Печатна грешка предупреди поставени под карантина, че ще ги разследват за наводнения, ако избягат от вкъщи

24.03.2020 12:25 Кирил Борисов
Ежедневно получават сигнали за хора нарушаващи карантината си в Сливен СНИМКА: Pixabay

В предписание на Столичната РЗИ чл. 355 от НК изписан като чл. 335

За какво трябва да стоя затворен вкъщи - заради наводнение или заради завръщане от рискова страна, в която коронавирусът е в пика си. Това се питат десетки жители на София, които имат предписания от Столичната здравна инспекция за 14 дни карантина. Наш читател ни сигнализира с документа, подписан от здравен инспектор.

В него се предписва двуседмична карантина. В т. 4 е посочено, че при неизпълнение има наказателна отговорност по чл. 335 от Наказателния кодекс - лишаване от свобода до 3 г. и глоба от хиляда до 10 хил. лв., а в случаите на епидемия, пандемия или извънредно положение, както е сега -

затвор до 5 г.

и глоба от 10

до 50 хил. лв.

Чл. 335 от НК буквално гласи: “Който причини наводнение по непредпазливост и с това изложи на опасност живота или имота на другиго, се наказва с лишаване от свобода до три години. (2) Ако е последвала смърт или значителни вреди, наказанието е лишаване от свобода до пет години.”

Наказанията по 335 за наводнения са същите, както и за променения миналата седмица чл. 355 от НК за неспазване на карантина с разликата, че при първия няма глоби. В края на документа, където поставеният под карантина се подписва, вече е посочен коректният член от НК и е изписан правилно: “Известно ми е, че нося наказателна отговорност по чл. 355 от НК за неизпълнение на предписанието”.

“Досега няма сигнали при нас, че има такова разминаване”, казват от Министерството на здравеопазването по случая.

Всъщност предписанията за карантина се издават по силата на заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 17 март. Там е посочена и формата на предписанието. На нея изписването на чл. 355 е правилно и на двете места и няма разминаване. Бланката на Столичната здравна инспекция обаче е с печатна грешка. Може ли карантината да бъде обжалвана в съда, интересуваха се и други, които са поставени под изолация от София с предписание, на което има два различни члена от НК.

“В тази стуация трудно ще бъде отменено такова предписание в съда. Може да възникне правен спор дали въобще предписанието е акт, който подлежи на обжалване. Спорен е и въпросът дали правописната грешка е нарушение на материалноправните разпоредби, или ограничава правата на засегнатото лице”, коментира адвокат от голяма кантора с опит в административните съдилища, които гледат жалби срещу актове на институциите.

От 7 хил. души

под карантина

120 са избягали

и се разследват за това, става ясно от съобщение на прокуратурата в понеделник. Най-често това са българи, завърнали се от чужбина. Така например бургазлийка се прибрала от Италия, сложили я под карантина, а тя отишла на гости на сестра си с двете си деца.

Обяснила, че не са

се виждали години

Мъж от Исперих, върнал се от Холандия, пък заминал на вилата си в Тетевен. Полицаите го открили по телефона и той спокойно обяснил, че отново ще пътува за Холандия. Обявен е за национално издирване. Част от бегълците от карантината са шофьори на тирове, които се прибират у нас и въпреки предписанията отново заминават на курсове зад граница. 63-годишен шофьор от Пловдив например бил спрян за проверка в неделя на контролния пункт до село Коматево. Шофьорът обяснил, че се е върнал от чужбина и отивал да разтоварва стоката от камиона. Полицаите го отвели до жилището му и го предупредили с протокол да не напуска повече дома си.

Негов колега си дошъл пред ГКПП Кулата, но на 17 март не бил открит вкъщи. Полицаите го намерили при приятел в съседен блок в дупнишкия кв. “Бистрица”.

Другият разследван мъж е от Бобов дол. Два дни след като се върнал от чужбина, той отново заминал и сега го издирват.

Вътрешният министър Младен Маринов обясни в понеделник, че всеки полицай вече има възможност да провери дали гражданин е поставен под карантина. Това става с обикновена справка по ЕГН в национална база данни.

 

Други от От страната и света

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

>