За САЩ Китай вече е новият СССР

25.03.2020 09:50 Валери Найденов

Как коронавирусът ще преобърне геополитиката

Покрай епидемията с коронавируса между САЩ и Китай се завърза такава люта словесна война, че май не е само словесна. С две думи, за американската върхушка Китай вече е новият Съветски съюз – Империята на злото.

Няма никакъв шанс двете супердържави да се прегърнат и да си простят, както ги призовават световните мъдри глави. Причината е, че наесен идват избори. И ако се откаже да се заяжда с Китай, Тръмп ще остане без джепане.

До вчера главният коз на Тръмп бе доброто състояние на американската икономика. То изчезна в пламъци. Остана само една силна карта – Джо Байдън, вероятният кандидат на демократите е апологет на Китай. Значи Китай трябва да бъде обявен за виновник по всички направления - липсата на демокрация, кражбата на технологии и производства, търговския дефицит. И на фона на тази адска картина образът на Джо Байдън ще се украси с рогца и опашка.

Джо Байдън

е новият

Манджурски

кандидат

Както интелигентният читател знае, това е известен шпионски роман и едноименен филм, в който син от видна политическа фамилия е пленен по време на Корейската война, китайци и руснаци му промиват мозъка и го програмират да убие водещия президентски кандидат.

През 2013 г. вицепрезидентът Джо Байдън пристигна на официално посещение в Пекин и заедно с него от самолета слезе синът му Хънтър Байдън. И докато баща му изпълнява официалната програма, Хънтър се среща с видни китайски банкери и създава съвместен инвестиционен фонд, който получава от Китай над 1,5 милиарда долара.

Любопитното е, че в управата на фонда заедно с Хънтър е и синът на тогавашния държавен секретар на САЩ, Джон Кери. Всичко това е подробно документирано в книгата на Питър Швайцър “Тайни империи. Как американската политическа класа крие корупция и обогатява семействата и приятелите.” Въпреки че повечето медии сега замазват този сюжет, фактите са си факти. Нещо повече –

докато Тръмп

вече две години

води търговска

война с Пекин,

Байдън защитава противника. Натрупаха се десетки негови изказвания като това:

“Китай не е нашият проблем, ако инвестираме (в Китай) и не забравяме кои сме ние. Представете си, прекарал съм повече време със Си Дзинпин, отколкото с който и да било световен лидер, преди да напусна президентството…”

Веднага след като демократите номинират Байдън за президентски кандидат, републиканците ще започнат да го бият по главата с подобни цитати от лятото до 3 ноември.

Коронавирусът умножава ефекта по 3, ако се използва правилно. Затова Тръмп редовно го нарича “Китайския вирус”, а неговите сътрудници галено го назовават “Кунг флу”. “Флу” е съкратено от инфлуенца, грип.

И обратното, демократите го наричат “Пандемията на Тръмп” (Пол Кругман) и “Чумата на Тръмп” (Джо Локхарт, прессекретар на Бил Клинтън)

Разбира се, китайците са доволни от тази услуга. “Пандемията на Тръмп” е не само ярко, но и много точно – коментира Ли Хайдонг, професор в китайския университет по международни отношения. – Администрацията на Тръмп има неизбежна отговорност за сегашната глобална пандемия.”

И така нататък, размяната на любезности продължава на пълни обороти. Но по-важното според мен е внезапното осъзнаване, че САЩ вече не са тази могъща световна промишлена сила. Самият факт, че американците трябва

да чакат от

Китай да им

отпусне

предпазни маски

и облекла, дихателни апарати, тестове и лекарства, им действа като студен душ. Те изведнъж се събуждат подобно на Рип ван Уинкъл, героят на Уошингтън Ървинг, който проспива цели 20 г. под едно дърво. И като се събужда, вече е старец белобрад, а светът наоколо е неузнаваем.

Оказва се, че над 90 на сто от антибиотиците вече се произвеждат в Китай. Всички големи фармацевтични компании са си преместили там заводите. Там са и всички супертехнологии, които бяха разработени с парите на американските данъкоплатци. Вярно, повечето патенти все още са в ръцете на американските компании, но китайците не се притесняват да ги дублират.

И ако САЩ решат да изключат Китай от Световната търговска организация (СТО), както настояват доста републикански конгресмени и коментатори, тези патенти изведнъж ще се обезценят.
През 1941 г. САЩ спасяват свободния свят с програмата “Ленд-лийз” (заем-наем), като на практика подаряват на своите съюзници, включително и на СССР, неизчерпаеми количества оръжие, стратегически материали и храни. Без тази програма най-вероятно Хитлер щеше да е победител. През 1948 г. САЩ приемат плана “Маршал”, който изправя на крака Западна Европа. Подобни програми изграждат новата Япония, Южна Корея и др. Днес е обратното – САЩ никому не пращат ни маски, ни лекарства, праща ги Китай. Както и милиони тестове за коронавируса, дихателни апарати.
Ако не бе Китай, вирусът щеше с лекота да прегази Европа на блицкриг.

С други думи, кампанията на Тръмп срещу Китай не се свежда само до изборите наесен. Зад нея стои горчивото осъзнаване, че ако продължат да спят и да сънуват своите глобалистки утопии, САЩ ще си загубят империята. Ако вече не са я загубили.

Политическите
мозъчни тръстове
са под пара
да напишат новата геополитическа стратегия на САЩ. Например аналитичният център на Военно-морските сили на САЩ (Center for Naval Analysis) е разсекретил за широката публика доклад на тема “Отношенията между великите сили: Какво прави силите велики и защо те се конкурират?”

Докладът радикално преосмисля досегашната геостратегия на САЩ и стига до следните изводи: “Рамкирането на отношенията с Русия и Китай като изцяло конкурентни рискува да задуши възможностите за взаимодействие… Фокусът върху Русия и Китай скрива факта, че други държави могат да станат велики сили… Като свързваме “конкуренцията” с противниците и “сътрудничеств”“ със съюзниците, тази терминология замъглява факта, че както противниците могат да сътрудничат, така и съюзниците могат да се конкурират…”

С други думи, мисловните танкове на САЩ дойдоха на акъла на Тръмп. Сега те се опитват да преосмислят кой им е съюзник и кой противник в днешния свят. И дали (това вече е от мен) санкциите срещу Русия не са били огромна стратегическа грешка. Най-малкото те превръщат суровинната база на Русия в колония на Пекин.

В същото време “Ню Йорк таймс” публикува статия под заглавие “Благодарение на санкциите, Русия е предпазена от икономическия удар на вируса” (https://www.nytimes.com/2020/03/20/world/europe/russia-
coronavirus-covid-19.html?searchResultPosition=2).

И още една лястовичка – миналия понеделник Министерството на правосъдието се отказа да преследва две руски компании, които бяха обвинени в доклада на прокурора Мюлър, че се месили в изборите през 2016 година.

А, и институтът “Кейто” май обърна лопатата. Тези дни той публикува анализ, който призовава САЩ да се откажат от цветните революции и смяната на режими – резултатите били плачевни. (https://www.cato.org
/sites/cato.org/files/2020-01/PA-883-updated.pdf)

Но това означава САЩ да преосмислят цялата си външна политика след Втората световна война! Какво ли още ще ни донесе коронавирусът?

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>