяване. Г-20 трябва да изготви план за действие и незабавно да създаде механизми за комуникация и институционални договорености за координация на антиепидемичната макро политика.

Уважаеми колеги, сега е решаващ момент, време да се изправим, да отправим предизвикателство и да действаме с бързина. Убеден съм, че посредством солидарност и взаимопомощ ще надделеем над тази епидемия и ще приемем едно по-светло бъдеще за човечеството!

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг:

 Напоследък чувам някои хора на Запад да повдигат въпроса за китайската „политическа пропаганда“ и бих искала да попитам какво имат в предвид? Да не би да искат Китай да остане бездействащ и да не прави нищо, докато други държави устояват на пандемията с толкова много страдащи хора и броят на жертвите се увеличава с всеки изминал ден? Или смятат, че могат да направят повече и по-добре от Китай?

Ако това е така, бихме искали да видим всички страни да засилят солидарността си и да предоставят по-ценна и навременна помощ на страдащите и борейки се за преодоляване на пандемията хора.

Безспорно ясно е, че тази епидемия, която ни изненада, доказва за пореден път по не по-малко от трагичен начин, че цялото човечество живее в една общност със споделено бъдеще. Нито една страна не е имунизирана от епидемията. Само чрез единство и сътрудничество можем заедно да преодолеем трудностите.

В лицето на пандемията да помагаме на другите означва да помагаме на себе си. Китайският народ никога няма да забрави, че международната общност ни оказа ценна подкрепа и помощ през най-трудния период на борбата на Китай срещу COVID-19. Китайската нация е благодарна и винаги отвръща на добротата на другите. Китайското правителство и хората положиха прекомерни усилия и дадоха големи жертви. Понастоящем ситуацията у дома върви неотклонно в положителна посока. Докато пазим вътрешната защита срещу пандемията, ние също така правим всичко възможно да оказваме помощ на други страни в нужда. Това, което искаме да направим, това, което ще направим и това, което сме направили, е да дадем възможно най-доброто, за да помогнем на нуждаещите се страни и хора и да работим с международната общност за спасяване на живота и опазване на общественото здраве.

След епидемията съответни китайски предприятия започнаха работа, разшириха производствения си капацитет и работеха денонощно за производството на медицински преддпазни консулмативи, като по този начин осигуриха солидна логистична подкрепа за борбата на Китай срещу пандемията. Въпреки че ситуацията в Китай става все по-добра и стабилна, те все още работят извънредено ден и нощ, за да помогнат на други страни, които спешно се нуждаят от тях, за да се преборят с пандемията. Това е Китай, изпълняващ ролята си на голяма отговорна държава, а китайският народ дава сърдечен и безкористен принос към глобалния отговор. Считам, че подобни усилия са достойни за уважение, а не за пренебрежение.

Надяваме се, съответната страна да може обективно да погледне на участието на Китай в международното сътрудничество и помощта му за други държави на фона на пандемията и да допринасе с думи и действия за международния отзвук.

Други от От страната и света

Работата (не) е всичко. Но къде е в Аз-концепцията ви

Като осъзнаете мястото й в личните си ценности, ще сте по-успешни и по-удовлетворени от живота си "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

6-и съдия се отведе по делото за убийството на Любо Полицая, близки на Къро се отричат от показанията си

Разстреляният и друг довереник на Къро - Филип Стоянов, се скарали жестоко заради жена Пореден отвод на съдия стана причина за отлагане на делото за убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая в

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

>