До 3 г. затвор за търговци спекулиращи с цените

20.03.2020 17:08 Митьо Маринов
Разследват 4 случая на отклонили се от карантина - грозят ги затвор и глоба СНИМКА: Pixabay

От 1 до 3 години затвор и от 5 000 до 10 000 лв. грози взеки търговец, който спекулира с цените по време на епидемията от коронавирус, приеха окончателно депутатите в Наказателния кодекс след разглеждането днес на закона за извънредното положение.

До 3 г. затвор и глоба от 1000 до 50 000 лв. пък може да получи всеки, който по радио, телефон или друг начин подава неверни повиквания за помощ, бе записано още в НК.

От 10 на 20 дни се удължава периодът, в който всеки може да си плати сметките за ток, приеха също депутатите.

Болници, държавни институции и телекомуникационни оператори пък ще трябва извънредно да проверят техническото състояние на електроснабдяването си до седмица. За резултата трябва да съобюят на Министерството на енергетиката. Проверките се правят за да се избегнат евентуални ел. аварии в тези жизненоважно в момента институции.

Ученици преминават на онлайн обучение, а учители и директори трябва да си усигурят онлайн достъп у дома или друго помещение, но не и в училището. Това също беше прието окончателно и без дебат в НС, към закона за извънредното положение.

Служителите на регионалните здравноосигурителни каси и здравните инспектори на РЗИ-ата могат да бъдат командировани в друга област за не повече от 2 месеца. Здаравният министър пък може да разпореди проверка на една област от здравни инспектори от друга област в сраната. Това бе прието още на второ четене в закона за извънредното положение.

От БСП настояваха да се приеме частните болници да бъдат задължени да се включат в борбата с коронавируса, както и здравният министър със заповед да определя заплатите на медиците, които са на първа линия при лечението на заразените от коронавируса. Предложенията им обаче не бяха приети.

Не бяха приети и идеите от „Обединени патриоти“, които предложиха фирмите засегнати от извънредното положение в страната да могат да поискат от НАП разсрочване на данъчните си задължения.

3 г. затвор предлагаха патриотите за всеки, който разпространява фалшиви новини по тв, радио, вестници и дори онлайн. Александър Симов от БСП обаче съзря опит да се ограничи свободата на словото и нарече закона „фашистко законодателство“.

Да се запише в колонка на всеки сайт кой е собственика, кой е адреса на медията и ако липсват тези данни да се блокира достъпа до сраницата. Тази идея пък предложи Тома Биков от ГЕРБ в борбата с фалшивите новини.

Други от От страната и света

Търновски и английски ротарианци порнесоха венци на Багриловия надпис

Членове на Ротари клуб – Велико Търново и приятелите им от английския ротариански клуб Уестборн поднесоха венци на Багриловия надпис и се включиха в тържествата по случай 116 години от обявяване на

Калин Стоянов: Ще бъда гражданска квота, влизам в политиката, за да изоблича фалшивия морал

Влизам в политиката, за да разоблича лъжите и фалшивия морал. Ще бъда гражданска квота и ще продължа пътя си в сферата на сигурността. Това написа във фейсбук профила си бившият вътрешен министър

Вижте всички водачи на листи на "ДПС - Ново начало", в Пловдив първи е Станислав Анастасов

"ДПС - Ново начало" регистрира листите си за депутати в районните избирателни комисии в цялата страна. На челните позиции са опитни депутати и представители на местната власт от ДПС

Хиляди усмихнати българи заедно празнуват независимостта във Велико Търново (обзор)

Даниел Панов към политиците: Когато има протегната ръка в името на държавността, хванете я, не я режете Рая Назарян: Със стиснати ръце можем да постигнем много повече

Слави Трифонов за Деня на независимостта: Днешната дата олицетворява силата и непримиримостта

Днес, не просто отбелязваме, честваме или почитаме поредния празник. Днешната дата, всъщност, олицетворява силата и непримиримостта, с които сме отстоявали и сме пазили свободата и независимостта си

>