Увеличават се заявленията за свидетелства за съдимост, някои съдилища връщат хората

30.03.2020 15:35 Светлана Йорданова

723 заявления за електронни свидетелства за съдимост са подадени в централното бюро "Съдимост" към Министерството на правосъдието (МП) от началото на извънредното положение заради коронавируса у нас до днес. За 2 седмици издадените свидетелства са 654, от тях 21 са на българи, живеещи в чужбина. Това показва справка на МП, направена по молба на "24 часа".

За сравнение през целия февруари 2020 г. са подадени 587 заявления, а издадените електронни свидетелства са 547. Това показва, че само за 2 седмици през март, исканията за електронни свидетелства за съдимост са се увеличили с около 20%. В същото време ако през февруари в рамките на един работен ден са издавани средно по 27 свидетелства, то при извънредното положение те са средно по 65.

Чрез електронната платформа на бюрото в МП се приемат заявления и се издават електронни свидетелства за съдимост на български граждани, които са родени в България и не са осъждани.

Изискването е заявителят да има електронен подпис, в който се съдържа информация за неговото ЕГН, за да може той да бъде идентифициран. Електронно свидетелство за съдимост не може да се издава на трети лица, за да няма злоупотреби и измами.

Българите, които вече са осъждани, трябва да подадат заявленията си в съответния съд в населеното място, където се регистрирани. Там дежурен съдия проверява дали е настъпила реабилитация преди да се издаде документа.

Заради сигнали, че в някои съдилища в страната отказват издаване на свидетелство за съдимост и връщат хората, се очаква ВСС да обсъди проблема на извънредното си заседание във вторник.

Подобен случай е имало миналата седмица например, когато трудноподвижен човек "бил път" от провинцията до столицата, защото му казали, че може да си извади свидетелство само от министерството в София.

Заявленията за електронни свидетелства, чрез МП, могат да се подават по интернет денонощно през цялата седмица. Услугата може да се ползва от всеки български гражданин независимо от това в коя точка на света се намира, уточниха от ведомството.

Има възможност българите в чужбина, които нямат електронен подпис, да заявят документа по интернет и да го получат лично. Той ще им бъде разпечатан и заверен от служител в консулството в съответната държава.

Българи, родени в чужбина и чужденци, пребиваващи в България, могат да поискат и да получат свидетелство за съдимост само на гише в офисите на бюрото на ул. "Аксаков" №5.

След въведените на 13 март т.г. извънредни мерки по разпореждане на министъра на правосъдието Данаил Кирилов, гишетата на бюрото продължават да работят с непроменено работно време. Създадена е организация обработването на заявленията и издаването на свидетелствата за съдимост да се извършва от 9 до 17 ч всеки работен ден, увериха от МП.

През март са издадени общо 317 свидетелства за съдимост на хартия на българи, родени в чужбина и чужденци, пребиваващи у нас. През февруари за тези две групи те са повече, което се обяснява не само с нуждите на българите зад граница, но и с ограниченията, въведени заради COVID-19.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>