Германия приема тежко болни пациенти от Италия. Медици: Видяхме умората в очите на колегите си

28.03.2020 23:50 Джейн Димитрова
Сузане и колегите и се грижат за пациентите на борда. Снимка: Twitter/Team_Luftwaffe
Airbus A310 MedEvac Снимки: Ройтерс

Шестима пациенти с коронарирус и тежки усложнения бяха транспортирани със самолет на германските военновъздушни сили от италианския град Бергамо в Кьолн.

Според информация на "Билд" пациентите са в критично състояние, интубирани са и са поставени на командно дишане.

Санитари и лекари са се грижили за тях по време на 90-минутния полет.

Самолетът е кацнал днес в ранния следобед в Кьолн-Ван. Пациентите са били разпределени в болници в Кьолн, Бохум и Бон, където все още има свободни интензивни легла.

В болниците в Северна Италия те са заети, пациентите умират, без лекарите да успеят да им помогнат.

През изминалата седмица италианските военни самолети транспортираха заразени с коронавирус в Германия. Капацитетът им за трансфер на заболели в чужбина обаче бе изчерпан и италианската гражданска защита помоли Бундесвера за помощ.

Германските военновъздушни сили за първи път извършиха такива полети.

"Нашите лекари са погледнали в уморените и празни очи на италианските си колеги. Надяват се, че с грижите, които поемат за пациентите, ще им осигурят поне някакво облекчение. Това е ярък европейски жест", посочиха от службата на Бундесвера.

Веднага след приземяването двама пациенти - 67-годишна жена и 51-годишен мъж, които са с тежки дихателни нарушения, са били откарани в интердисциплинарния спешен център на Университетската болница в Бон. От там сам били преместени в интензивното отделение. 

В Университетската болница се предоставят всички форми на изкуствена вентилация, включително и ECMO-терапия - механично снабдяване на кръвта с кислород извън тялото.

Други двама пациенти са настанени за лечение в католическата клиника в Бохум.

Във времената на най-голяма нужда ние подкрепяме нашите приятели, заяви германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, цитирана от General-Anzeiger.

На борда на летателната машина Airbus A310 MedEvac има 6 места за интензивно лечение и 38 допълнителни легла, на 16 от които пациентите могат да получават задълбочено медицинско наблюдение с монитори. Това означава, че 44 души могат да бъдат транспортирани в легнало положение. Медицинският екипаж може да наброява до 25 души.

Италианската машина MedEvac има само две места за пациенти, които се нуждаят от допълнителна вентилация. През последните дни шестима пациенти са пристигнали от Италия с три полета в Саксония.

Хамбург, Бавария, Берлин и Бранденбург също са предложили да осигурят места за интензивно лечение на нуждаещи се.

Досега Германия е осигурила 73 болнични места за италиански пациенти в 8 свои провинции. Френски пациенти също се лекуват в Баден-Вюртемберг, Рейнланд-Пфалц, Саарланд и Хесен.

Други от От страната и света

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

>