Заразата ни носи онлайн държава

30.03.2020 17:42 Виктор Иванов
Виктор Иванов

COVID-19 предизвиква генерална промяна, истинската загуба за демокрацията е липсата на електронни избори

Над 2 млрд. лв. е похарчила България за електронно управление от 2002 г. насам. За да стигне до 2020 г., когато общини и държавни ведомства изведнъж вкупом започнаха да разкриват електронни услуги.

Но не защото много искат, а защото в условията на извънредно положение това се оказа единственият начин да не спре да функционира държавата изобщо.

След черната смърт от ХIV век, борена, между другото, по същия начин като коронавируса – изолация и зазиждане в домовете им на болните, докато не умрат, в Европа започва Ренесансът. Вероятно най-значимото дело на европейците в историята въобще.

Коронавирусът COVID-19 очевидно ще ни донесе нова генерална промяна – онлайн държавите. Защото, ако трябва да сме честни, до момента единствената държава, която би могла да бъде класифицирана като електронна, макар и с много уговорки, е Естония. 

Всички останали, къде по-малко, къде повече са на дереджето на България. Главно заради страха на чиновниците и управниците, че ще станат първите жертви на такава технологична революция.

Голямата полза от заразата и идващата с нея онлайн революция за България обаче дори няма да е въвеждането на електронните услуги, а влизането в ново ниво на демокрацията.

Ако следваме модела на Платон, за някакви си малко повече от 30 години страната успя да мине от тиранията през демокрацията и олигархията. Като нека уточним - при Платон олигархията няма този негативен оттенък като в държавите от постсъветското пространство, означава просто власт на богатите.

В момента заради извънредното положение пък можем да кажем, че България се намира във фазата на тимокрацията – честолюбиво управление с основна ценност войната. Но пък следва шансът, след като за първи път човечеството бори зараза не с опити за медицина, а с математика, да бъде постигнат следващият етап – софокрация, управление на мъдрите.

Българското общество безспорно е недоразвито, демократичните ценности със сигурност не са му първостепенни и естествено, въвеждането на извънредно положение с придружаващото го извънредно законодателство и разпускане на парламента носи опасност много бързо да се завърнем отново към тиранията.

Но колкото и парадоксално да звучи, България има антиген срещу връщането на тоталитаризма. И той се казва Бойко Борисов. Прекалено му е важно мнението на големите приятели Германия, Франция, САЩ, за да си помисли дори, че е възможно да отмени демокрацията. И в общи линии, докато в Берлин не вземе да се пръкне нов фюрер, и в България таванът на Борисов остава демократурата – микс между авторитаризъм и демокрация.

Голямата опасност за демокрацията в България всъщност е да бъдат отменени изборите, ако през пролетта на 2021 г. коронавирусът продължава да вилнее, а самоизолацията остава единственото оръжие срещу него.

Да, Франция отмени частично местните си избори, но българите със сигурност нямаме демократичните и революционни традиции на французите, за да останем без избори. А в условията на социална изолация единственият вариант да се състои вот е електронното дистанционно гласуване.

Дали гласуването онлайн да бъде въведено в България, е спор на над 10 г. Като първият такъв законопроект е внесен от Иван Костов и Асен Агов още докато Борисов бе млад и зелен премиер преди 10 г. И оттогава имаше референдуми, още законопроекти и хиляди изприказвани думи срещу въвеждането на електронното гласуване.

Нещо повече, тези дни се стигна до разпускане на Народното събрание, защото депутатите не можели да гласуват онлайн през служебните си компютри и пощи. В една парламентарна република това означава, че просто държавата беше закрита. Дано да е само за основно почистване и ремонт.

А този ремонт трябва да е само в една посока – гласуването става електронно и дистанционно. Със сигурност след още само две седмици в България няма да има и един човек, който да не може да се оправи с компютър. А след като поверяваме на интернет най-важното – парите си, след като всяка квартална бакалия вече изпълнява онлайн поръчки, очевидно няма технически проблеми и да се гласува онлайн. Още повече че реално въпреки всички спекулации на български политици, няма пробита система за електронно дистанционно гласуване.

Дори естонската удържа, а тя бе първата, срещу която се насочиха руските кибератаки още преди 10 години.

Онлайн гласуването обаче е само инструмент. Който освен че ще позволи демокрацията да не бъде отменена, може да донесе и така мечтаната от всички пряка демокрация с референдуми. Като в Швейцария. Още повече че с нежеланието си да работят, депутатите допълнително обезсмислиха Народното събрание като институция. Именно с възможността реално всеки законов акт да бъде подложен на пряко онлайн гласуване заразата може да ни донесе демокрация 2.0.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>